-2°C

'Norveški' Božiček, ki v oglasu poljubi moškega, naletel na pozitivne odzive

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
P.Z. /
V novem prazničnem oglasu norveškega podjetja, ki se ukvarja s poštnimi storitvami, se Božiček zaljubi. Ker je njegov izbranec moškega spola, so odzivi mešani, izstopajo pa pozitivni, kratek film namreč lepo oriše praznično vzdušje in toplino. Ustvarjalci so vsekakor dosegli svoj namen – opozorili so na izredno pomembno petdeseto obletnico dekriminalizacije homoseksualnosti na Norveškem.

''To je izjemno lep in čustven oglas, v solzah sem,'' je na Twitterju zapisal eden od navdušenih gledalcev, potem ko je užival v novem oglasu norveškega podjetja Post, ki deluje na področju poštnih storitev. To je bil samo eden od pozitivnih odzivov na nekoliko neobičajen oglas, katerega namen je bil opozoriti na pomembno obletnico.

Simpatični Božiček iz norveške reklame.
Simpatični Božiček iz norveške reklame.FOTO: Youtube

Oglas opisuje odnos med Božičkom in njegovim izbrancem, ki se razvija skozi leta, s tem pa je obeležil pol stoletja od dekriminalizacije homoseksualnosti na Norveškem. Reklama, poimenovana When Harry met Santa (Ko je Harry srečal Božička, op. a.), se z naslovom nanaša na film Ko je Harry srečal Sally iz leta 1989.  

Harry in Božiček med predprazničnim druženjem.
Harry in Božiček med predprazničnim druženjem.FOTO: Youtube

Protagonist oglasa Božička prvič uzre, ko ta k njemu domov prinese darila. Spogledata se, nato pa dobri mož skozi dimnik izgine neznano kam. Njuna vsakoletna srečanja na predbožični večer nato postanejo stalnica. Par se tako zbliža, po skupnih trenutkih pa se vsakič loči z večjo težavo: ''Pogrešal te bom,'' tako iskreno pove Harry. Kasneje ga vidimo, kako piše Božičku na severni pol, v pismu pa napiše znan stavek iz božične pesmi: ''Vse, kar hočem za božič, si ti!'' Naslednje leto božična darila prinese norveška pošta, Božiček pa veselo naznani, da si je pomoč omislil zato, da lahko preživi več časa s Harryjem. Moška se nato poljubita. Na koncu oglasa se izpiše pomembno sporočilo: ''V letu 2022 na Norveškem obeležujemo petdeset let, odkar lahko ljubimo, kogar hočemo.''

V oglasu pride tudi do poljuba.
V oglasu pride tudi do poljuba.FOTO: Youtube

Ob številnih pozitivnih kritikah so se odzvali tudi iz podjetja Posten. Monica Solberg je za spletno stran LGBTQ Nation dejala: ''Posten je vključujoč delovni prostor z veliko raznolikostjo, zato smo želeli s to lepo ljubezensko zgodbo proslaviti to pomembno petdeseto obletnico.'' V šali pa je dodala, da je bil Božiček v preteklosti jezen na Norway Post, ker je prevzel njegove naloge, zato so ga ob tej priložnosti želeli razbremeniti in mu podariti čas s tistimi, ki jih ima rad.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke