Zanimivosti

Obleko Judy Garland iz Čarovnika iz Oza našli po skoraj petih desetletjih

Washington, 21. 07. 2021 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hollywoodski artefakt je bil izgubljen od leta 1973, sedaj pa so ga po dolgih letih iskanja odkrili v kampusu Katoliške univerze. Ko je eden od predavateljev dramske umetnosti pospravljal prostore teatra Hartke, je naletel na vrečo za smeti, v kateri ga je presenetila najdba velike vrednosti. Obleka je sedaj našla mesto v arhivu univerze.

Ikonična obleka, ki jo je Judy Garland nosila v filmu Čarovnik iz Oza, v katerem je upodobila lik Dorothy Gale, je skrivnostno izginila v letu 1973. Po nekaj desetletjih so jo presenetljivo odkrili v kampusu Katoliške univerze v ameriškem Washingtonu. Modro-bela obleka z gingham vzorcem (vzorec, sestavljen iz manjših kvadratov, op. a.) je na površje znova prišla po čistem naključju, po tem, ko je bila dolgo časa odvržena v vreči za smeti.

Judy Garland v ikonični obleki.
Judy Garland v ikonični obleki. FOTO: Profimedia

Matt Ripa, predavatelj in koordinator, ki na univerzi deluje na področju dramske in glasbene umetnosti, je pospravljal navlako in čistil prostor v zgradbi Hartke, ko je čisto slučajno naletel na dragoceni kostum iz priljubljenega filma iz leta 1939. Med čistilno akcijo je opazil vrečo za smeti, ki je bila odložena na vrhu nabiralnikov, zato ga je zanimalo, kaj je v njej. Na svoje presenečenje je v njej odkril škatlo za čevlje, v kateri se je nahajal prepoznaven kos oblačila.

"Nisem mogel verjeti," je Ripa trenutek opisal v svojem blogovskem zapisu in nadaljeval: "Verjetno ni treba posebej poudarjati, da sem v stavbi teatra Hartke našel mnogo zanimivih stvari, pa vendar je ta zadnja najdba zagotovo zmagovalna!" Obleka, ki je v tem času nekoliko porumenela, se ponaša z originalnim podpisom Garlandove ter skritim žepom, v katerem je igralka na snemanju s seboj nosila tudi robček.  

Kostum se je na washingtonski lokaciji znašel leta 1972, po tem, ko ga je Katoliški univerzi poklonila igralka Mercedes McCambridge, ki je bila tudi rezidentka univerzitetnega naselja. Približno leto kasneje pa je obleka izginila neznano kam. Kljub intenzivnemu iskanju pa je vse do danes niso uspeli najti.

Čarovnik iz Oza se je gledalcem predstavil leta 1939.
Čarovnik iz Oza se je gledalcem predstavil leta 1939. FOTO: Profimedia

Univerza bo sedaj legendarno obleko pospravila na varno, saj jo bodo primerno hranili v svojih arhivih. To pa ni edini predmet iz filma, ki je doživel nenavadno usodo. Leta 2005 so bili iz muzeja Judy Garland v Minnesoti ukradeni tudi ikonični rdeči čeveljci. Primerek je bil eden od štirih identičnih, uporabljenih v filmu, izginil pa je po vlomu v stekleno vitrino razstavnega eksponata. Kar 13 let je trajalo, da jih je ameriški FBI izsledil in jih leta 2018 vrnil na prvotno mesto.

Dorothy je nosila te rdeče čeveljce.
Dorothy je nosila te rdeče čeveljce. FOTO: AP
Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1921539
21. 07. 2021 13.03
-1
Hmmm...jaz imam maturantsko obleko,ki je tudi iz tega leta.Edino neprecenljivo bi bilo,ce bi jo lahko se vedno oblekel
JApajaDAja
21. 07. 2021 12.22
+1
tudi v slo s(m)o našli marsikaj po petih desetletjih, celo bolj vpijoče!
Dejo007
21. 07. 2021 21.56
Kaj je res potrebno v čisto vsako stvar takoj mesat politiko in podobno???