Zanimivosti

Obljubljena dežela Baracka Obame ponuja vpogled v vodenje Amerike in sveta

Ljubljana, 30. 01. 2022 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Klavdija Zver
Komentarji
62

Ste kdaj sanjali, da bi postali predsednik države? Ste se kdaj spraševali, kako se počuti predsednik svetovne velesile, Združenih držav Amerike? Kako razmišlja in kakšen je njegov vsakdan? Nekaj odgovorov vam lahko zagotovo ponudi zelo obsežen prvi del biografske pripovedi Baracka Obame, 44. predsednika Združenih držav, ki je bil na položaj prvič izvoljen leta 2008 in znova izvoljen mandat za tem.

Barack Obama je kot 44. predsednik Združenih držav prvič zaprisegel 20. januarja 2009, ko je vodenje svetovne velesile uradno prevzel od republikanskega predsednika Georgea W. Busha. Obama je v politiko vstopil kot popoln neznanec, ko je napovedal kandidaturo za predsednika, pa je Amerika doživela neke vrste preporod. V predvolilnem boju je na ulice privabil na tisoče ljudi, ki so prišli poslušat njegove govore in vzklikat gesla podpore, predvsem pa so upali, da se bo država z njegovo izvolitvijo spremenila na bolje. Najprej mu je uspelo premagati demokratsko protikandidatko Hillary Clinton, na volitvah pa je porazil republikanskega protikandidata Johna McCaina. Ne le Ameriko, ves svet sta ob njegovi izvolitvi zajela optimizem in upanje, da je zahodna družba končno naredila korak naprej. Združene države pa so prvič v zgodovini izvolile temnopoltega predsednika.

Barack Obama je 20. januarja 2009 zaprisegel na položaj 44. predsednika Združenih držav Amerike.
Barack Obama je 20. januarja 2009 zaprisegel na položaj 44. predsednika Združenih držav Amerike. FOTO: Profimedia

O Baracku Obami je bilo napisanega, povedanega in posnetega veliko, tudi sam se je že podpisal pod dve knjižni uspešnici, a zato še ne gre pričakovati, da njegova nova knjiga s 786 stranmi bralcu nima ponuditi česa novega. Obljubljena dežela javnosti odstira tančico o tem, kdo je 44. predsednik Združenih držav, in ponuja odgovore na vprašanja, kako se počuti voditelj ene najvplivnejših držav na svetu, kako razmišlja ter kako preživlja dneve v Beli hiši in zunaj nje. V svoji pripovedi, ki jo začne v otroštvu in zaključi s koncem prvega mandata predsedovanja ter enim izmed ključnih trenutkov tega obdobja, smrtjo Osame bin Ladna, bralcu razkrije svoje takratne stiske, dvome, strast do politike ter željo po pravičnosti in spremembi sveta na bolje.

Obljubljena dežela je prvi del spominov na predsedovanje Baracka Obame.
Obljubljena dežela je prvi del spominov na predsedovanje Baracka Obame. FOTO: Založba Učila

V prvem delu spominov na predsedovanje Obama prizna, da je njegovo pot do izvolitve poganjal predvsem idealizem, ki se ga je priučil v otroštvu in ga še okrepil v letih študija prava ter v času, ko je delal kot organizator skupnosti v predelih Chicaga, kjer so večinoma živeli temnopolti ljudje. Verjel je v enakost in enakopravnost med ljudmi, kar je izpostavil tudi na konvenciji leta 2004, ko je dejal: "Ne obstaja črna Amerika, bela Amerika, latinska Amerika in azijska Amerika. Obstajajo pa Združene države Amerike." Takrat se ni zavedal, da bo to stavek, ki mu bo odprl vrata v Belo hišo. Kot je zapisal, je bil to prej "opis želje kot stvarnosti", a v to željo je verjel in za to stvarnost si je prizadeval. Po njegovem mnenju je bil to tudi praktičen pogled na politiko, saj tudi v demokraciji potrebujemo večino za uvajanje velikih sprememb, to pa je še posebej pomembno za Ameriko, kjer je treba preseči rasne in etnične ločnice, je še zapisal. Vprašanje rase je izpostavljeno predvsem v prvih poglavjih knjige, ki opisujejo čas, ko se je Obama še potegoval za vstop v Belo hišo in se je ameriška javnost prvič srečala s kandidatom za predsednika, ki ni bele rase. Volitve, na katerih mu je pripadel prvi mandat, pa so bile tudi prve, ki so se jih v večjem številu udeležili nebelci.

Ena izmed misli nekdanjega predsednika.
Ena izmed misli nekdanjega predsednika. FOTO: Založba Učila

A začetno navdušenje nad novim predsednikom je kmalu izpuhtelo. Mandat je začel v času gospodarske krize, ki je prizadela vse sloje in vse rase ameriške družbe. Podpora njegovim predlogom in reševanju gospodarske situacije, ki je bila tesno povezana z nepremičninskim trgom, je strmo padala. Ljudje so kot po tekočem traku izgubljali službe in celo domove, republikanska stranka je v javnosti vedno bolj udrihala po predsedniku, ki da je mlad in neizkušen, ter ekipi, češ da je nespodobna, in kongresu onemogočala sprejetje nekaterih pomembnih zakonov, ki jih je najavil v predvolilnem času. Pred Obamo je bil težek politični boj, v katerem je želel in moral upravičiti zaupanje volivcev, hkrati pa stopati visoko, da bi se izognil polenom, ki so mu jih metali pod noge.

Brack Obama z družino
Brack Obama z družino FOTO: Profimedia

Prav zato je v zasebnosti potreboval močno podporo, ki mu jo je ves čas nudila žena Michelle. Odpovedala se je svojim željam in karieri, da bi lahko podprla moža, ki je pravkar postal 44. predsednik. S hčerkama Malio in Sasho se je preselila v Belo hišo, kjer so zaživeli kot prva družina. Obama v knjigi večkrat izpostavi, da se je potrudil, da je vsak večer povečerjal z družino in hčerki pokril pred spanjem, a se je hkrati zavedal, da še prehitro odraščata in ga vsak dan manj potrebujeta. Čeprav sta se hčeri hitro navadili na novo situacijo, pa se njun oče ves čas sprašuje, kako se v resnici počutita kot prvi hčerki, ki jima je bilo odvzeto odraščanje, običajno za deklice njune starosti.  

Barack Obama in Recep Tayyip Erdogan
Barack Obama in Recep Tayyip Erdogan FOTO: Profimedia

Nenehni dvomi in spoznanje, da je republikanska stranka v odločanje vpeta veliko bolj, kot je sprva domneval, so vplivali na to, da se je njegov idealizem vedno bolj odmikal v preteklost. Med obiskom Češke pred prvim obiskom Rusije se je ob opazovanju množice tik pred svojim nagovorom spomnil mladeniča, kakršen je bil. Mladeniča, ki ga oblast še ni pokvarila in ki mu ni bilo treba ustreči drugim voditeljem, da bi lahko ohranjal stabilne diplomatske odnose, četudi je to pomenilo sklepanje kompromisov z diktatorji, kot je turški predsednik Erdogan. Tudi odločanje o vpoklicu dodatnih vojakov na vojna območja na Bližnjem vzhodu mu je znatno znižalo javno podporo, saj je v predvolilnem boju obljubil umik ameriških vojakov iz Irana in zmanjšanje sil v Afganistanu. Vse to je bilo delo predsednika, ne z idealizmom prežetega mladeniča. 

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Profimedia

In prav ta odkritost – priznanje, da je počel stvari, v katere ni verjel, ker je zasedel položaj, na katerem je moral sklepati kompromise, in to ne le z drugimi, temveč tudi s seboj – je dodana vrednost izpovedi Obljubljena dežela. Priznanje, da sam ne more rešiti sveta, lahko pa se za to vsaj potrudi, je rdeča nit prvega mandata Baracka Obame na položaju predsednika Združenih držav. Dobitnik Nobelove nagrade za mir leta 2009 bralcu pokaže, kako je sedeti za pisalno mizo Resolute, ki stoji v Ovalni pisarni, in odločati o dogajanju doma in v svetovni politiki. Spusti ga v svoje misli, mu pokaže drugo plat odločanja in mu dokaže, da biti predsednik Združenih držav ni tako, kot je videti na televizijskem ekranu, v novinarskih prispevkih in javnih izjavah. V preizpraševanju samega sebe se nenehno sprašuje o svojih dejanjih: Ali je ravnal prav? Mu je zaradi lastnih pričakovanj in njihovega zviševanja usojeno, da bo razočaral ljudi? Nenazadnje gre tudi za priznanje ene izmed lekcij predsednikovanja – da je njegovo srce predmet strateških ocen in taktičnih analiz, njegova lastna pričakovanja pa zaznamovana s paradoksalnimi razlagami in zavedanjem, da ima na najvplivnejšem položaju na svetu manj svobode pri izražanju svojega mnenja in ravnanju v skladu s svojimi občutki, kot je je imel na položaju senatorja, kaj šele kot navaden državljan. A njegova vera v demokracijo ob koncu te politično-izpovedne pripovedi ostaja neomajna. Američani in svet so to prepoznali in mu dali novo priložnost s ponovno izvolitvijo, svet pa bo o njej čez čas bral v drugem delu spominov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava Rodu
07. 02. 2022 13.22
Meni ne deluje kot človeško bitje, poglejte ga dobro..
Šumsko voče
30. 01. 2022 18.11
+1
Njemu in ostalim precednikom ZDA ne bodo sodili za poboje?
User1538643
30. 01. 2022 14.08
-5
Končno v slovenskem prevodu, jaz jo imam že eno leto v angleščini, a na policah italijanskih trgovin, pri njih tudi v marketih, je bila na voljo že več kot eno leto prej, v italijanščini. Tukaj pa ima zdaj brezplačno reklamo v članku.
MiViOniOnitamkijihni
30. 01. 2022 17.22
+3
Našvasan_zob
30. 01. 2022 13.50
+11
Z droni je pobil 2x toliko civilistov kot njegov predhodnik vojni zločinec Bush...
Našvasan_zob
30. 01. 2022 13.40
+8
80% vsebine njegovega mandata itak ne bo v knjigi in to je tisti kriminal okoli katerega sta se vrtela njegova 2 mandata..
MiViOniOnitamkijihni
30. 01. 2022 17.22
+1
Mister iks
30. 01. 2022 13.24
+11
Daleč najslabši predsednik v zgodovini.
Ate_ist
30. 01. 2022 15.17
+9
ArseneLupin
30. 01. 2022 16.18
+2
Morda ga je prav zato Obama verjetno pomagal nastaviti.
nikhrast
30. 01. 2022 16.29
-2
Malo pogooglaj, Obama ni med najslabšimi, Trump pa je med tremi najslabšimi, družbo mu delata James Bucahnan in Andrew Johnson.
bigbooss
30. 01. 2022 12.57
+3
ERDOGAN pocem je diktator 24h ????
Strela002
30. 01. 2022 12.49
+7
Bljak za tole propagadno.
LuckyBastardo
30. 01. 2022 12.05
+10
Barack je naredil največji svetovni problem z Siriyo, Libija in tako destabilizacijo EU
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2022 12.24
+6
Obama je bil lutka v rokah "vojaškega industrijskega kompleksa" katerega je omenjal že Eisenhower. Lepo je povedal kako je bila odločitev za vojno v Pentagonu. General Wesley Clark: "US going to war in 7 countries in 5 yrs" =" ZDA bo napadla 7 držav v 5 letih". -"Zakaj?" - "Ne vem. Verjetno zato, ker če imamo kladivo, mora vsak naš problem izgledati kot žebelj."
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2022 12.03
+6
Če pa želite teorijo zarote, potem njegovi dobri prijatelji govorijo, da je "gay". Svojo ženo Mišelo, je pa poklical na eni proslavi: "Michael and I" = Mihael in jaz. Potem je pa igralka Joan Rivers v eni izjavi za medije povedala: "Vsi vemo, da je Obama transgender" in po hitrem postopku umrla. Se pa dobi na netu analiza Mišelke fizične pojave, njene močne roke, njena široka ramena.
ni_mi_vse_eno
30. 01. 2022 11.59
+10
Lagal je in na podlagi svoje laži: "Ko postanem predsednik države, bom takoj prvi dan umaknil vojake iz Afganistana" - dobil Nobelovo nagrado za mir. Seveda, nagrada je ostala, obljuba pa neizpolnjena.
ArseneLupin
30. 01. 2022 12.59
+0
Saj sedaj ima neuradno še en mandat. Uradno je Biden, neuradno pa Obama.. In že se kuhajo vojne! Ameriška industrija je spet vesela, Trump jim ni dal tega zadovoljstva. Vse ostalo jim večinoma delajo Kitajci, oni pa vojne in orožje!
Ate_ist
30. 01. 2022 15.22
+0
trump je naredil eno dobro potezo; z raketiranjem sirije je vsem predvsem pa svojim generalom pokazal, da se z ničemer ne morejo boriti v prihajajoči vojni. tako so bežali iz afganistana in tudi sedaj potihoma iz ukrajine. malo še malo pa bodo ostali sami tudi tajvanci korejci in japonci. če pa putin grdo pogleda pa se bo končala okupacija nemčije.
nestabilen
30. 01. 2022 11.54
+5
Upam da se bo v drugem tomu (planira jih 7) posvetil vse manjsim pravicam afro-americanov do volitev.Amerika se vraca v kolonialne case,belci se tresejo za svoj stolcek.Konec je demokracije v Ameriki,nic niso boljsi kot Rusi ali Kitajci.
TheGreatRusia
30. 01. 2022 11.36
+7
ZDA NIMAJO DRUGE VLOGE V SVETU, KOT NETITI VOJNE IN ŠIRITI SATANIZEM, PREKO MEDIJEV IN "ZVEZDNIKOV" SEVEDA.
SlobodaNE
30. 01. 2022 11.33
-10
Hujšega od Trumpa še ni bilo
AntiMarksist
30. 01. 2022 11.30
+5
Obama je postavil temelje za trenutno vlogo medijev. Propaganda nad lastnim narodom je bila prej prepovedana, sedaj pa ni.. rezultati so pa vidni..
vvvilice
30. 01. 2022 11.25
+3
Obama je verjetno najbolj neopazen predsednik ZDA. Joe Biden se bo vtisnil v spomin vsaj po svojih metalnih akrobacijah.
Kloven
30. 01. 2022 11.23
+10
Oja bližnji vzhod in Severna afrika se dobr spomnta kako jih je Obama bombandirou.
vvvilice
30. 01. 2022 11.23
+0
Prav gotovo nas ta Amerika nič ne zanima, sploh njihovo vodenje sveta. Prav nič dobrega niso naredili zadnji nekaj desetletij. In še da bi o tem poslušali ali brali! Dol z Ameriko in njihovim izkoriščevalskim delovanjem.
pa dobr no
30. 01. 2022 11.13
+12
danes pa dementni brandon z listki opleta v vojaskimi posegi. ce se bo spomnil kje je washington..
mungus
30. 01. 2022 11.13
+9
ta obama je bil total neopazen in neproduktiven predsednik amerike.....sedaj bi pa nekaj pa tudi očitno sam ne ve kaj bi....v glavnem že skozi nekaj bluzi tja v 3 krasne!!!