Zanimivosti

Od zime so močnejši, bodo tudi od dežja?

Ljubljana, 09. 02. 2024 14.12 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
4

Organizatorji letošnjih pustnih povork zaskrbljeno zrejo v nebo. To je večinoma že posivelo, oblaki pa bodo iz dneva v dan postajali težji, dokler ne bodo prav ob koncu tedna na zemljo spustili debelih dežnih kapelj. Če bo teh preveč, bodo ponekod karnevalske povorke žal odpadle oziroma bodo potekale v okrnjeni izvedbi. Ponekod, na primer v Cerknici, bodo o tem odločili šele v zadnjem trenutku. Škoromati bodo ranljivo opremo skušali zaščiti s polivinilom, na Hrušici pri Jesenicah pa nameravajo nostalgična 80. leta obuditi ne glede na vreme.

Čeprav bo razmeroma toplo, zjutraj okoli 7, čez dan pa 12 stopinj Celzija, bo pustna sobota povsod oblačna in deževna, opozarja naš hišni prognostik Aleš Satler. Le na vzhodu Slovenije bo dežja malo, v osrednjem in zahodnem delu države pa pričakujemo obilne padavine. 

"Oblačna in deževna bo tudi pustna nedelja, padavine bodo sicer popoldne slabele, a bodo ponehale šele v ponedeljek," dodaja. Postopno nekoliko nižje bodo tudi temperature. 

Dežnike bomo lahko zaprli šele v torek. Po trenutnih napovedih bo pustni torek deloma sončen in deloma oblačen, zjutraj bo malce nad ničlo, čez dan blizu 10 stopinj, dodaja Satler.

V Cerknici bodo čakali do nedelje zjutraj

"Če bo v nedeljo preveč padavin, bo karneval žal odpadel. To bo točno znano v nedeljo zjutraj," so za 24ur.com sporočili iz Cerknice. V tem primeru se bo dogajanje preselilo pod šotor na parkirišče pred osnovno šolo. V primeru slabega vremena bo vstop v šotor prost.

Pust v Cerknici
Pust v Cerknici FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi tam se bo dogajanje začelo točno okoli 12.32, prišle bodo male maske (Butalci, žabe, polhki, čarovnice, čebele ...), za zabavo bo skrbel Ansambel Saša Avsenika. Prevoz bo, tako kot v primeru karnevala, organiziran iz industrijske cone Podskrajnik, še dodajajo.

V Ljubljani, na Ptuju in v Ribnici se nameravajo držati načrtov

"Zmajev karneval se odvije v vsakem vremenu. Potekal je že v deževnih, snežnih, oblačnih ali vroče sončnih dneh," zagotavljajo v prestolnici. "Med sprevodom za maske žal ne moremo poskrbeti, na Kongresnem trgu pa za udeležence postavimo šotor, kamor se po sprevodu in predstavitvenih točkah lahko umaknejo na suho," sporočajo iz Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki organizira Zmajev festival.

Kurentovanje
Kurentovanje FOTO: Bobo

Na Ptuju nameravajo program ob koncu tedna izvesti v obsegu, kot so si ga zastavili. "Dnevno se bomo odločali, ali bomo spremljevalni program prilagodili, vrhunec – mednarodna povorka – pa ostaja nespremenjen," v najstarejšem slovenskem mestu poudarjajo pomen nedeljskega dne.  

Tudi v deželi suhe robe imajo za zdaj še vedno v načrtu vse, kar so si zadali. "Vsakodnevno smo na vezi z dežurnim prognostikom in zaenkrat vreme kaže, da bomo vse izvedli po programu. Prestavili smo otroško pustno rajanje, ki je dopoldne ob 10. uri, iz ribniškega gradu v šotor, namenjen pustovanju, saj naj bi dopoldne bilo nekaj dežja. Popoldne, v času karnevala, naj bi dež vsaj malo ponehal, zato zaenkrat vse ostaja kot planirano. Pust pri nas bo!" poudarjajo v Ribnici. Obiskovalcem in skupinam pa vseeno priporočajo, da se vnaprej pripravijo in prinesejo dežnike. 

Občutljive maske, za katere so potrebni meseci izdelave

Za konec pa poglejmo še k dvema Hrušicama, k tisti na Gorenjskem in tisti na Primorskem.

"Vremenska napoved res ni ugodna in če bo kot takšna tudi ostala, bomo primorani sobotno 'poberijo' prilagoditi. To pomeni, da naš 'praznik' v Hrušici ne odpade, 'poberini' bodo ločeno od sprevoda škoromatov svoje delo od hiše do hiše opravili najverjetneje kar z dežniki," pravijo hrušiški škoromati. Gre za najstarejše pustne maske na Slovenskem. Na pustno soboto boste nanje naleteli na južnem obrobju Brkinov, ko se odpravijo na poberijo – obhod, kjer po hišah nabirajo darove.

Več negotovosti pa je s sprevodom celotne skupine škoromatov po vasi: "Prilagajali se bomo trenutnim razmeram. Oprema je namreč občutljiva na takšne neprilike, izdelava je seveda ročna in dolgotrajna, tudi večmesečna, zato bomo kape in ostalo ranljivo opremo škoromatov skušali zaščiti s polivinilom, v primeru večjega naliva pa si jih preprosto ne bomo nadeli. Lahko se celo zgodi, da sprevoda skupine škoromatov po Hrušici, žal, ne bo," opozarjajo. Ob tem pa hitro pristavijo: "Ostajamo optimisti."

'Tudi v 80. letih je padal dež'

Gorenjci pa se ne pustijo motiti: "Tudi v 80. letih je padal dež. Reklo tistega časa je bilo: 'Nič nas ne sme presenetiti!' In tudi nas ne bo," odgovarjajo na Hrušici pri Jesenicah, kjer v zadnjih letih oživljajo pozabljeni tradicionalni karneval. Napovedujejo, da bodo v soboto obudili nostalgična 80. leta in obiskovalce popeljali v čas kaset, diska, sarajevskih olimpijskih iger, oddaje Podarim dobim.

"Naši vozovi imajo strehe, tako da bodo udeleženci v času pustne povorke na suhem," zagotavljajo, da so pripravljeni na "akcijo" ne glede na vreme. V povorki bo sodelovalo več kot 500 udeležencev v 30 skupinskih maskah, popoldansko pustno rajanje pa bo v pokritem šotoru, ko bodo v goste prišli ptujski kurenti in skupina Arrow.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
09. 02. 2024 19.35
+2
Letošnji pust je zelo težko humoren ali satiričen, ker je vse preveč resnično...
Jerry321
09. 02. 2024 17.50
+2
No v parlamentu SDS vsak dan zastopa BUTALE! Tudi ko ni pust in je slabo vreme 😂
OrodniK
09. 02. 2024 15.22
+2
Vlada prišla na ulice med ljudi? Plešemo,....Buaahahahaha,...
Zmajevo gnezdo
09. 02. 2024 14.43
+5
če že javljajte, javljajte za celotno slovenija, kaj mi v Kopru ne spadamo v Slovenijo. Bomo imeli pust ali ne?

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.