21°C

Po hišah za en evro vabijo mlajše od 40 let na 'prst' italijanskega škornja s tisoči evrov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Tina Hacler /
KOMENTARJI
35
Za spodbujanje priseljevanja v zaspane vasice na jugu Italije nameravajo regionalne oblasti globoko seči v žep – v Kalabriji ponujajo do 28.000 evrov tistim, ki bi sredi vse manjših lokalnih skupnosti začeli novo življenje. So pa postavili nekaj pogojev.

Idilična kalabrijska vasica Santa Severina.
Idilična kalabrijska vasica Santa Severina.FOTO: Dreamstime

Da bi dobili denarna sredstva, se morajo prišleki zavezati, da se bodo v lokalnem okolju lotili posla – ali bodo tam odprli novo dejavnost ali pa prevzeli že obstoječo. Preseliti se bo treba v 90 dneh po odobreni prijavi, prijavitelji pa ne smejo biti starejši od 40 let. Ciljajo namreč na mlajšo generacijo in milenijce, ki želijo zavihati rokave in si ustvariti novo življenje, piše CNN.

Več kot 75 odstotkov mest v Kalabriji – po ocenah jih je okoli 320 – ima namreč že zdaj manj kot 5000 prebivalcev, zato se deželni glavarji bojijo, da bi skupnosti v nekaj letih povsem izumrle, če se ne bo zgodil prirast prebivalstva.

Kalabrijo od Sicilije loči samo Mesinska ožina.
Kalabrijo od Sicilije loči samo Mesinska ožina.FOTO: Dreamstime

Projekt bi lahko zaživel v nekaj tednih, Kalabrija pa je zanj za zdaj že zagotovila več kot 700.000 evrov. 

Član deželnega sveta Gianluca Gallo je za omenjeni portal pojasnil, da točnih izračunov sicer še nimajo, računajo pa, da bi lahko vsak novi podjetnik v obdobju dveh do treh let mesečno prejemal med 800 in 1000 evri za zagon dejavnosti, kot je bar, restavracija, penzion, trgovina ali kmetija.

 "Točno mesečno izplačilo in tehnične podrobnosti še usklajujemo, prav tako razmišljamo, ali bi vključili tudi večje vasi, ki imajo po 3000 prebivalcev. Za zdaj za projekt vlada veliko zanimanje in če bo pilotna izvedba uspešna, upamo, da bodo v prihodnjih letih sledile še nove in nove," je pojasnil.

Oživljanje italijanskega juga

Župan Altomonta Gianpietro Coppola meni, da gre za bolj ciljan pristop kot akcija prodajanja hiš za en evro v podeželskih mestih, ki so jih prebivalci zaradi različnih razlogov zapustili. "Nepremičnine za en evro in negotovi turistični tokovi niso najboljši način za oživljanje italijanskega juga. Želimo si, da bi novi projekt postal eksperiment socialne vključenosti, ki bi pritegnil ljudi k uživanju v regiji, neuporabljene lokacije, kot so konferenčne dvorane, pa obogatil z zmogljivo internetno povezavo," navaja kot primer.  

PREBERI ŠE
V Italiji spet na voljo hiše za en evro

Kot pravi Gallo, je cilj spodbuditi lokalo ekonomijo in majhnim skupnostim vdahniti novo življenje: "Želimo doseči, da bo povpraševanje po delovnih mestih zadostilo ponudbi, zato smo prosili lokalne prebivalce, naj nam povedo, katere dejavnosti pogrešajo, da bi lahko pritegnili točno določene kadre."

Med kalabrijskimi kraji, ki bi lahko nekomu kmalu ponudile nov začetek, CNN našteva vasice Civita, Samo, Precacore, Aieta, Bova, Caccuri, Albidona, Sant'Agata del Bianco, Santa Severina in San Donato di Ninea.

Koronavirus pasica nova