Zanimivosti

Po Queenih na kovancih tudi Elton John

London, 06. 07. 2020 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, A.R.
Komentarji
2

Britanska kraljeva kovnica je naznanila novo serijo kovancev, na katerih je upodobljen legendarni glasbenik Elton John. Kovanci različnih vrednosti sodijo v serijo zbirateljskih kovancev z glasbenimi legendami, v kateri so se v Veliki Britaniji kot prvi poklonili že skupini Queen.

Legendarni glasbenik Elton John bo upodobljen na kovancih.
Legendarni glasbenik Elton John bo upodobljen na kovancih. FOTO: Profimedia

Podobo Eltona Johna je za kovance oblikoval umetnik Bradley Morgan Johnson. Zamislil si je nekoliko abstraktno podobo glasbenika, ki jo krasijo za Eltona Johna značilna prevelika očala, slamnik in metuljček. V ozadju je zaznati linije, ki spominjajo na britansko zastavo.

"V teh čudnih časih je lahko glasba odlično krepčilo," so zapisali v Britanski kraljevi kovnici. Z novo serijo kovancev so se t.i. Rocketmanu poklonili ob tem, ko so po svetu prodali več kot 300 milijonov njegovih albumov, glasbenik pa se lahko pohvali tudi s tem, da je bilo kar 50 njegovih skladb uvrščenih na lestvico 40 največjih uspešnic.

Podobo Eltona Johna je za kovance oblikoval umetnik Bradley Morgan Johnson.
Podobo Eltona Johna je za kovance oblikoval umetnik Bradley Morgan Johnson. FOTO: Profimedia

V Veliki Britaniji so novo serijo zbirateljskih kovancev z glasbenimi legendami uvedli konec januarja, kot prvi pa so se poklonili legendarni zasedbi Queen. Drugi v vrsti je Elton John, ki se je pridružil drugim legendarnim Britancem, ki bili v preteklosti upodobljeni na kovancih. Med njimi so bili denimo William Shakespeare, Isaac Newton in Jane Austen.

Kovanci s podobo Eltona Johna so različnih vrednosti. Najcenejši je srebrni kovanec za pet britanskih funtov, za katerega je treba odšteti 13 funtov (približno 14,41 evra), v ekskluzivni izdaji pa so naredili tudi štiri zlate kovance v vrednosti slabih 69.000 funtov (približno 76.471 evrov).

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
06. 07. 2020 19.55
+2
Elton John je brez dvoma vrhunska blagovna znamka globalnih razsežnosti. Le filmavo njem je bilje, da ne vidiš.
procesoid
06. 07. 2020 18.15
+4
najprej so Queen, potem pa dolgo nič, potem pa šele Eltonov janez...