Zanimivosti

Postaneš lahko del opere Trubadur in nastopiš s svetovno priznanimi umetniki

Ljubljana, 17. 05. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Festival Ljubljana vsem opernim navdušencem nudi edinstveno priložnost, da se tokrat preizkusijo v nekoliko drugačni vlogi – na odrskih deskah. Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah) vabi zainteresirane, da se pridružijo 200-članski ekipi kot statisti in postanejo del izjemne produkcije opere Trubadur.

V slovensko prestolnico prihaja priznani italijanski Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah), ki bo nastopil z dvema ponovitvama opere Trubadur. Orkestru bo dirigiral legendarni maestro Zubin Mehta, ki ga je vodil že na zaključku 56. Ljubljana Festivala, ko je orkester tudi nazadnje nastopil pri nas. Uprizoritvi ene najbolj znanih oper Giuseppeja Verdija bosta v sklopu 72. Ljubljana Festivala izvedeni 8. in 10. julija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Opera Trubadur v sodelovanju s Festivalom Ljubljana ponuja edinstveno priložnost za vse, ki bi si želeli na odru stati s svetovno priznanimi umetniki.
Opera Trubadur v sodelovanju s Festivalom Ljubljana ponuja edinstveno priložnost za vse, ki bi si želeli na odru stati s svetovno priznanimi umetniki. FOTO: Arhiv organizatorja

Operna predstava pa bo posebna še iz enega razloga, saj bodo v njej imeli možnost nastopiti tudi domači statisti, ki se bodo prijavili na razpisana mesta in se po povabilu udeležili avdicije. "Kot del 72. Ljubljana Festivala bosta 8. in 10. julija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma izvedeni dve uprizoritvi ene najbolj znanih oper Giuseppeja Verdija Trubadur. Vse, ki si želijo odrske izkušnje na velikem prizorišču, toplo vabimo, da se kot statisti pridružijo 200-članski ekipi Teatra del Maggio Musicale Fiorentino in postanejo del vrhunske zasedbe. Predhodne gledališke oziroma odrske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne. Na podlagi avdicij bo režiserka med vsemi prijavljenimi kandidati, ki ustrezajo prijavnim pogojem, izbrala najprimernejše za posamezne vloge. Verjamemo, da je to lahko izjemno doživetje ter edinstvena priložnost za sodelovanje z največjimi svetovnimi umetniki. Veseli bomo vaše prijave!"  je za 24ur.com povedala koordinatorka in organizatorka kulturnih programov Katja Bogovič.

Si želite nastopiti v vlogi statista v operi Trubadur?
Si želite nastopiti v vlogi statista v operi Trubadur? FOTO: Arhiv organizatorja

Statisti se bodo lahko potegovali za vlogi dveh čarovnic oziroma materi Azucen, pet nun in dvojnico Leonore, več podrobnosti pa navajajo na spletni strani Festivala Ljubljana. Prijave za izbor potekajo do 1. 6., 22. 6. pa bodo avdicije za posamezne vloge, na podlagi katerih bo režiserka izbrala tiste, ki bodo pred občinstvo stopili oba napovedana večera. 

Za vse, ki bi si želeli nastopiti v operi, je to lahko izjemna izkušnja ter edinstvena priložnost za sodelovanje z največjimi svetovnimi umetniki. V glavnih vlogah se bodo predstavili Leon Kim, ki se je po študiju v Koreji specializiral v Italiji, kjer je osvojil več nagrad, denimo prvo mesto na Tekmovanju Cappuccilli-Patanè-Respighi, Carolina López Moreno, ki je nastopila v koncertnih dvoranah, kot sta Carnegie Hall in Berliner Philharmonie (Berlinska filharmonija), Matteo Desole ter Olesja Petrova, ki je sodelovala s priznanimi dirigenti, med njimi so Giordano Bellincampi, Emmanuel Villaume in Valerij Gergijev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.