Pri Krku našli potopljeno razbitino ladje iz časa rimskega imperija

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Tina Švajger /STA /
KOMENTARJI
17
Iz Hrvaške prihaja novica o pomembnem arheološkem odkritju. Podvodni raziskovalec Velimir Vrzić je nedaleč od otoka Krk, na okoli 18 metrih globine, našel potopljeno ladjo iz časa rimskega cesarstva. V bližini razbitin so zakopani v pesku in blatu ležali tudi ostanki amfor, za katere se predvideva da so bile del tovora ene od trgovskih ladij, ki so potovale iz Dalmacije proti Benetkam.

Nedaleč od hrvaškega Krka so našli razbitine ladje z amforami iz rimskih časov.
Nedaleč od hrvaškega Krka so našli razbitine ladje z amforami iz rimskih časov.FOTO: Velimir Vrzić

Znani hrvaški podmorski raziskovalec Velimir Vrzić je v morju nedaleč od otoka Krk našel potopljeno ladjo z amforami iz časov rimskega cesarstva.

"Dragi prijatelji, lahko potrdim najdbo nove razbitine s tovorom amfor, ki smo ga našli nekaj dni pred vzpostavitvijo izolacije," je preko Facebooka 27. aprila sporočil raziskovalec.

Po besedah Vrzića so amfore zakopane globoko pod plastmi peska, saj so na morskem dnu tisoče let ležale nedotaknjene.

"Glede na to, da gre za izredno dragoceno najdišče, so bile o tem obveščene pristojne institucije hrvaškega ministrstva za kulturo v Reki - z namenom zaščite najdišča pred morebitnim ropanjem in hranjenjem najdb v muzeju," je po poročanju hrvaških medijev dejal Vrzić, sicer doma iz Reke.

Mimo Krka nekoč tekle pomembne trgovske poti

"Preliminarni pregled in ocena podvodnih arheologov kažejo na to, da gre za edinstveno najdišče amfor iz področja današnje Tunizije in Bližnjega vzhoda, ki datirajo v 4. stoletje. Sledeče raziskave pa bi lahko potrdile predpostavko, da so tod mimo potekale poti trgovskih in tovornih ladij," pravi raziskovalec. Razbitine je našel na okoli 18 metrih globine.

Vrzić je že znan po svojih podmorskih odkritjih, ladjo pri Krku pa je našel, potem ko je preučeval poti, po katerih so ladje potovale iz Dalmacije proti Benetkam. Ob tem je uporabljal najsodobnejša raziskovalna podvodna sredstva, je objavil Novi list na svoji spletni strani.

Za 24ur.com je pojasnil, da se s tehničnim šptapljanjem ukvarja že od leta 1989, 23 let je delal tudi za pomorsko policijo. Zadnjih osem let je v pokoju, odkar je v ZDA opravil tečaj, pa se ukvarja s podvodnim raziskovanjem.

Objavil je tudi svoje fotografije morskega dna, na katerem je videti dele ladje in razbitine amfor. Napovedal je, da bodo raziskave nadaljevali ter da bo o poteku svojih dejavnosti še naprej obveščal javnost.

Po končnih arheoloških raziskavah najdišča bodo najdene predmete shranili v reškem muzeju.