Zanimivosti

Pred 22 leti ga je 'poslala' s Paga, zdaj ga je na Nizozemskem našel 17-letnik

Dramlje / Beverwijk, 10. 09. 2018 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Anita Debeljak Špes je poleti 1996 med počitnicami na Pagu v morje odvrgla steklenico s poročilom. Po 22 letih je njeno 'pošto' nedotaknjeno in nepoškodovano na obali Nizozemske našel 17-letni Willem Legrand.

Anita Debeljak Špes
Anita Debeljak Špes FOTO: Anita Debeljak Špes

Anita Debeljak Špes je poleti 1996 med počitnikovanjem na Pagu v morje 'poslala' sporočilo v steklenici. "Z družbo, s katero smo dopustovali, smo spili steklenico žgane pijače. To sem nato posušila in vanjo spustila sporočilo, jo dobro zamašila in nostalgično in povsem naivno odvrgla v morje," se spominja Drameljčanka.

Sporočilo v steklenici

Življenje je teklo naprej in seveda je na sporočilo v steklenici kmalu pozabila. Do prejšnjega tedna, ko jo je preko družbenega omrežja Facebook kontaktiral mlad Nizozemec. "Napisal mi je, da misli, da je našel moje sporočilo v steklenici," pripoveduje Debeljak Špesova. Ker je sprva menila, da gre za virus, sporočila najprej ni v celoti odprla in nanj celo pozabila. "Po nekaj dneh pa sem ga le odprla. In skoraj bi me kap. Nekdo je po 22 letih na obali Nizozemske našel moje sporočilo," je navdušena.

Pot, ki jo je prepotovala steklenica.
Pot, ki jo je prepotovala steklenica. FOTO: Anita Debeljak Špes

Njeno pisemce - kos papirja, na katerega je napisala le svoje podatke - je med kopanjem s prijatelji v kraju Beverwijk namreč našel 17-letni Willem Legrand. "Na listek sem sicer napisala svoj dekliški priimek, a ker sem ga obdržala, me je lahko našel," pravi strastna popotnica. Tudi njega je po njenih besedah zgodba popolnoma presunila. "Sploh, ker je sporočilce starejše kot on sam," v smehu pove najditeljica in dodaja, da tudi sama še zmeraj ne more povsem dojeti.

Z najditeljem sta poskušala doumeti tudi pot, ki jo je prepotovala steklenica. "Skupaj smo skušali razbrati morske tokove in povsem verjetno je, da so ti steklenico najprej zanesli čez Gibraltar in do Karibov, kasneje pa nato na Nizozemsko," meni. Po njenem sicer obstaja tudi možnost, da je steklenico zajela kakšna ladja in jo kot balast prepeljala okrog dela Evrope.

Debeljak Špesova z najditeljem ostaja v stikih, v kratkem pa načrtuje tudi pot na Nizozemsko. "Ne letos, a zagotovo prav kmalu bomo odšli steklenico s sporočilcem iskati," še pove sogovornica.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni