Zanimivosti

V Ljubljani bo ponovno gostoval Gruzijski nacionalni balet Sukišvili

Ljubljana, 16. 02. 2024 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljano ponovno prihaja plesni biser, Gruzijski nacionalni balet Sukišvili. Gledalce po vsem svetu navdušujejo z osupljivimi akrobacijami in plesnimi elementi, ki povezujejo tradicionalno folklorno dediščino z akrobatsko eleganco in sodobno plesno tehniko ter postrežejo s plesno pripovedjo zgodb o junaštvu.

Od svoje ustanovitve leta 1945 je Gruzijski nacionalni balet Sukišvili navduševal gledalce po vsem svetu s svojo inovativnostjo in posodabljanjem tradicionalnih gruzijskih plesov. Več kot 500 turnej in več kot deset tisoč predstav, ki si jih je ogledalo več kot 50 milijonov gledalcev, je dokaz, da gre za izjemno uspešen in priznan plesni ansambel. Ponovno pa bo na ogled tudi v Ljubljani, kamor prihajajo 15. aprila.

Gruzijski nacionalni balet Sukišvili prihaja 15. aprila v Ljubljano.
Gruzijski nacionalni balet Sukišvili prihaja 15. aprila v Ljubljano. FOTO: Arhiv organizatorja

Plesalci pogosto nastopajo z meči, ščiti in drugim orožjem, njihovi gibi pa so visoko koreografirani, da pokažejo svojo spretnost, okretnost in moč. Uporaba mečev in drugega orožja v gruzijskem plesu ni namenjena poveličevanju nasilja, temveč poklonu bogati kulturni dediščini države in pogumu njenih ljudi, akrobatski elementi v gruzijskem plesu pa odražajo tudi fizične zahteve vojaškega urjenja in potrebo, da so bojevniki okretni in hitri na nogah. Akterji na odru izvajajo obrate, skoke in druge akrobatske podvige, pogosto z veliko hitrostjo in natančnostjo, da pokažejo svojo spretnost in telesno vzdržljivost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za ta izjemen uspeh je zaslužna družina Sukišvili, ki že tri generacije vodi Gruzijski nacionalni balet. "Naš program se tujim gledalcem zdi kot kratek roman o Gruziji, skozi katerega spoznavajo kulturo, zgodovino in tradicijo naše države," je povedala glavna direktorica Nina Sukišvili, ki skupaj z umetniškim direktorjem in koreografom Ilikom Sukišvilijem ml. danes vodi zasedbo.

Veličastnost predstave pa okronajo tudi podatki, da so nastopili na skoraj vseh svetovnih odrih – od londonske dvorane Royal Albert Hall do newyorške Metropolitanske opere. Stoječe ovacije po lanskoletni predstavi v Cankarjevem domu pa so popolnoma v skladu z nastopom v milanski Scali, ko so zaradi navdušenega občinstva zaveso dvignili kar 14-krat in tako presegli rekord Enrica Carusa, ki se je moral zaradi aplavza na oder vrniti 11-krat.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Škrabek
17. 02. 2024 09.41
nataad
16. 02. 2024 18.24
+2
Nekaj neverjetnega! Priporočam.