24°C

Zrće: Pripravljajo se strožji pogoji za vstop na zabave

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
E.M. /
KOMENTARJI
18
Priljubljena plaža na Hrvaškem, znana po divjih zabavah, namerava sprejeti strožje ukrepe, ki bodo turistom omogočili varnejši preostanek poletne sezone. Organizatorji so do sedaj vstop omogočali osebam, ki izpolnjujejo vsaj enega izmed pogojev PCT – cepljenost, prebolevnost ali negativni PCR-test ali pa so na lokaciji opravili hiter antigenski testi. Za večjo varnost nameravajo uveljavitvi nov test za vsak vstop v objekte in s tem ukinitev pravila 48 ur veljavnosti testa, razmišljajo pa tudi o uveljavitvi ukrepa, ki bo vstop omogočal samo polno cepljenim osebam.

S pojavom novih sevov koronavirusa je pod vprašaj postavljen tudi preostanek poletne turistične sezone na Hrvaškem. Organizatorji koncertov in festivalov ter lastniki klubov tako vsak dan čakajo na najnovejše odločitve vlade ter se hkrati trudijo, da bi svojim obiskovalcem omogočili kar se da varno preživljanje počitnic.

Mladi se vsako leto množično udeležujejo zabav v Zrćah.
Mladi se vsako leto množično udeležujejo zabav v Zrćah.FOTO: Dreamstime

V Zrćah, ki so priljubljene predvsem med mladimi, željnimi zabave, so sezonsko dogajanje pričeli organizirati med zadnjimi, sedaj pa odgovorni že razmišljajo, da bi zaostrili ukrepe. Med drugim so do sedaj cepili že vseh 400 zaposlenih, pred vhodi klubov pa so namestili tudi štiri enote z zdravstvenimi ekipami, ki skrbijo za upoštevanje ukrepov in testiranje. Sedaj razmišljajo, da bi vstop v klube omogočili zgolj posameznikom, ki so polno cepljeni.

PREBERI ŠE
Na Hrvaškem razmišljajo o zaostritvi protikoronskih ukrepov

V objekte, v katerih se odvijajo zabave, je trenutno možno priti z izpolnjevanjem pogoja PCT ali negativnim hitrim antigenskim testom, v prihodnje pa naj bi v veljavo stopilo novo pravilo. "Nameravamo iti še korak dalje. Obiskovalci (brez covidnega potnega lista, op. a.) bodo ob vsakem vstopu morali opraviti nov test. S tem bomo opustili pravilo 48-urne veljavnosti testa, ki je veljalo do zdaj," je za hrvaške medije povedala Josipa Žižić, predstavnica Noa grupe, ki organizira zabave v Žrćah. Dodala je, da v Zrćah za zdaj ni žarišč okužb, odpovedali pa so tudi festival Hideout, ki se ga je po navadi udeležilo veliko angleških turistov. 

Odgovorni hkrati odgovarjajo na vprašanja o diskriminaciji necepljenih ljudi ob možnosti uveljavitve še strožjih predpisov. Sami menijo, da s tem ne bi bili diskriminatorni, temveč posebej previdni, saj je zdravje gostov in delavcev njihova prioriteta: "Kmalu načrtujemo uvedbo ukrepa, s katerim bodo lahko v Zrće vstopali samo cepljeni gostje," je dejala Žižićeva in kot primer navedla Grčijo, ki to pravilo ponekod že izvaja: "Končni cilj je Zrće ohraniti brez koronavirusa."

Organizatorji želijo zaostriti pogoje za vstop na zabave.
Organizatorji želijo zaostriti pogoje za vstop na zabave.FOTO: Profimedia

Šime Oštarić, koncesionar tamkajšnje plaže, pa je trenutne razmere na priljubljeni plaži komentiral tako: "Razmere na plaži Zrće so popolnoma pod nadzorom. Naše tri kontrolne točke vsak dan obišče več kot 4000 ljudi. Poleg testiranja nadzorujemo tudi sam vhod na plažo in klube, kar pomeni, da vsak obiskovalec dvakrat obišče kontrolno točko. Cilj vsega tega je upoštevanje ukrepov in zagotavljanja varnosti. Vsi obiskovalci morajo imeti covidni potni list, ki dokazuje cepljenost, prebolelost ali negativen test PCR oz. antigenski test." 

"Vsi tisti, ki nimajo covidnega potnega lista, bodo morali v skladu z novimi, strožjimi ukrepi, ki jih nameravamo uvesti, narediti test, ki velja samo za en vstop," je še dodal in zagotovil, da je v interesu vseh organizatorjev, da poletno sezono varno pripeljejo do konca.

Žižićeva je potrdila tudi govorice, da v Zrćah razmišljajo o cepljenju gostov: "Še vedno se pogovarjamo s pristojnimi institucijami, zagotovo pa je to še ena metoda, ki smo jo pripravljeni izvesti in organizirati, da bomo varni."

Koronavirus pasica nova