POPKAST

Finančni Popkast: Aprilsko vreme na delniških trgih

Ljubljana, 25. 04. 2024 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
7

Delniški trgi so v petek imeli največji padec v zadnjih mesecih in med vlagatelji je hitro zavladal strah. Vendar je obrat trenda sledil že v tem tednu, ko osrednji ameriški indeksi ponovno pridobivajo in so med vlagatelje povrnili več optimizma.

Največja podjetja v zgodovini človeštva iz kluba veličastnih sedem začenjajo objavo poslovnih rezultatov za prvo četrtletje. Na delniških trgih se pričakuje večja volatilnost. Tesla je prva postregla z dokaj slabimi rezultati, vendar je delnica po objavi rezultatov vseeno poskočila za dobrih 10 odstotkov. Vprašanje, ali je knjiga Pametni vlagatelj, ki jo je pred 75 leti napisal Benjamin Graham in govori o vrednotenju podjetij, še vedno aktualna, je v Finančnem Popkastu zastavil upravljavec premoženja Simon Skubin iz Optimtraderja. "Ko vidiš, kako se trg odzove na določene zgodbe, se upravičeno vprašaš, koliko je vrednotenje še relevantno. S pojavom pasivnega investiranja in demokratizacijo informacij imajo vsi podoben pogled in zagotovo ni več tako enostavno kot nekoč, ko si se lahko osredotočil zgolj na fundament podjetja."

Simon Skubin, upravljavec premoženja
Simon Skubin, upravljavec premoženja FOTO: Damijan Žibert

Negotovosti je veliko, inflacija ne popušča in rezanje ključne obrestne mere se oddaljuje proti jeseni, medtem ko so donosi 10-letnih zakladnih menic narasli za devet bazičnih točk na 4,62 odstotka, donosi dvoletnih menic pa so se približali 5 odstotkom, je za Finančni Popkast povzel dogajanje finančni analitik Nikola Maljković iz Optimtraderja. "Enoletna donosnost zakladnih menic je že 5,2-odstotna, vendar kljub temu trg ni korigiral in očitno verjame, da lahko kljub višji obrestni meri zaradi dobrih poslovnih rezultatov še naprej raste. Vidimo, da likvidnost prihaja v sistem, in dokler bo tako, bo ob vsakem padcu nekdo kupoval."

Nikola Maljković, finančni analitik
Nikola Maljković, finančni analitik FOTO: Damijan Žibert

Velika tehnološka podjetja imajo obilo denarja in visoka obrestna mera zanje ne predstavlja večjega izziva v primerjavi z majhnimi in srednje velikimi ameriškimi podjetji, ki so pri poslovanju odvisni od dolga. V Svetovem portfelju imamo 5-odstotno izpostavljenost v ETF ZPRR, ki sledi ameriškemu indeksu Russell 2000, v katerem so majhna in srednje velika podjetja. Naložba je bila izvedena v marcu, ko je bilo še pričakovati, da bo Ameriška centralna banka (FED) do poletja začela nižati ključno obrestno mero, vendar so se razmere in retorika guvernerja FED od takrat spremenile, zato danes z manjšo izgubo zapiramo 5-odstotno naložbo v ETF ZPRR. "Ne potrebujemo dodatnega tveganja, okolje se je spremenilo, in ko smo vstopali v naložbo, smo pojasnili: če se razmere z obrestno mero zaostrijo, bomo izstopili."    

Z današnjim dnem v portfelj dodajamo 5-odstotno pozicijo v ETF BTCE, ki sledi ceni bitcoina. Po nedavni razpolovitvi oziroma halvingu ostaja cena stabilna, čeprav bo naslednja štiri leta dnevna količina 'prirudarjenih' bitcoinov za polovico manjša. Konec aprila bo tudi v Hongkongu zaživel ETF-sklad, ki sledi ceni bitcoina, če je povpraševanje večje od ponudbe, bi cena morala naraščati.   

V Finančnem Popkastu smo govorili tudi o ceni zlata in največjem rudarju, družbi Newmont Corp., ki bo danes objavila poslovne rezultate. Tudi o surovinskem skladu EXXY in proizvajalcu premoga Pebody Energy. Omenili smo tudi polprevodniški sklad VVSM ter kitajski delniški trg, ki bi lahko v prihajajočem obdobju po mnenju analitikov doživel razcvet. 

Do petka je Svetov portfelj po donosu prehitel svetovni sklad IWDA. Razložili smo, kako lahko posameznik izračuna donos v lastnem portfelju, da se lahko primerja s svetovno znanimi indeksi.  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NOVAKF
25. 04. 2024 12.49
+2
Adi zopet laže. Med 21.9.2023 in 19.4.2024 je njegov aktivno vodeni Svet Portfelj pridelal 11.93% dobička. Mi pa ki smo leni in kupujemo indekse smo v istem odbobju pridelali 15.32% plusa če smo kupili indeks ZDA SXR8, in 13.56% plusa če smo kupili svetovni indeks IWDA. TOREJ NI RES DA JE SVET PORTFELJ PREHITEL IWDA.
sosedov sin
25. 04. 2024 15.30
+1
Do petka je bila IWDA 11,88% in Svet Portfelj 11,93% v tem tednu se je razmerje spremenilo.
Uškakola
25. 04. 2024 09.53
+2
Vsi trije na sliki, nimajo za BUREK.
The Inteligent Investor
25. 04. 2024 10.55
+0
Komentira Pa nekdo ki Nima veze o financnem svetu
EU Dig. Cenzura
25. 04. 2024 09.02
+2
Aha spet vsak dan nova doza. Ko bo zacelo spet padati omerovic izgine in ni vec clankov. Leponse ljudem krade denar in hujska na nesigurno vlaganje…
sosedov sin
25. 04. 2024 11.03
+3
To so finančne novice, ki so v razvitem svetu nekaj povsem normalnega, dihaj in vvemi tablete, ker nihče noče tvojih cekinov raje se začni malo izobraževati, da se nehaš bati besede kapital.
EU Dig. Cenzura
25. 04. 2024 11.49
Sosedeov sin - pravilni vzdevek imaš ja. Tablete verjetno ti ješ. Verjetno tudi verjameš vsemu kar napišejo. Kapital pobirajo globalisti in pobirajo ga narodu, z davki, obveznimi prostovoljnimi prispevki....