POPKAST

Finančni Popkast: Investiranje na podlagi matematike

Ljubljana, 07. 12. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
8

Številke ne lažejo. Matematična analiza vrednotenja je pokazala, da bo donosnost ameriških delnic v naslednjih letih nižja od povprečne donosnosti, ki je bila zadnjih 100 let.

Prejšnji teden je umrl ugledni vlagatelj, 99-letni Charlie Munger, ki je skupaj z Warrenom Buffetom ustvaril naložbeni sklad Berkshire Hathaway z 20-odstotnim povprečnim letnim donosom. Oba legendarna vlagatelja sta pri uspešni izbiri naložbenih priložnosti sledila načelom pametnega, vrednostnega vlaganja in izhajala iz vsebinskih analiz od poslovanja podjetja do vodstvenih sposobnosti menedžmenta. Obstaja tudi drugačna strategija, ki sledi poslovanju skozi številke in matematične modele, poudari gost Finančnega Popkasta Luka Gubo, kvantitativni analitik, izvršni direktor podjetja Equito. "Na podlagi kvantitativnih analiz lahko izračunamo, ali je podjetje dobro za naložbo, in tudi, kakšna tveganja nam naložba predstavlja v portfelju."  

Luka Gubo
Luka Gubo FOTO: POP TV

Na trgu je trenutno 15 odstotkov verjetnosti, da bo ameriška centralna banka (Fed) že v januarju začela nižati obrestne mere. Verjetnost prvega nižanja nad 50 odstotki je v marcu 2024. Vlagatelji pričakujejo, da bo v naslednjem letu centralna banka opravila pet nižanj, in sicer vsakič za 25 bazičnih točk. "To je težko napovedati, do teh verjetnosti so analitiki prišli na podlagi spremljanja cen terminskih pogodb v prihajajočem obdobju. Pričakujejo se kar konkretna nižanja obrestnih mer v naslednjem letu, moramo se pa zavedati, da so bila pričakovanja v času hitre rasti obrestnih mer drugačna, nihče ni verjel, da centralne banke želijo tako hitro dvignili obrestne mere. Zgodilo se je ne glede na to, kaj so trgi pričakovali, oziroma ne glede na verjetnost, ki so jo izpostavljali."

Tveganje naložb lahko določimo s konceptom volatilnosti. Volatilnost nam opiše stopnjo tveganja posamezne delnice ali naložbenega razreda na podlagi preteklega gibanja. "Depozit nima gibanja, državne obveznice imajo gibanje, ki je določeno vnaprej, in delnice imajo mnogo višjo volatilnost ter v portfelju zato predstavljajo večje tveganje, kripto sredstva medtem veljajo za najbolj tvegano naložbo, ker so tudi najbolj volatilna."  Upravljavci kvantitativnih skladov in analitiki opisujejo strategije v akademskih člankih in dokumentih, vendar je vsebina pogosto zelo matematično opisana in zato mogoče težko razumljiva za širšo javnost. Luka Gubo posebej omeni knjigo vlagatelja Howard Marksa z naslovom Najpomembnejša stvar, ki govori o investicijskih priložnostih. "Knjiga je tudi malo filozofska in izpostavlja, kako se bolj primerno odločiti za investiranje v določene naložbene razrede."  

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mikofinkica
07. 12. 2023 15.20
+2
Samo se penis dvigne v tujih rokah, vse ostalo propade, zapomnite si to pa ne nasedajte tem kravatarjem, saj še pecikla nimajo.
NOVAKF
07. 12. 2023 18.20
+3
To niti približno ni res. Donosi delnic velikih bogatih ameriških podjetij v zadnjih 120 letih so bili 10%, malih poceni 14%, inflacija pa je bila v ZDA 2.5% na leto. Ti odstotki so taki že od odprtja borze leta 1602 v Amsterdamu. Včasih manj, včasih več, v povprečju pa toliko kot sem napisal.
tron3
07. 12. 2023 14.47
+0
Feda ni več, je šel v likvidacijo!!!!
NOVAKF
07. 12. 2023 14.07
+4
Največji investitor vseh časov Warren Buffett je v oporoki svoji ženi namenil 90% vsega kapitala v indeksnemu skladu SP500. V Sloveniji temu ustreza ETF SXR8 ki ga lahko najceneje kupite digitalno preko Interactive Brokers, osebno pa v pisarni Optimtraderja. Razen čakati vam ne bo treba storiti nič. Ne berite borznih komentarjev, tisti ki jih pišejo imajo v skladih ki jih sami vodijo katastrofalno slabe donose. Nihče niti približno ne dosega donosov pasivnega ETFA SXR8. Če vas zanima več, odidite na you tube in v iskalnik odtipkajte Warren Buffett Exposes Hedgefunds. Vredno poslušanja. Bolj ko ste aktivni, manj boste imeli, kajti najbolj realna cena vsake delnice je ravno tista ki jo določi borza, in ne tista ki vam sugerirajo upravljalci skladov.
NOVAKF
07. 12. 2023 11.10
+6
Pred približno 10. leti se je na slovenski finančni sceni pojavil Luka Gubo. Najprej je delal reklamo za aktivno investiranje z “recepti” za preseganje povprečja, malo kasneje je prodajal zasoljene tečaje “Investiraj kot Warren Buffett”; vseskozi pa je tudi objavljal borzne komentarje: ​Pa poglejmo kako je znanje ki ga je Luka prodajal drugim koristilo njemu samemu: ​ Gospod Gubo je 23. aprila 2014 ustanovil sklad FT QUANT, mešani fleksibilni globalni sklad za katerega trdi da je “odlična rešitev za vse, ki pričakujejo nižjo stopnjo tveganja. Sklad namrec odlično uravnoteži tveganje celotnega portfelja, saj pomaga dosegati stabilne dolgoročne donose, brez občutnih padcev” ​ Od ustanovitve sklada 23. aprila 2014 in med 30. decembrom 2022 je Quant narasel za 11.12%. Za primerjavo: pasivni mešani fleksibilni globalni sklad VTTVX ki ima podoben odstotek delnic in obveznic je v istem času narasel za 100.46%, pasivni indeks delnic razvitega sveta EXI2 pa za 150.34%. Tisti ki ste bili preleni za učenje in ste namesto Lukovega tečaja o Warrenu Buffettu kupili kar Buffettovo delnico ste v istem obdobju pridelali kar za 234.63% profita. ​ Zakaj ima gospod Gubo navkljub znanju ekonomije katastrofalne rezultate? Zaradi aktivnega investiranja. Gospod Gubo je leta 2014 pričakoval recesijo in v svoj sklad vložil približno 40% obveznic, istočasno pa je tudi stavil proti Združenim državam in kupil veliko večino delnic izven ZDA. Skratka, pred 8. leti si je domišljal da ve kako se bodo odvijali dogodki pa se je zmotil. Njegova kristalna krogla takrat ni delovala.
Potouceni kramoh
07. 12. 2023 09.46
+4
V letošnjem letu je propadlo le pet ameriških bank. Propadi bank se bodo naslednje leto nadaljevali zaradi visokih obrestnih mer, saj te bankam povzročajo razvrednotenje njihovih komercialnih zapisov in zakladnic. Da bi preprečili hudo gospodarsko krizo, bi bilo treba izvesti zamrznitev obrestnih mer. Hkrati bi morala Bela hiša podpreti industrijo pri povečanju proizvodnje plina in nafte in tako znižati cene goriv. Naravnanost proti nafti samo prispeva k višjim stroškom energije, kar posledično vodi v inflacijo v celotnem gospodarstvu. Z znižanjem obrestnih mer, zaostrovanjem denarne ponudbe, zmanjševanjem državnih izdatkov in povečanjem razpoložljivosti cenovno dostopnega goriva bi se inflacija zmanjšala, gospodarstvo pa bi cvetelo. Na žalost zaradi različnih nasprotujočih si načrtov ni verjetno, da bi se vsi ti ukrepi izvajali, kar bo imelo za posledico recesijo in vztrajno inflacijo. S stopnjevanjem geopolitičnih konfliktov, je globalno tveganje naraslo do vrednosti brez primere. Gospodarska politika se še vedno sooča z mučnim uravnovešanjem, na obzorju grozi gospodarski zlom. Svetovno gospodarstvo bo tako tudi leta 2024 ostalo krhko.
Potouceni kramoh
07. 12. 2023 09.23
+10
Investirajte v samega sebe in v vaše znanje.
vevse
07. 12. 2023 09.17
-4
🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🌕🐕

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.