POPKAST

Finančni POPkast: Kupuj nizko in prodaj visoko

Ljubljana, 30. 05. 2024 08.01 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
13

Večina vlagateljev ustvari izgubo, ker vstopi v naložbo, ko je vrednost visoka in pozicijo zapre v stiski, ko vrednost naložbe pade. S pomočjo tehnične analize lahko vlagatelji natančneje določijo trende naložb in investirajo na podlagi boljše statistične verjetnosti.

Za večino ljudi, ki ne želi spremljati in slediti dogodkom na finančnih trgih, je pasivno vlaganje z rednimi vplačili najboljši sistem, da dolgoročno ustvarijo donos. Bolj aktivni investitorji želijo ustvariti višje donose v krajšem času, zato poleg fundamentalne analize, ki spremlja promet podjetja, dobiček, zadolženost, denarni tok in podobno sledijo tudi tehnični analizi, ki spremlja ceno, nihajnost, trend in številne druge indikatorje. Gost tokratnega Finančnega POPkasta je bil direktor družbe Albacore Matej Reisman CFA, ki je v tujini opravil tudi certifikat za tehnično analizo CMT. " V našem poklicu je CFA kot nekakšen zlati standard za opravljanje fundamentalne analize. Od ameriškega združenja za tehnično analizo sem kasneje pridobil še certifikat CMT. V Sloveniji je imel enak certifikat kolega, ki se je preselil v London tako, da sem danes edini pri nas s tem nazivom."    

Matej Reisman
Matej Reisman FOTO: Aljoša Kravaja

Cena delnic raste, če je povpraševanje večje od ponudbe. S tehnično analizo vlagatelji ne določajo, če je vrednost delnic precenjena ali podcenjena, ampak analizirajo, če obstaja možnost za nadaljnjo rast ne glede na fundament. "Analiziraš podjetje, ki ima dober fundament, in zato ga kupiš, vendar še vedno lahko delnica pade za 30 odstotkov. Jaz se zato investiranja lotevam sistematično in s tehnično analizo ne izbiram zgolj prave naložbe v določenem časovnem intervalu, ampak tudi natančneje in lažje obvladujem tveganje."

Nicolas Darvas je bil profesionalni plesalec in vlagatelj samouk, ki je napisal knjigo "Kako sem na borzi zaslužil 2.000.000 dolarjev." Poleg plesa je bila njegova strast trgovanje na borzi. S pomočjo tehnične analize je razvil preprosto strategijo Darvasov kvadrat (ang. Darvas box), ki jo mnogi vlagatelji uporabljajo še danes. "On je narisal kvadrat okoli najvišje in najnižje cene v zadnjih desetih dneh in potem je samo gledal ali se cena pomika iz njegovega lika gor ali dol. Na podlagi premika je delnico kupil ali prodal, če je ostala znotraj kvadrata ni storil nič." Darvasu je uspelo z začetno naložbo 25.000 dolarjev (23.000 evrov) in s preprosto strategijo, ki jo je sam razvil ustvariti milijone.

V Finančnem POPkastu smo razpravljali o različnih kazalnikih oziroma indikatorjih, ki jih uporabljajo vlagatelji pri tehnični analizi, kot so MACD, RSI in drseče povprečje (ang. Moving Avarage). Kako pravilno brati svečke, ki odražajo sliko med ponudbo in povpraševanjem ter kako prepoznati vzorce v grafih, kot je (ang. Head and Shoulders) v prevodu glava z rameni. "Tudi v Sloveniji so posamezniki, ki so uspeli kot dnevni trgovci, vendar jih je zelo malo. To je podobno kot pri vrhunskih športnikih, veliko ljudi poskuša doseči najboljše rezultate, ampak dolgoročno to uspe le peščici."

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trilem
14. 06. 2024 19.41
+1
Tip ni edini CFA v Sloveniji... 110 jih je... Kakšne laži, da se bog usmili. Poden od podna kvaliteta tega prispevka in epizode. Tip je največji scammer z nekim nevrednim cmt certifikatom in mu tukaj na veliko dajete minute. Zakaj?
NOVAKF
05. 06. 2024 10.26
+1
..."Nicolas Darvas je bil profesionalni plesalec in vlagatelj samouk, ki je napisal knjigo "Kako sem na borzi zaslužil 2.000.000 dolarjev." Poleg plesa je bila njegova strast trgovanje na borzi. S pomočjo tehnične analize je razvil preprosto strategijo Darvasov kvadrat (ang. Darvas box)"... NO IN POTEM JE TA SVOJ RECEPT OBJAVIL, TRIKA SO SE ZAČELI POSLUŽEVATI TUDI DRUGI IN NA KONCU TRIK NI VEČ DELOVAL SAJ JE KOLIČINA KAPITALA OMEJENA.
NOVAKF
04. 06. 2024 10.21
+3
Adi ne preneha smetiti z neumnostmi. 1. Investiranje je sila enostavno: kupuj nizko in prodaj visoko. Edini problem je da nikoli ne veš kdaj je dovolj nizko in kdaj dovolj visoko. 2. Matej Reisman CFA, ki je v tujini opravil tudi certifikat za tehnično analizo CMT. Čestitamo, vendar dokler ni gospod Reisman edini z prestižnim znanjem je njegovo znanje docela neuporabno, saj ga bo zelo verjetno kdo prehitel in pred njim kupil podcenjene in prodal precenjene delnice, jim z nakupom dvignil s prodajo pa znižal ceno, in izničil profit za vse tiste ki bodo to storili za njim. NI DOVOLJ DA KARKOLI VEŠ, DA NAREDIŠ PROFIT MORAŠ BITI PRVI KI TO VE.
PostenoJa
30. 05. 2024 15.01
+1
Jst kontra delam
Anion6anion
30. 05. 2024 10.04
+6
Ah bejzte no. Tak nasvet da vsaka kmečka babica. Saj to pravi čista kmečka pamet.
The Inteligent Investor
30. 05. 2024 09.09
+1
Delnice so povprecno 70% casa v plusu in 30% v minusu. Če lastiš delnice, je 35% moznosti, da bos cez en mesec v negativnem stanni. Ce pustis za eno Leto, potem se ta moznost zmanjša na samo 20%. Dolgorocno 10 let in vec je moznost da bos izgubil denar, je 0.02%. Torej vec kot 99% je moznost , da bodo delnice v plusu dolgorocno več kot 10 let. Seveda to je dolgorocno ( Compounding) denar dela zate, ce ima delnice statisticno zgodovinsko povprecno letno rast 10%, pomeni da se v 7 letih podvoji. Oz ce še dividende ( priblizno 2-3% od vrednosti delnice) če še to reinvestiras se vrednost delnice v manj kot 5 letih podvojijo. Kar zadeva dnevnega trgovanja, na vsaki platformi pise = 90% trejderjov zgubi 90% vsega denarja v 90 dneh. Torej nekaj na short term bos zgubil veliko denarja, dolgorocno investiranje v delnicah je nekaj najboljsega. Če bi investiral samo 5tisoc euro pred 20 leto v Apple, bi iz tega ratalo 5 miljonov. Compounding dela cudeze
NOVAKF
05. 06. 2024 10.27
+1
Delnice so povprecno 70% casa v plusu in 30% v minusu.. SI TO PREBRAL NA REDDITU? Namreč kar si napisal je res.
Pikaponca
30. 05. 2024 08.28
+12
Največ so zaslužili delničarji banke NKBM katere je Alenka oropala v celoti zato stran od teh lopovov čim prej in čim dlje.
Pikaponca
30. 05. 2024 08.31
+9
Dobro so zaslužili tudi vlagatelji v obveznice za ceste, za dve plači so na koncu z obrestmi dobili par čevljev. ( dva leva )
Arzen
30. 05. 2024 08.15
+6
TOLIKO SE GOVORI O DELNICAH, NIHČE PA NE POVE BISTVA!!! KJE MORAŠ ODPRETI RAČUN, KOLIKO STANE MESEČNO, NABAVNA CENA JE 10EUR PRODAJNA 8EUR!!! KAKO BOŠ LAHKO ZASLUŽIL ČE JE RAZLIKA V NABAVNI IN PRODAJNI CENI 20%!!! NOBENA DELNICA SE V KRATKEM ČASU NE DVIGNE ZA TOLIKO!!! GLEDE NA TO DA IMA DRŽAVA 100 IN 1 DELAVNICO ZA STAREJŠE MLAJŠE, TEŠKO ZAPOLIVE,... BI LAHKO NAREDILI TUDI BREZPLAČNO DELAVNICO O VLAGANJU V DELNICE!!!
proofreader
30. 05. 2024 08.32
+3
Se dvignejo tudi za par deset odstotkov, samo redke. Spremljaj to oddajo ob torkih in povedo. Pa vlagaj toliko, kolikor lahko izgubiš.
patriot11
30. 05. 2024 09.04
+3
Naši posredniki trgovanja so pravi zlatarji, dnevno trgovanje je pri njih nesmiselno.