POPKAST

Finančni POPkast: Neža, ki je z investiranjem postala Nezatron

Ljubljana, 22. 02. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
17

Med študijem na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je začela odkrivati svet financ in investiranja. Začela je kot samouk in na začetku vlagala virtualni denar. Kmalu je postala priljubljena investitorka na svetovno znani trgovalni platformi Etoro, kjer jo vlagatelji poznajo pod psevdonimom Nezatron.

Zgodba Neže Molk, ki sem jo tokrat gostil v Finančnem POPkastu se je začela tik pred pandemijo. V času študija na Biotehnološki fakulteti je začela brati o vlaganju, knjiga Modri investitor, ki jo je leta 1949 objavil znani britanski finančni analitik in profesor Benjamin Graham, ji je odprla pot v finančni svet. Sledi strategiji, ki jo zagovarjajo vrednostni vlagatelji (ang. value investors). Med svetovno najbolj znanimi je Warren Buffet, ki ga najdemo na lestvici najbogatejših Zemljanov. " Moja strategija je, da iščem podcenjene delnice, to pomeni, da podjetje v tem trenutku trguje po nižji vrednosti, kot je njegova realna vrednost. Moja analiza temelji na tem, da pogledam pretekle in aktualne finančne rezultate podjetja ali dosegajo zastavljene cilje in kakšna so glavna tveganja za poslovanje. Zanima me vse od tega, kdo so konkurenti v panogi, do tega, kakšna je sploh prihodnost sektorja, v katerem je družba."  

Neža Molk
Neža Molk FOTO: Luka Kotnik

V letu 2020 je na trgovalni platformi Etoro ustvaria 126,97-odstotni donos in zaradi odličnega rezultata postala priljubljena investitorka (ang. popular investor), ki jo lahko z lastnimi naložbami posnemajo ostali vlagatelji. Pretekli donosi niso zagotovilo, da bo enako tudi v prihodnje. Med pandemijo je trg imel večjo korekcijo, obrestne mere so bile nič in centralne banke so natisnile velike količine denarja ter ga poslale v obtok, posledično so imele delnice divjo rast. Leta 2021 je ustvarila 21-odstotno rast leto kasneje, ko je borza padla za 22-odstotkov je njen portfelj izgubil 8-odstotkov, kar si šteje kot pomemben uspeh. " Leta 2022 smo imeli visoko inflacijo in centralne banke so začele višati obrestne mere, trg je padel in mnogi me sprašujejo kako to, prej tako visok donos 120 plus – odstotkov, zdaj pa minus. Izgubila sem manj kot največji ameriški indeksi in zato je to dober rezultat."    

Njen portfelj je javno dostopen in transparenten. Izpostavljamo, da nič od omenjenega ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja in ni finančni nasvet. Neža Molk oziroma med vlagatelji bolj znana kot Nezatron ima v portfelju 23 različnih naložb, najvišja pozicija predstavlja osem odstotkov portfelja, najnižja pa en odstotek. Določene naložbe ima lahko po več let, medtem ko vedno hrani okoli 20-odstotkov sredstev v denarju, če trg ponudi zanimivo priložnost. Največjo pozicijo  ima trenutno v delnicah PayPal, ki jih trenutno spremljamo tudi za naš Svet portfelj. "Imajo novega šefa, ki želi storitev izboljšati z umetno inteligenco." Lani je magistrirala na temo hipoholesterolemije pri otrocih in meni, da je pri pametnem vlaganju vedno treba slediti tistemu, kar ti je znano, zato je njena druga najvišja pozicija v portfelju farmacevtska družba Amgen. 

Portfelj Neže Molk (nezatron) ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja in služi zgolj informativnemu namenu.
Portfelj Neže Molk (nezatron) ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja in služi zgolj informativnemu namenu. FOTO: Etoro

Na tretjem mestu je ETF, ki sledi srebru (SLV). Z delnico META je ustvarila najvišji 375-odstotni donos. Nekatere naložbe v portfelju so seveda tudi negativne. 

Portfelj Neže Molk (nezatron) ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja in služi zgolj informativnemu namenu.
Portfelj Neže Molk (nezatron) ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja in služi zgolj informativnemu namenu. FOTO: Etoro

V Finančnem POPkastu smo govorili tudi o aktualnih finančnih dogodkih, če bodo na trgu po objavi poslovnih rezultatov družbe Nvidia prevladali biki ali medvedi. Zakaj ne želi investirati v kriptosredstva in zakaj ji je kot mladi investitorki slovenski kapitalski trg manj znan in dostopen kot ameriški. Zakaj je ključno, da izboljšamo finančno pismenost v družbi in govorimo o realnih pričakovanjih glede na tveganje, ki ga kot vlagatelji sprejemamo. Družabna omrežja so polna finančnih nasvetov, nekatere delijo izkušeni finančni analitiki, obstaja tudi veliko zavajajočih vsebin, ki nepoznavalcem lahko povzročijo izgube. " Previdnost je nujna. "    

 

Prizadeva si, da bi bilo v finančnem sektorju zaposlenih več žensk, zato želi poklic investitork popularizirati. Kot uspešna mlada investitorka se je znašla v različnih mednarodno znanih medijih. V ZDA je imela priložnost videti legendarnega vlagatelja Charlie Mungerja in tudi spoznati nekatere svetovno znane vlagatelje, kot je Mohnish Pabrai, ki mu pravijo indijski Warren Buffet.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zanesenjak
22. 02. 2024 14.19
+4
fajn intervju za navdušit začetnike
NOVAKF
22. 02. 2024 13.42
+2
Neža pravi da išče podcenjene delnice, to pomeni, da podjetje v tem trenutku trguje po nižji vrednosti, kot je njegova realna vrednost. Kaj pa drugi trgovalci? A drugi mogoče stojijo križem rok in dovolijo Neži da ona pred njimi kupi podcenjene delnice in pred njimi proda precenjene delnice? So drugi trgovalci bolj butasti, bolj leni ali bolj altruistični kot Neža? Neža ima boljše donose kot povprečje v koliko zaporednih letih? Če v treh potem bi tudi opica imela v 12.5% nadpovprečne donose. TO KAR GOVORI NEŽA SO PRAVLJICE ZA LAHKO NOČ. Po 10 letih 90% aktivnih upravljalcev zaostane za povprečjem, po 20 letih pa praktično vsi. Tisti ki aktivno trgujejo imajo kot skupina popolnoma iste donose kot tisti ki kupimo pasivni sklad z minimalnimi stroški saj drugače biti ne more. Aktivni trgovalci ne ustvarjajo kapitala temveč ga poskušajo ukrasti drugim aktivnim trgovalcem. Nekaterim to uspe, drugi popušijo, vsi skupaj pa imajo nižje donose kot povprečje, saj morajo za svoja ugibanja plačati visoke stroške. Neža naj se ponovno javi čez 10 in 20 let in pove kakšni bodo njeni donosi v primerjavi z indeksi leta 2034 in 2044.
misekmali
22. 02. 2024 12.47
+1
Kakšne izive ima CocaCola?
misekmali
22. 02. 2024 12.42
+2
Kako lepa usteka ima.
NOVAKF
22. 02. 2024 11.18
+2
Neža, Warren Buffett zadnjih 15 let zaostaja za SP500. Povej mu da imaš od boga dan talent ki ti omogoča nadpovprečne donose na dolgi rok. Mogoče boš zamenjala Mungerja in postala delna lastnica firme Berkshire Hathaway Inc. SPOROČI KAJ TI BO ODGOVORIL.
Fyff Gf
22. 02. 2024 10.33
-2
Finančni sektor bo izkoreninila umetna inteligenca, ker lahko kupuje in prodaja delnice hitreje kot kdorkoli. Torej več žensk v finančnem sektorju pomeni več žensk na zavodu za zaposlovanje.
NOVAKF
22. 02. 2024 10.30
+5
"Moja strategija je, da iščem podcenjene delnice, to pomeni, da podjetje v tem trenutku trguje po nižji vrednosti, kot je njegova realna vrednost." TO BI NA DOLGI ROK DELOVALO SAMO ČE BI VSI DRUGI VLAGATELJI STALI KRIŽEM ROK in dovolili prav našemu upravljalcu da prvi kupi podcenjene delnice in prvi proda precenjene delnice. Da bi taka idila trajala dalj časa, bi vsi drugi vlagatelji morali biti butasti, leni ali pa altruistični in dovoliti prav nam da poberemo smetano prvi in prodamo drek prvi. TO KAR GOVORI NEŽA SO PRAVLJICE ZA LAHKO NOČ. Po 10 letih 90% aktivnih upravljalcev zaostane za povprečjem, po 20 letih pa praktično vsi.
24ur cenzura komentarjev
22. 02. 2024 09.30
+4
Hahahahahahaha
Uporabnik1888402
22. 02. 2024 09.30
+1
Ce je tole nek vid svetovanja, lahko bi potem bolj zelene barve prikazali. Pa se kot laik opazam ...
main
22. 02. 2024 09.18
+1
Neža, Bayer poglej!
Fročonski
22. 02. 2024 09.06
+7
Ce ne investiras milijonov nima smisla! Za par 1.000 na leto se res ne bom sel j.bt.
Resnica v obraz
22. 02. 2024 09.16
+2
samo povem ..iz 1200 ezr regresa sem naredil v enem letu 20.000 usd..je pa res da poleg znanja potrebuješ izkušnje in osebnostno trdnost..psihologija
geemale
22. 02. 2024 09.01
+9
kako preživeti z minimalcem? Simpl, 30 kil riža (62.7 eur), najemnina v LJ, kontejner 400 eur, ostane ti 250 eur za investicije...
proofreader
22. 02. 2024 08.47
+6
Vse rdeče. Ni se za hvalit.
Resnica v obraz
22. 02. 2024 09.12
+2
ne bi rekel do gre za hvalo...ampak poučno za vse tiste, ki imate znanje, ki bi ga lahko izkoristili...sam trgujem že leta na USA borzi in moje pozicije se zapirajo s 200 do 400 procentov dobička..za razliko od gdč.Molkove, je moj acount privat.
thetech
22. 02. 2024 09.58
+2