POPKAST

Finančni POPkast: Rekordi na domačem delniškem trgu

Ljubljana, 04. 07. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
4

Nogometna pravljica se je žal zaključila, vendar veliki igralci na slovenskem delniškem trgu še naprej dosegajo izjemne rezultate ter zgodovinsko najvišje vrednosti delnic. Za štiri odstotke Slovencev, ki vlagajo v domače gospodarstvo, se pravljica z nadpovprečnimi donosi nadaljuje.

Ob pregledu poslovanja v prvi polovici leta 2024 so družbe Krka, NLB in Sava Re v juniju imele zgodovinsko najvišje vrednosti delnic. Osrednji slovenski indeks SBITOP je v zadnjih šestih mesecih pridobil 26 odstotkov, kar je več, kot je ustvaril nemški DAX, japonski Nikkei in celo ameriški tehnološki Nasdaq. Kljub visoki rasti slovenskega delniškega trga družbe niso v balonu, je v Finančnem POPkastu izpostavil Andraž Aš iz Ljubljanske borze.  "Trenutno se splača investirati v Slovenijo, kazalnik P/E, to je razmerje med ceno in dobičkom, je v povprečju pod 10 in to nakazuje na dobro valuacijo podjetij, leta 2008 v času balona na delniškem trgu je bil povprečni P/E delniških družb nad 40."  

Andraž Aš, Ljubljanska borza
Andraž Aš, Ljubljanska borza FOTO: Damijan Žibert

Slovenske delniške družbe imajo visoke dividende in nizko zadolženost. Iz osrednjega indeksa SBITOP je v zadnjih šestih mesecih največ pridobil tečaj delnic NLB, in sicer je (NLBR) višji za 48,5 odstotka. Na drugem mestu je Petrol (PETG), ki je od začetka leta zrasel za 28,1 odstotka. Tako NLB kot Petrol predstavljata petino deleža osrednjega slovenskega delniškega indeksa SBITOP. Največji tretjinski delež v indeksu ima Krka (KRKG), ki je letos višje za 26,8 odstotka. Tri omenjene družbe torej skupaj predstavljajo 70 odstotkov indeksa SBITOP. "V mojem portfelju je od slovenskih družb Krka, NLB in Sava Re, ker se zelo rad držim naložb, ki jih ne obvladuje država, zato tudi nimam delnic Petrola. To je moje osebno prepričanje, ker Petrol je bil v zadnjih letih odlična naložba kljub regulaciji cen. Sicer je pametno, da imamo energetsko družbo v svojem portfelju, sploh če smo veliko na cesti. Ko gre cena nafte gor, boš plačal več za gorivo, ampak boš dobil več od naložbe in obratno. To je zanimiv 'hedge', ki ga lahko vsak naredi."

Andraž Aš iz Ljubljanske borze je tudi član strokovne skupine na ministrstvu za finance, ki si prizadeva nadgraditi status slovenskega kapitalskega trga v trg v razvoju, ki bi še dodatno zvišal povpraševanje po največjih slovenskih delnicah. Trdi, da je nadgradnja statusa na dosegu roke. "Zgolj štirje odstotki državljanov vlagajo v slovenske delnice, ki imajo visoko rast. Če ljudje tega ne prepoznajo in vlagajo v tako nizkem odstotku kot trenutno, potem je nekaj narobe z nami. Če na trg uspemo privabiti več ljudi, bomo posredno prisilili državo, da ponudi svoje delnice državljanom, in tako razvijamo domači trg, ne gre zgolj za boljši status, da postanemo trg v razvoju."

Potrebujemo mednarodno primerljiv sistem za vlaganje, ki bo povečal likvidnost na domačem kapitalskem trgu. Pripomogli bi lahko individualni pokojninski računi, ki jih imajo v tujini (IRA), ker znotraj računa sprememba naložbe še ni davčni dogodek. "Če jaz prodam NLB in kupim Krko, moram že plačati davek, četudi si nisem sredstev nakazal nazaj na bančni račun. Trenutni sistem zato spodbuja iracionalne odločitve. Dokler imam sredstva na računu in z njimi vlagam, naj ne bodo obdavčena, ko si jih nakažem na račun, pa je edino prav, da plačam davek."   

V Finančnem POPkastu smo govorili tudi o svetovni ekonomiji, tehnoloških delnicah in geopolitiki, ki predstavlja največje tveganje za naložbe.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kyngston
08. 07. 2024 08.55
neumnost kvasijo pop-kastovci. slovenci ne morejo vlagat v domače delnice ker država in ljubljanska borza tega ne želita, ker je to pralnica denarja za posvečene. cel svet imam 3 klike stran, samo ljubljanska borza pa je zaščitena preko posrednikov kot kočevski medvedi... in kar se tiče davkov: kdor preklada denar od SVOJE PLAČE, bi moral biti oproščen davka na dobiček. ker smo že vse prispevke plačali, in če to potem oplemenitimo smo kaznovani z davkom, čeprav bomo pri zapravljanju znova plačali DDV. če bi pa plačo zagonili za alkohol in čike pa je vse v redu, nobenega dodatnega davka ne plačaš...
Potouceni kramoh
04. 07. 2024 10.26
+3
NLB smo dokapitalizirali državljani z javnim denarjem zato,da smo potem skoraj zastonj prodali in da ima zdaj NLB najvišje dobičke in ceno delnice. Tut iz računa požeruških cen njihovih bančnih storitev.Da o NKBM in razlastninjenju delničarjev z žegnom chefinje Alenke spolh ne govorimo.Kriminal in lopovščina so sveto vodilo v deželi.
Narkodefinkica
04. 07. 2024 09.02
+4
Slovenci so se otreznili, ne samo zato ker jih nje oropala Alenka Bratušek, ali z vlaganjem v obveznice za ceste in ostale Fukole ki ste jih uganjali, od vas vse beži, vi pa cvilite kot bi vas iz kože drli.
r h
04. 07. 2024 08.34
+3
Očitno oglašujete velike donose, ker bi radi dvignili vložke ostalih 96%, da boste nato lahko izničili vrednost delnic kot ste to storili, ko je bili Slovenskih delničarjev več kot 70%. Vrednost delnuc ste spravili tako nizko, da ste razdedinili navadne smrtnike. Baeabe delniške. Zdaj pa se naj teh 4% sama ..........