POPKAST

Katarina Kresal: Ali podporniki SDS sploh vedo, zakaj protestirajo?

Ljubljana, 25. 03. 2024 16.02 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žiga Bonča
Komentarji
45

Javnomnenjske poizvedbe, tudi zadnja, ki jo je za nas pripravila agencija Mediana, kažejo, da ima dobra dva meseca pred evropskimi volitvami še vedno najboljše izhodišče največja opozicijska stranka SDS, sledi ji največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda. Je bil tako imenovani shod slovenske pomladi, ki ga je na Kongresnem trgu pripravil SDS, zgolj priprava na evropske volitve? Komu vse se je na shodu zareklo? Lahko vlada sploh še izboljša nizko javnomnenjsko podporo? Gostja Popkasta je bila tokrat Katarina Kresal, nekdanja političarka, nekdanja ministrica za notranje zadeve in nekdanja predsednica stranke LDS.

"Verjamem, da gre za uvod v kampanjo pred evropskimi volitvami. SDS je vedno znala dobro izbrati čas, ko je začela takšne kampanje. Kadar gre vladajoči koaliciji slabo, je seveda to pravi trenutek, da začneš mobilizirati svoje volivce, ker imaš ogromno tem, na katerih lahko gradiš." Tako sogovornica Katarina Kresal ocenjuje protivladni shod, ki ga je pripravila stranka SDS.

Prvak stranke SDS Janez Janša je med drugim v nagovoru udeležencem shoda poudaril tudi nezakonite migracije. Dejal je, da "ilegalni migranti prihajajo iz Tunizije, Maroka, Alžirije, kjer ni nobene vojne. Tukaj gre za uvažanje novih volivcev za levico na vaše stroške in za razgradnjo naroda. To je v ozadju."

Gre za enako politično sporočilo, kot ga je o administraciji Joeja Bidna, sicer v kontekstu ameriških predsedniških volitev, na platformi X objavil lastnik omrežja Elon Musk

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"SDS se drži priročnika republikancev že mnogo let, zato ne čudi, da sta retorika in način promocije političnih stališč zelo podobna. Ne morem verjeti, da še vedno poslušam te izjave, da gre za uvoz novih volivcev. Prvič, migranti ne morejo biti volivci, in drugič, nihče jih ne uvaža, migranti pač pridejo. Me čudi, da ni večjega odpora do takšnih izjav, ki so očitno zavajajoče," poudarja Kresalova.

Razdor v Levici

Medtem ko so se Socialni demokrati po pretresih vrnili na položaj tretje stranke v državi, pa se je močno zmanjšala podpora Levici, prehiteli so jo denimo neparlamentarni Pirati, ki pridobivajo ob notranjem razdoru Levice. "Vse zgodbe o notranjih razdorih imajo velik vpliv na javnost, ker ljudje imajo radi stranke, ki so stabilne in lastne težave rešujejo znotraj stranke. To se neposredno takoj zazna na javni podpori," je dejala sogovornica in dodala, da bo ključno, kako bo premier Robert Golob umiril dogajanje med koalicijskimi partnerji.

Zgrešeno komuniciranje vlade

Javnomnenjska poizvedba Mediane kaže, da tudi v marcu vladajočo politiko odobrava slaba tretjina vprašanih (30,7 odstotka). Več kot polovica vprašanih (53,3 odstotka) vladi nasprotuje. Povečalo se je število neopredeljenih (16 odstotkov).

"Dejstvo je, da javnost trenutno ni pretirano naklonjena tej vladi, da je to posledica zgrešenega komuniciranja, neizvedenih reform, gotovo težav, ki so znotraj koalicije in vlade. Nasprotovanje javnosti in dejanska neuspešnost vlade sta dve različni zadevi," poudarja Kresalova in dodaja: "Nobena vlada, mislim, da ni odstopila zaradi protesta, in ravno SDS-ova vlada je imela takšnih protestov v svoji pretekli vladi res veliko. V tej državi je vendarle dobro, da imamo stabilnost in da vlade oddelajo svoj mandat."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3