POPKAST

Nebinarni model: Dejali so, da mi zaradi videza ne bo nikoli uspelo

Ljubljana, 25. 04. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Simon Vadnjal
Komentarji
74

22-letni mladenič, ki je odraščal na Koroškem, danes blesti na modnih pistah svetovnih modnih prestolnic, njegove fotografije objavljajo v kultni reviji Vogue in vse več modnih oblikovalcev svetovnega formata želi sodelovati z njim. Kot nebinarni model deluje pod umetniškim imenom Grayson, skoraj 190 centimetrov visokega študenta mednarodnih odnosov na Univerzi v Haagu pa zaradi ženstvenih potez oziroma načina oblačenja večkrat zamenjajo za žensko. Njegov talent sta v prvi vrsti na eni izmed modnih reviji občudovala tudi Victoria in David Beckham.

Za nastope na najprestižnejših modnih revijah od New Yorka do Pariza se Grayson udeležuje kastingov v konkurenci tudi do 800 modelov. "Veliko modnih znamk išče zanimive obraze, ki imajo bolj androgene poteze. Torej ljudi, ki jih ne srečuješ vsak dan na ulici," o svoji unikatnosti v svetu mode pove 22-letni model.   

Odraščal je na Koroškem in se kot Zoisov štipendist zaradi študija mednarodnih odnosov preselil na Nizozemsko. S kako različnimi odzivi se zaradi svojega videza spoprijema na ulicah doma oziroma v tujini, kadar mimoidoči sklepajo, da opazujejo žensko, potem pa ugotovijo, da je Grayson biološki moški? "Slovenci niti nismo tako konzervativni, bolj imamo provincionalno mentaliteto. To je povečini razlog za neodobravanje, v tujini je drugače," pravi Grayson in dodaja: "Ker sem iz Koroške, sem bil tam deležen več pogledov, v Ljubljani pa moram na žalost povedati, da je bilo več verbalnega nasilja. Sploh na ulici."

Pretekli konec tedna je prejel nagrado ambasador leta na prireditvi Zlate Tifanije. Te že deseto leto zapored slavijo dosežke slovenske LGBT+ skupnosti. "Še vedno je preveč sovraštva. Verjamem, da bo ob izidu tega Popkasta tudi veliko negativnih komentarjev. Ampak sem na to pripravljen in mi je za to mar toliko kot za lanski sneg," v optimističnem tonu sklene Grayson.   

V POPkastu Grayson tudi o tem, zakaj so ga slovenske modne agencije vztrajno zavračale, v tujini pa so ga takoj angažirali za modno revijo prestižne italijanske modne znamke Gucci in drugih.