POPKAST

Otroška srčna kirurgija po dolgih letih kalvarije – kje smo?

Ljubljana, 02. 06. 2024 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
11

Doc. dr. Marko Pokorn, dr. med., je pediater, infektolog, scenarist in pisatelj. Z Brankom Đurićem - Đurom je ustvarjal priljubljeno televizijsko oddajo Teater Paradižnik, pozneje – spet z Đurom – še danes zelo priljubljeno serijo Našo malo kliniko, ki je prejela vrsto nagrad. Piše kolumne, ki jih je leta 2022 izdal v knjigi Smešno, ma non troppo: Zapisi o telesu, duhu, glasbi in vrtanju po nosu. Je strokovni direktor Pediatrične klinike UKC LJ in o tem sva govorila. O njegovem delu na pediatriji, konkretno o programu otroške srčne kirurgije, ki so ga zadnja leta pretresle smrti otrok, tudi takšne, ki bi jih lahko preprečili.

Mimo tega, kar se je dogajalo na otroški srčni kirurgiji, ne moremo in tudi ne smemo. Smrti otrok, za katere so strokovni nadzori pokazali, da bi se jih dalo preprečiti, so se zgodile. To je dejstvo. Ko je doc. dr. Marko Pokorn aprila letos predstavil izsledke strokovnega nadzora o smrti dveh dojenčkov s hudo prirojeno srčno napako, je dejal: "Nihče od nas, zdravstvenih delavcev, ni šel študirat, da bi mu pri delu umirali otroci. Za nas so to hude izkušnje. Ne moremo si predstavljati, kako hude so za starše. A tudi mi smo kot starši in zdravstveni delavci prizadeti. Zato smo nekako odrešeni, da je nadzor potrdil, da smo delali po načelih medicinske stroke, da so bile odločitve pravočasne in pravilne." V Popkastu smo ga vprašali, kako pomembni zanj so bili izsledki strokovnega nadzora? In kako pomembno je, da strokovne nadzore opravljajo tuji neodvisni strokovnjaki?

Za 24ur Fokus smo pripravili obširno reportažo o tem, kako teče program otroške srčne kirurgije. Bili smo na Oddelku za kardiologijo v Ljubljani, spremljali smo kompleksno operacijo, posneli smo enoto intenzivne terapije, govorili smo z zaposlenimi. In zdi se, da si čisto vsi prizadevajo za strokovno, varno obravnavo otrok, za prijazne odnose. Kako težko je bilo po dolgoletni kalvariji vzpostaviti takšno okolje?

 Septembra lani je vodenje programa zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako v UKC Ljubljana prevzel Janez Vodiškar. Že pred leti je delal v UKC Ljubljana pa potem zaradi slabih odnosov odšel. Kako so ga dobili nazaj, prepričali, da prevzame ta program, ki je bil tik pred tem, da ugasne?

Preživetje otrok s prirojeno srčno napako je bistveno bolje, večje kot pred nekaj desetletji. Ogromen napredek medicine se je zgodil na tem področju. So pa kljub temu nekatere prirojene srčne napake tako hude, da otrok umre. Koliko otrok se na leto rodi pri nas s srčno napako? Koliko jih pozdravijo oziroma jih doživi odraslost? Kako živijo? Koliko imajo omejitev kasneje v življenju?

Za nadaljevanje programa je ključen kader. Koliko kardiokirurgov se v tujini uči operirati otroško srce? In zakaj je delo z otroki najlepše, če je človek za takšno delo ustvarjen?

O preteklosti pa doc. dr. Pokorn takole: "Kar je bilo, je bilo. Tega se ne da popraviti. Lahko pa se iz napak in praks, ki se niso obnesle, naučimo, da tega ne bi več ponavljali."

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kranjec Petka
02. 06. 2024 19.03
+0
Naša srčna,kirurgija je v tujini.
8pac
02. 06. 2024 17.19
+0
isti problemi k v seriji Skrito v raju
kakorkoliže
02. 06. 2024 16.46
-2
Pediater, ki je trdil, da je potrebno otroke cepiti proti covidu.
Betuul
02. 06. 2024 16.15
+1
Otroška srčna kirurgija se mora obravnavati posebno in skupaj z Vlado rslo! Vlada mora ekstra v to prispevati in biti sos takoj! kot v dogovorih Specialistiv Kirurgov in osebja; izobraževanja; financiranja; Izboljšave ipd! Doc Pokorna treba slišat prav
25.maj
02. 06. 2024 15.19
-2
smo tam, kamor so nas pripeljali dohtarji, to je rezultat njihovega dela
biggbrader
02. 06. 2024 14.42
+3
Nekaj se hudo zanemarja. Še posebej zadnji dve leti. Za razne fantomske golobje NVO- je gre več denarja koz za raziskave v zdravstvu. Golobje napadanje zdravstva in podjetij, ki so vodilna (Štamcar) v razvoju specifičnih in dragih zdravil za otroke s posebno redkimi boleznimi.
Slavko BabIč
02. 06. 2024 13.37
+3
VikiKrema
02. 06. 2024 13.14
+3
Nikjer nismo. Tist ki pa to delajo, pa ne delajo s srcem ampak za denar.
St. Gallen
02. 06. 2024 13.09
+4
studirajte medicino. Graz je zelo blizu, vlak od tam do Züricha pa ze za od boroh 30€ naprej...
mertseger
02. 06. 2024 12.59
+5
Kar je bilo, je bilo. Tega se ne da popraviti. Lahko pa se iz napak in praks, ki se niso obnesle, naučimo, da tega ne bi več ponavljali."
mertseger
02. 06. 2024 13.00
+1
Torej priznanje da so delali napake. Ampak glede na odnose v timih se ne bo nič spremenilo. Kirurgi so preveč polni samih sebe da bi se kaj spremenilo.