POPKAST

'Ponovitev mobilizacijskega naboja iz leta 2022 je absolutno nemogoča, teh okoliščin ni več'

Ljubljana, 27. 05. 2024 17.30 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Metka Majer
Komentarji
58

Zadnja javnomnenjska anketa pred evropskimi volitvami in referendumi kaže na padec podpore vodilni stranki SDS in manjšanje razlike z vladajočim Gibanjem Svoboda, a SDS bo praktično brez dvoma zmagovalka volitev. Vsem štirim referendumskim vprašanjem zaenkrat kaže na volilno pritrditev, a lahko se politiki zgodi dvorezen meč, hkrati pa nikakor ne more računati na udeležbo izpred dveh let, ugotavljamo v tokratnem Popkastu z novinarjem in urednikom priloge časnika Večer V soboto Rokom Kajzerjem in z novinarjem ter voditeljem POP TV Žigo Bončo. In kdo je v kampanji uporabljal svojo glavo, pa to označil za lapsus, katera stranka je pri sestavljanju liste naredila napako in katera bi vstop v parlament lahko enačila s pristankom na luni?

Zdajšnja podpora Gibanju Svoboda je posledica tega, da volivci leve sredine na svojem polu ob oslabljeni SD nimajo nekega drugega izrazitega favorita, z manjšimi strankami, ki se prebudijo tik pred volitvami, pa se volivci ne povežejo tako hitro, pravi Rok Kajzer. Da se je v tem predvolilnem obdobju bazen strank povečal in da so se glasovi zato malo porazdelili, pa dodaja Bonča. V zadnjem tednu sta se po njegovem zgodili še dve zanimivi stvari, čeprav bi ju težko že prelili v utrip podpore, bo pa zanimivo spremljati trend, povezan s tem. Gre pa za spreminjanje stališča s strani SDS-ove kandidatke Karin Planinšek glede sankcij proti Izraelu, kar po njegovem "ni bil lapsus, ker je Karin Planinšek svojo misel argumentirala", in bolj neposreden napad na Anžeta Logarja. "Mogoče je, da se bo začel del simpatizerjev SDS obračati proti stranki zaradi demoniziranja njihovega člana."

Rok Kajzer
Rok Kajzer FOTO: Luka Kotnik

Levi pol išče načine nagovarjanja

Evropske volitve so nekakšno ogrevanje pred državnozborskimi, predvolilno vzdušje se prebuja. A da bi na evropskih volitvah še s štirimi referendumskimi vprašanji politika mobilizirala ljudi, kot je bilo to leta 2022, ni mogoče. "Nič od tega, kar je ponujeno, ne bo povečalo udeležbe, gre za zahtevna vprašanja in zgrešeno taktiko leve sredine," pravi Rok Kajzer. "Predvsem pri vprašanju evtanazije lahko desna sredina precej nagovori svoje volivce s strahom, da bi vladajoča koalicija uzakonila tako spremembo," pa dodaja Bonča. Tudi glede vprašanja o rabi konoplje ni prepričan, da nagovarja najmlajše volivce. 

'Rahlo sramotno'

Poleg tega je imela denimo stranka SD izjemno priložnost, da se po aferi Litijska in z volilnim kongresom postavi na novo. "Ker jo je ta afera Litijska postavila med stranke, ki delujejo kot korporacije, ki delajo za denar in ne za ljudi. Radikalna prenova se ni zgodila, SD se giblje v spodnjem delu in da jo lahko ogrozi stranka, kot je Vesna, ki se zbudi pred volitvami, je rahlo sramotno za stranko s tako kilometrino," pravi Večerov urednik. 

Žiga Bonča
Žiga Bonča FOTO: Luka Kotnik

Tudi zaradi drobljenja glasov na levici se že pojavljajo ideje o novem povezovanju. Ideja Levice je, "da bi se pred državnozborskimi volitvami povezali z Vesno in Piratsko stranko, ker se bojijo drobljenja na levi sredini in pakta Janša-Logar," dodaja novinar POP TV. "Mogoče bodo te evropske volitve ena šola, da bodo stranke prepoznale, da bo potrebno povezovanje," pa je dodal Kajzer.

'Problematična lista'

Nova Slovenija je medtem edina stranka v Sloveniji, ki sodi v jedro Evropske ljudske stranke, verjetne zmagovalke volitev na evropski ravni. SDS se namreč v njej pomika zelo na rob, a je medtem strateško ravnala napačno, je prepričan Kajzer, s tem ko je dala predsednika stranke Mateja Tonina za nosilca liste. "S tem so dali signal, da ne misli več resno delati kariere v stranki, da bi se rad umaknil, medtem ko imajo na drugi strani kandidatko, kot je Ljudmila Novak."

Metka Majer
Metka Majer FOTO: Luka Kotnik

Bonča meni, da se mora v vsakem primeru stranka v prihodnje odločiti o smeri svoje politike, kjer jim je pot s svojim stališčem o podpisu peticije za varen in dostopen splav deloma pokazal kandidat David Klobasa. "Mislim, da se mora stranka odločiti, ali se usmeriti povsem v konzervativnost ali pa v bolj liberalno smer, zagovarjati neko sredinskost, tudi denimo kar se tiče splava. Določeni v stranki so temu naklonjeni, mislim pa, da morajo to odločitev sprejeti, ker so ujeti med tema poloma, h kompromisarstvu, ki se jim na dolgi rok ne bo obrestovalo."

Lista, čakajoča na čudež in pristanek na luni

Manjše stranke se medtem še pošteno borijo za morebitne glasove in dodatne odstotke, med njimi denimo SLS. "Veliki met bi lahko stranki uspel samo z neko skupno listo," pravi Bonča, Kajzer pa je bil tu zelo jedrnat: "Se bi moral res čudež zgoditi, planeti sestaviti, vmes bi morali na luni pristati, da bi ta stranka prišla v parlament," čeprav doda, da se za evropske volitve morda zdi to še teoretično možno, če pa bi bile parlamentarne volitve jutri, pa je zanje zgodba končana. Razen res morda v primeru, da bi se tudi na desnem polu stranke poskušale v prihodnje združevati. Kar pa je sicer "zaradi strankarskih egov in preteklih zgodb" izjemno težek proces.

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
28. 05. 2024 09.48
+7
David Klobasa na prvi pogled deluje raztreščen , kot da bi moral kaj povedat ! SD pa mislim da so pojedli lastnega konja , niso bili sposobni spustit mladih na vrh , ni mi jasno kako Han na lestvici zaseda drugo mesto ,ko pa je čista polomija ,da Fajonove ne omenjam , ker je čisto iztirila in tako dodatno uničila SD ,ki je sodeloval v vsaki vladi in tako napravil strahotno škodo državi Sloveniji.
Bolfenk2
28. 05. 2024 08.28
+1
Mobilizacijski naboj za evropske volitve je lahko tokrat strah in jeza volilcev, da parlamentarne stranke ne naredijo nič glede ključnih varnostnih vprašanj. Tako levi kot desni podpirajo avanturo Nata z vojno proti Rusiji zaradi Ukraine. Bombe in rakete poslane iz Nato držav rušijo ruska mesta in pobijajo ruske civiliste in vojake. Samo vprašanje časa je še kako dolgo bo Rusija to mirno gledala in kdaj nam bo pričela vračati s svojimi bombami na evropska mesta. Mir v Evropi je zaradi ekstremističnih militarističnih evropskih politikov ogrožen kot še ni bil od konca druge svetovne vojne. Edino evropske populistične stranke so za konec sodelovanja v tej vojni in za ponovno spravo in gospodarsko sodelovanje z Rusijo. Druga grožnja evropski prihodnosti pa so ilegalni migranti. Leve in desne stranke so podprle migrantski pakt, ki pomeni samo prerazporejanje teh migrantov med državami. Edini, ki imajo trajno rešitev so spet evropski populisti. Imajo razdelan načrt remigracije vseh ilegalcev iz Evrope ne glede na to kdaj in kje so ilegalno vdrli v EU. Ampak populisti potrebujejo večino v evropskem parlamentu, da lahko sprejmejo ustrezno protimigrantsko zakonodajo. Zato ne nasedajte predvolilnim obljubam levih in desnih ampak volite populiste. V Sloveniji ima še najbolj populističen program stranka Resnica. So odločno proti vojni z Rusijo in proti migrantom, pa za višjo suverenost držav v okviru EU. Vsak glas šteje. Da vam ne bo žal, ko bodo bombe padale na naša mesta in bodo naše fante prisilno mobilizirali za fronto. Pametna politika še lahko ustavi vojno.
kiropraktik
28. 05. 2024 08.17
+6
Plačana anketa? Počakajmo volitve! Golob bo popušil!
2mt8
28. 05. 2024 08.11
+3
Tudi če postkomunisti ponovno obljubijo višje davke, bodo spet izvoljeni. Samo stranka bo zamenjala ime.
Groucho Marx
27. 05. 2024 21.51
+8
Kuštrava dvoživka me je samo z dvema diletantskima ukrepoma okradla za 1000 evrov na letni ravni.
mr.poper
28. 05. 2024 09.50
-1
Groucho Marx
28. 05. 2024 10.29
+0
Samo z dvema, pravim. Posredno prek ostalih golobizmov pa še občutno več.
Jimi1
27. 05. 2024 21.06
+10
Kolega ki je imel ves cas na jeziku Goloba je nekaj tiho zadnje čase... Dobro znamenje da bo padel kot iz strehe če ga mulec z fraco odstreli...
RK
27. 05. 2024 20.01
+13
Tok slabe vlade v zgodovini se nismo imeli.
RK
27. 05. 2024 20.00
+8
Tok slabe vlade se v zgodovini nismo imeli.
RK
27. 05. 2024 19.58
+0
Nobdnga ne poznam....
Skunk Works
27. 05. 2024 19.23
+20
Levi sferi se ni bati, da bi izgubila prevlado...Iz preprostega razloga: Še nikoli v zgodovini, ni v Sloveniji toliko ljudi, ki tako malo delajo, tako dobro živelo......
Skunk Works
27. 05. 2024 19.30
+25
Kako dolgo bo pa šel ta hec, bomo pa še videli...30 let pretežno levih vlad pač ima posledice....Nekoč prvo tehnološko in industrijsko silo v nekdanji jugi, nas je že skoraj čisto pokupil balkan....Torej smo slabši od njih...Če bi bili boljši, bi mi kupovali njih....Totej smo celo pod nivojem balkana, da o drugih nekdaj socialističnih državah, za katere smo bili 30 let nazaj amerikanci, niti ne govorim.....
Abrams
27. 05. 2024 19.50
+5
2008 je šlo za prestižni boj med levim in desnim polom. Takratna leva politika je raje pustila umreti gospodarstvo zgolj zato, ker je bilo bolj desno, sej telekom in mercator itd.. so dobili reprogramirane kredite ostalo pa ?!! se ve. Žal. Prisostvoval od blizu.
Pajo_36
27. 05. 2024 20.54
-2
opajade, glih gledal napovedi in analize iz 2008, že 2008 je bdp drastično padel. Janša je samo sedel na stolčkih, medtem ko ga je Merklova opozarjala kaj naj naredi, tako je Nemčija nekako sfurala, mi pa seveda nismo, ker smo od leta 1991 podpisali pokoro zahodu. tako je to, refrom Janša ni naredil, katere ni moral, ja, na oblasti je bil to je to. No, kekec Pahor je drug veleekonomist, pa smo meli menjavo Pahorja in Janše !
2mt8
27. 05. 2024 19.23
+13
Medije so imeli pred letom 1991, medije imajo tudi zdaj. Narod pa opran kot pacient ki bi imel raka in bi dohtarjem verjel, da ima samo prehlad.
tornadotex
27. 05. 2024 19.15
+12
Levi pol stagnira po celi črti in kot ugotavljajo se sploh volilci ne morejo in niti nočejo več istovetiti z propadlo stranko Svobodo...
Defragment
27. 05. 2024 18.59
+5
Levi pol je totalno lev. To je dejstvo. Zamegljevanje dejstev, da nam država stagnira s svetlobno hitrostjo pri ljudeh ki znajo razmišljati s svojo glavo ne bo vžgalo. Je pa res, da mediji spešno poneumljajo volivno bazo.
natmat
27. 05. 2024 18.59
+0
Komunistični odpad SDS se vlači po naši deželici že več kot 30 let...podporniki so pa res zvesti...zvesti do groba...
Diabloss
27. 05. 2024 18.56
+3
Osebno bom šel na volitve samo za to da bo Jajo lahko kokodakal, da so volitve ukradene, rezultati pa prirejeni
myomy
27. 05. 2024 18.55
+5
V naslednjem mandatu Evropskega parlamenta bodo poslanci odločali o vojni in miru, torej o vašem življenju in življenju vaših najbližjih. Zato pojdite na volitve in NIKAKOR ne volite vojnih hujskačev! Vrag je vzel šalo.
patogen
27. 05. 2024 19.48
+2
Meter
27. 05. 2024 18.47
-9
Resni.ca, je edina stranka, ki se bori za nas, vse druge so samo kimavci, brez hrbtenice. Žal namerno ne dobi medijske pozornosti, drugače bi pometla z vsemi.
myomy
27. 05. 2024 18.46
-7
Jaz sem se odločil že pred desetimi leti in glasoval bom SAMO, DA NI JANŠA! Zakaj? Zato;
myomy
27. 05. 2024 18.51
+1
Enkrat na pol leta priklopim na Nova24TV in me nikoli ne razočarajo. Včeraj sem naletel na "Kdo vam laže" z Romano Tomc in tistim tipom s kozjo bradico. Dolgoletna evropska poslanka je govorila o tem kako dobro pozna vse poslance, potem pa je poudarila, da se ona ne strinja z "levo" politiko Ursule "van der Lejen". .... FON DER LAJEN!!!! in nikakor drugače se ne izgovori njeno ime. Po vseh teh letih nam ta neuka ovca še vedno sramoti Slovenijo v Bruslju. GROZA! Da bi bila sramota še večja, je ta ovca od voditelja ravno tako izgovarjal "van der lejen". Tole pa res ni za v Bruselj. Vsaj malce samospoštovanja pa Slovenci vendarle moramo imeti.
Groucho Marx
27. 05. 2024 18.59
+1
Vse to ni nič proti grotesknemu stopicljanju kuštrave dvoživke na italijanskem podiju, pa čeprav ga je Melonijeva morala vodit za rokico.
biggie33
27. 05. 2024 18.44
+5
Resnica gre v EU parlament, pa tudi če mainstream mediji delajo vse zato, da jim ne uspe..
Sixten Malmerfelt
27. 05. 2024 18.33
-4
Za evropske volitve RESNI.CA!