POPKAST

Selektor Murn: Roglič? Ni razloga za zaskrbljenost!

Ljubljana, 15. 03. 2024 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
5

Kdo je organiziral druženje najboljših slovenskih kolesarjev? V kakšni formi so slovenski kolesarji? Ali bo težko sestaviti ekipo za olimpijske igre in svetovno prvenstvo? O tem smo v POPkastu govorili s selektorjem slovenske reprezentance Urošem Murnom.

Slovenija je kolesarska velesila. Že na uvodu sezone je v čast Matevža Govekarja (Bahrain Victorious), Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), Jana Tratnika (Team Visma Lease a bike) in Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) donela slovenska himna. 23-letnik iz Idrije je dobil etapo na dirki po Antaliji, zmagovalec dirke Milano–Sanremo leta 2022 Mohorič se je veselil zmage na 2. etapi dirke po Valencii, kjer je deklasiral tekmece z izjemnim spustom, Tratnik (Team Visma Lease a bike) je bil najhitrejši na belgijski klasiki Omloop, Pogačar je bil z napadom 81 kilometrov pred ciljem dirke Strade Bianche nedosegljiv za konkurenco.

Tadej Pogačar je na uvodni dirki sezone, italijanski klasiki Strade Bianche, vknjižil prvo zmago v letošnji sezoni.
Tadej Pogačar je na uvodni dirki sezone, italijanski klasiki Strade Bianche, vknjižil prvo zmago v letošnji sezoni. FOTO: AP

A niso zgolj omenjeni trije pustili vidnega pečata med svetovno elito. Luka Mezgec je v pripravi terena za ciljni sprint kolesarjev avstralske Jayco AlUle znova izjemen, tempo, ki ga je Domen Novak narekoval na toskanskih belih cestah, je po zmagi na ves glas hvalil najboljši kolesar na svetu, izvrstno pa se je v novem delovnem okolju znašel tudi Primož Roglič (Bora Hansgrohe), ki še nima etapne zmage, a je že dokazal, da se počasi približuje želeni formi, potrebni za vrhunec sezone, imenovan dirka po Franciji. "Ko prideš v novo ekipo, to pomeni, da je treba zgodbo sestavljati na novo. Pri Primožu ne vidim razloga za zaskrbljenost. Prvič – ta dirka letos je bila zaradi ekipnega kronometra specifična. Tam si je nabral velik zaostanek, saj so le še trije ostali v vožnji na klanec. Ostali so 'brdaši', torej brez kolesarja, ki bi lahko vlekel nato v cilj. Če se ne motim, je bil na vrhu klanca zaostanek zelo majhen, potem pa krepko čez minuto," je v POPkastu dejal selektor slovenske reprezentance Uroš Murn, ki je prepričan, da bo imel na obeh reprezentančnih vrhuncih sezone, olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu, na voljo izvrstno razpoloženo ekipo. 

Avtor 'team buildinga'

Že res, da so slovenski reprezentanti med sezono vsak v svojem klubu, a izven dirkanja so prijatelji, tisti, ki – če je le možnost – dirkajo skupaj. V sklopu priprav na reprezentančno poletje, ustvarjanje pozitivnega vzdušja, je bil prvi korak že narejen. Zanj je poskrbel prav selektor, ki je zbral fante, skupaj so odpeljali drzno vožnjo, po dirkanju pa so sedli za skupno mizo, se poveselili in tako že naredili osnovni načrt. "To je bila moja ideja, da bi fante skupaj dobil na neformalnem dogodku in tam smo naredili temelje za letošnjo sezono," je povedal slovenski selektor in dodal: "Rekli so, da se moramo dobiti vsako leto. Govorimo o kolesarjih, ki so med sabo veliki prijatelji, na dirkah pa dirkajo vsak za svojo ekipo in vsak ima svoje naloge."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris Kavčič
26. 03. 2024 15.56
pod Kresalko pa ni možno komentirat....strah ima velike oči
gullit
15. 03. 2024 12.39
+12
Pametno da ste se odločili za nastop Tratnika na kronometru na Olimpijskih igrah v Parizu. Tour se konča ravno 8 dni pred kronometrom.
uporabnica1
15. 03. 2024 19.01
Ja ampak zmatrani bodo vsi, zato ni neke razlike kdo bo vozil. Tudi Jan ne bo svež.
gullit
16. 03. 2024 12.10
Drži, Jan tudi vozi na touru. Ampak bo vseeno imel malo drugačno vlogo kot pa našedva kapetana.
RichPiana
15. 03. 2024 10.42
+8
Roglič nima več ketonov od Visme zato pa je slab. To zdaj jemlje Jorgenson, ki je v eni zimi transformiral iz povprečnega movistarovca v zmagovalca Paris Nica. Se Remko je zgledal švoh proti Jorgensenu.