POPKAST

Življenje brez noge: pogovor s 25-letnim Tomijem Jakšo, ki ima podkolensko protezo

Ljubljana, 07. 04. 2024 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
5

V naš Popkast smo tokrat povabili mladeniča, ki je pri 18. letih zbolel za kostnim rakom. Na nogometni tekmi si je poškodoval gleženj, zdravniki sprva niso ugotovili vzroka za poškodbo, a ker so bili Tomi in njegova družina trmasti, ker so vztrajali, so naredili dodatno diagnostiko in prišli do šokantne diagnoze: osteogeni sarkom. "Ko sem izvedel, da imam raka, se mi je sesul svet, brezskrbnost se je v hipu prevesila v brezup," se spominja. Zdravil se je na Pediatrični kliniki, tam se je odločil, da se ne bo predal. Po mesecu kemoterapij so mu kirurgi povedali, da ima dve možnosti: rekonstrukcijo noge ali amputacijo. Odločil se je za slednjo.

V naš studio je Tomi prišel nasmejan, poln energije, čeprav ga že nekaj dni boli noga. Pojasnil je, kako pogosto pridejo bolečine. Kdo mu je bil, ko je bilo najtežje, v največjo oporo? Kako je potekalo zdravljenje? Na kaj je pomislil, ko se je po operaciji zbudil brez noge? Kako hitro se je naučil uporabljati protezo? Zakaj rehabilitacijo v Soči primerja z "all inclusive resortom"?

Govorila sva tudi o zgodbi Ane Koritnik, ki jo boste videli v nocojšnjem 24UR Fokusu. Tudi Ana se je namreč prostovoljno odločila za podkolensko amputacijo. Ko je o svoji odločitvi javno spregovorila, so se poleg dobrih vsuli tudi povsem neprimerni komentarji ljudi, ki je ne razumejo, ne sprejemajo, celo obsojajo. Tomi Jakša Ano zelo dobro razume. Z Ano Koritnik sva se pogovarjali tudi o tem, kako je svojo odločitev pojasnila hčerkama.

Tomi Jakša se je uspešno vrnil v šport. Smuča na snegu in na vodi, igra odbojko. Ni le športnik, pač pa tudi gasilec. Prejšnji teden je imel prvo intervencijo. Ljudem rad pokaže, da se da. Tudi s protezo. In rad pove, da je v takšnih življenjskih preizkušnjah ključno pozitivno razmišljanje. Kako do njega? Kje je ključ?

Fokus življenje brez noge, pasica
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Da se mene pita..
07. 04. 2024 14.49
+2
Gusarski kapetani so bili vsi brez ene noge pa še kljuko so mel namest roke,dokazal so da se da,če je volja.
METKA102
07. 04. 2024 11.50
+9
Bravo Tomi. Takim bi morali ploskati, ne pa enim zafnanim trapam.
Rožice so zacvetele
07. 04. 2024 10.55
+7
V takih primerih sta 2 možnosti, ali obupaš in se smiliš sam sebi in s tem uničuješ tudi vse okoli sebe ali pa greš v življenju naprej s pozitivnimi mislimi in si navdih tudi drugim s podobnimi življenskimi izkušnjami, kot tale mladenič. Je pa res, da za to moraš biti izredno močen karakter s pozitivno podporo domačih in prijateljev.
Yon Dan
07. 04. 2024 09.58
-3
Kmalu bo nova medicina, ta predpotopna, kabalistična, bo šla v mračno zgodovino. Nesrečniku se bo noga obnovila in bo kot v najboljših letih. Že več kot 50 let to obstaja, pokvarjena kabala se trudi na vse načine da to preprečuje.
extradeluxe
07. 04. 2024 11.48
+4