Slovenija

FOTO: Hrvaška v EU: konec gneče na meji in dragih klicev z dopusta. Gospodarstvo v strahu

Ljubljana, 02. 04. 2013 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni zbor je po pričakovanjih ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo. Poslanci so to storili brez glasu proti. Na seji sta bila tudi hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić.

Državni zbor je po pričakovanjih ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo. Ratificirati so jo morali z dvotretjinsko večino, ki pa že po dogovoru slovenske in hrvaške vlade o reševanju vprašanja prenesenih deviznih vlog Ljubljanske banke ni bila vprašljiva.

Pogodbo so poslanci ratificirali z 82 glasovi za in nobenim proti.

Zoran Milanović in Alenka Bratušek
Zoran Milanović in Alenka Bratušek FOTO: Aljoša Kravanja
Evropski komisar za širitev in evropsko sosedsko politiko Štefan Füle je na Twitterju pozdravil ratifikacijo. Zapisal je, da je Hrvaška "tako korak bliže članstvu v EU", tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexandre Polack pa je na današnji novinarski konferenci v Bruslju dejal, da se Evropska komisija veseli skorajšnjega zaključka postopka ratifikacije v vseh ostalih državah članicah EU in sprejetja Hrvaške kot nove članice EU 1. julija 2013.

Seje DZ sta se udeležila tudi hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić. Milanović je imel ob tem med drugim dvostranske pogovore s predsednico slovenske vlade Alenko Bratušek, sprejel ga je tudi predsednik republike Borut Pahor ter tudi nekdanji premier Janez Janša. Milanović se bo srečal tudi s predsednikom SD Igorjem Lukšičem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Pusićevo je gostil zunanji minister Karl Erjavec.

Premierka je ob začetku razprave pred poslanci poudarila, da je EU prostor, kjer se medsebojni odnosi gradijo na "spoštovanju, dialogu in medsebojnem zaupanju". Kot je še dejala, evropska pot združuje in ustvarja pomembna zavezništva, to sporočilo pa mora tudi do vseh ljudi Zahodnega Balkana.

"V drugi polovici letošnjega leta bosta Slovenija in Hrvaška odločali skupaj kot polnopravni članici EU. Tam bomo govorili vsak svoj jezik in Evropa nas bo razumela. V trenutku krize pa se vprašajmo, ali mi razumemo Evropo," je še dejala premierka. Dodala je, da širitev EU prinaša stabilnost demokracije in gospodarsko uspešnost, kar je "oboje v našem interesu".

"Tudi finančno krizo, s katero se srečujemo, bomo lažje premagali skupaj," je dodala.

Vesna Pusić in Karl Erjavec. ''Ratifikacija pomeni novo poglavje za odnose med nami,'' je povedal Erjavec.
Vesna Pusić in Karl Erjavec. ''Ratifikacija pomeni novo poglavje za odnose med nami,'' je povedal Erjavec. FOTO: Aljoša Kravanja

Zunanji minister Erjavec je pritrdil premierki, da je danes poseben dan. Kot je še dejal, sta državi rešitve "našli v evropskem duhu, medsebojnem zaupanju in spoštovanju", naloga obeh vlad pa je, da dosledno spoštujeta in uresničujeta dogovorjeno. Poudaril pa je, da evropska širitvena politika "ni čudežna paličica, a je odlično orodje za preobrazbo družbe in države ter prinaša razvoj in napredek na vseh področjih".

''Simbolično je izjemno pomembno, da je bilo glasovanje soglasno''

Janko Veber, predsednik DZ, je po ratifikaciji povedal, da takšno glasovanje pomeni, da je v DZ veljalo prepričanje, da je vstop Hrvaške v EU zelo pomemben tako za Hrvaško kot za Slovenijo. Pomembno je, da ratificirajo pogodbo tudi v preostalih štirih državah, ki tega še niso storile, je dodal Veber. ''Želim si, da bi življenje ob meji postalo še prijetnejše ali pa da bi bilo takšno, kot je bilo, ko smo živeli še v skupni državi,'' je dejal Veber.

Bratuškova pa je po ratifikaciji povedala, da je za obe državi to poseben in pomemben dan. Z dialogom smo vse ovire uspešno umikali, je dejala in dodala, da bo vstop Hrvaške v EU veliko prinesel tudi gospodarstvu obeh držav, saj se bodo tako odpravile številne ovire. ''Širitev EU prinaša stabilnost demokracije in gospodarsko uspešnost,'' je menila Bratuškova.

''Vesela sem, da je moj prvi uradni gost ravno Milanović. Tudi to je dokaz dobrih odnosov med državama. Vesela sem tudi, da se je mojemu vabilu odzval tudi Janša,'' je dejala Bratuškova in se še zahvalila vsem, ki so sodelovali pri postopku, ki je vodil v ratifikacijo. ''Hrvaški želim srečno v novi družini,'' je končala. 

Zoran Milanović se je srečal tudi z Janezom Janšo.
Zoran Milanović se je srečal tudi z Janezom Janšo. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi Milanović se je še enkrat zahvalil Janši in vsem, ki so sodelovali. ''Simbolično je izjemno pomembno, da je bilo glasovanje soglasno. V demokraciji so različni pogledi, a včasih je prijetno videti soglasnost,'' je glasovanje o ratifikaciji komentiral hrvaški premier.

Glede na to, da nas veliko več povezuje, kot ločuje oziroma nas zdaj verjetno skoraj nič več ne ločuje, glede na to, da smo majhni državi, a vemo, kaj hočemo, da sodelovanje poteka v obojestransko korist, v prihodnje ne vidim bližjega sodelovanja, kot je s Slovenijo, je še dejal hrvaški premier.

Zapletlo se je zaradi varčevalcev LB

Slovenija je bila med zadnjimi državami, ki so ratificirale hrvaško pristopno pogodbo. Pred nami jo je ratificiralo 22 članic EU. Postopka ratifikacije še niso končali v Nemčiji in na Danskem, na Nizozemskem ter v Belgiji.

Zapletlo se je zaradi dvostranskega spora o vprašanju LB – točneje tožb Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb proti LB in NLB na hrvaških sodiščih za prenesene devizne vloge zagrebške podružnice LB v imenu hrvaške vlade – ker je hrvaška vlada bankama aprila lani pooblastilo obnovila.

Slovenija je ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe pogojevala z umikom pooblastil hrvaške vlade, saj je vztrajala, da gre za vprašanje nasledstva. Državi sta nato po več poskusih vprašanje le rešili z memorandumom, ki sta ga predsednika vlad Slovenije in Hrvaške Janša in Milanović podpisala 11. marca in je mednarodnopravno začel veljati 19. marca.

In kaj bo vstop Hrvaške v EU prinesel Slovencem?

S prvim julijem naj bi se na mejnih prehodih s Hrvaško po 22 letih končale gneče. Skupna policija bo izvajala le še kontrolo potnih listov.

Predvidevajo, da se bo zato za dopustovanje na hrvaški obali odločalo še več Slovencev. Že lani jih je bilo tam več kot milijon in 100 tisoč. Med drugim bodo lastniki počitniških prikolic veliko lažje prehajali meje in nosili s seboj predmete, ki jih potrebujejo za nepozabne počitnice. Poleg tega se meja odpira tudi za domače živali.

Dopustnike bo navdušila tudi cenejša telefonija, bolj dostopne bodo zdravniške storitve in dvigovanje denarja.

Na drugi strani pa naše prodajalne zaradi konca vračanja DDV za Hrvate ne bodo več tako privlačne. Kljub temu naši trgovci pravijo, da še vedno pričakujejo precej kupcev s Hrvaške, predvsem v prodajalnah z blagovnimi znamkami, ki jih pri sosedih ni.

Prvega julija pade tudi meja za delavce, kar bi lahko povzročilo spremembe na trgu delovne sile, čeprav obmejni delodajalci pravijo, da jih za zdaj ne pričakujejo.

Kljub temu gospodarstvo vstopa sosede v EU ne spremlja neprizadeto. Gospodarstveniki opozarjajo na nevarnost, da bi Hrvaška pri tujih investitorjih zasenčila Slovenijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NavihanNavihan?ek
03. 04. 2013 19.42
+2
upam da se ljudje zavedajo da je naša južna soseda država (brez državnosti), ki je zagrešila najhujše zločine v drugi s. vojni in zato ni plačala niti kune. Za "nagrado" so pa dobili kar nekaj ozemlja, predvsem našega
LaFemme
03. 04. 2013 12.30
+2
Smešno je, kako Pusićeva lepo govori o Sloveniji, kot da smo zdaj njihovi največji prijatelji. Takoj, ko bojo imeli šanso nam bojo pa "bratje" Hrvati spet zarili nož v hrbet. Kot vedno. Čez par let, ko bo EU propadla, bojo 100% pisali, da smo Slovenci krivi, ker smo jih spravili v EU. Naj grejo nekam.
Leeska
03. 04. 2013 11.49
-2
No Erjavci zdaj vam nebojo vikendov zrušili hrvati in z lepim nasmeškom si namakajte erjavce mi Slovenci pa tako nebomo nikoli več imeli prave meje ne na kopnem ne na morju ko se vam politiki tako jeeee vsem prvo ste razjebali celo YU danes pa silite na jug Aha EU ma dajte no saj že skoro raspada eni pa silijo not ja so kakor kokoši ki sili v ogen.
ADIJO ZABUHLA
03. 04. 2013 11.34
-1
spoki,cirkusantka.....da,se nam evropa ne smeji
srebrnibreg
03. 04. 2013 13.22
+2
Zabuhli- Evropa se nam je smejala, ko je eden trdil kako ga nekdo iz Evrope podpira. Seveda je bila to njegova velika laž.
Tanek_led
03. 04. 2013 11.18
-1
Vjetar piri Hrvatska se širi.
srebrnibreg
03. 04. 2013 13.20
+1
Nekaj takega kot ena stvar pri meni pod pasom.
ADIJO ZABUHLA
03. 04. 2013 11.12
+1
same tretjerazredne teme KAJ PA FDV,TUDI DANES NE DELA????????????? res že krepko sumim,da FDV sploh obstaja.......
gangsterist
03. 04. 2013 15.09
+0
resslovenka
03. 04. 2013 10.48
+2
Kaj dodat? Nič. Saj bodo sami doživeli prednosti ali pa ne vstopa v EU.
24vohomurckov
03. 04. 2013 10.36
+1
....najbolj noro je,ko poslušaš take kalibre ,kot je fajonova;vstop bolgrije in rumunije v unijo je bil prenagljen.....izkazalo se je,da bi morali več pozornosti nameniti problemom kot je korupcija!! ....kako ,hudiča,je pa lahko slovenija prišla v unijo,če je to problem!! ...
iGURT
03. 04. 2013 10.47
CtrlDelete
03. 04. 2013 10.29
+3
Na spodnji sliki Janše in Milanovića sta dve steklenici soka....srbskega Fructala! :)
CtrlDelete
03. 04. 2013 10.31
+3
Na sestanku so pa pili kavo z mlekom, francoskega mlekarja "Ljubljanske mlekarne"!
ranzo
03. 04. 2013 11.20
+2
kava barcafe, a štiklice premijerke od Peka
black.
03. 04. 2013 10.28
+1
hahaha...karlos z mercatorjevim nasmehom
kamen spotike
03. 04. 2013 10.15
+2
Gospodarstvo v strahu? hahaha. v kolikor bi imeli skupno gospodarstvo bi zadeva cvetela. Tako pa smo ostali vrtickarji kot se tradicionalno Slovencem pritice! Hrvati nas bodo pojedl kot keks! In tako je prav! Prav nam je, saj toleriramo lopove ze 20 let na oblasti!
gangsterist
03. 04. 2013 10.03
-1
alenka bo mogla ne en šnel kurs, da se nauči protokola, ker kaj je včeraj delala je za kozlat in tisti tigrasti čevlji, jojo joj joj,
MICLA
03. 04. 2013 09.38
+3
tako slinavih in hinavskih ljudi kot so slovenski politiki še ni videl svet .če pogledamo samo rjavca se rži kot žaba lukšić da ne govorim potem virant mi gre na bruhanje če samo slišim od njega za bratovškovo tudi vsi vemo da je jankovičevo in kućanovo orodje poem tisti nesposobnež jakić ko je bil absolutno proti vojski in osamosvojitvi je danes obrambni minister. in kaj pričakujemo od slovenije POPOLNOMA NIČ PROPADLA BO.
vertex
03. 04. 2013 09.46
-2
BobbyP
03. 04. 2013 09.12
+2
Wilkomen........ je rekla Angela Merkel.
Brane Luka
03. 04. 2013 08.34
+4
Ja če si bomo sploh še lahko privoščili dopust in telefon sej bodo hrvati kmalu spoznali obljubljen med in meleko eu skupnosti , al pa trojke !!
Rde?iAlarm
03. 04. 2013 08.32
+5
najlepša slikica zgoraj je ko so vsi pomembni politiki skupaj na kosilu.......janša pa nekje v kleti grize sendvič
Brane Luka
03. 04. 2013 08.36
+1
maxsel
03. 04. 2013 09.30
+6
JJstyle Večina slovencev že grize sendviče z suho žemljo brez klobas za tebe pa ne vem upam pa ,da boš tudi ti kmalu med nami....upam tudi ,da ti bo ta vlada kmalu odprla zamegljeni vid.
MICLA
03. 04. 2013 09.31
+3
še boste cvilili in mjavkali in prosili naj se janša vrne , kam nas bo ta bratovškova pripeljala ko niti besede ne zna napisati sama kaj šele govor brez papirja ki ji ga napiše jankovič ,še diplome ni znala prepisat.
irhaela
03. 04. 2013 08.07
+16
Kratkoročno gledano, EU ne bo dolgo zdržala.......razpadla bo.....
dule100
03. 04. 2013 08.18
-8
anticigo
03. 04. 2013 08.22
+11
cirenij
03. 04. 2013 08.24
+3
IRHAELA Najbolje. Ker s tem razpade velika nacistična nemčija. Obrestno mero na kredite imajo 0, nam jo pa servirajo po 7%. Kakor jim paše in kakor se zamenja vlada. Samo da držijo v šahu majhne narode. S pomočjo naše skorumpirane politike.
maxsel
03. 04. 2013 09.31
+3
Angela Franko
03. 04. 2013 08.06
+3
Malo počakajte !!! kmalu boste videli kako hvaležna je hrvaška .Še žal nam bo najbolj pa tistim ,ki verjamejo in zaupajo !!!!!!!
maxsel
03. 04. 2013 09.32
+3
Xit
03. 04. 2013 07.56
+6
82 glasov za in nobenim proti. Katerih 8 ni bilo za?
Ljubljanski Snob
03. 04. 2013 07.55
+4
In kako se bo Hrvaška ,, znašla ,, na EU parketu, glede nato, da imajo samo registrirano brezposelnost preko 370 tisoč ljudi, stopnja brezposelnosti na Hrvaškem pa znaša krepko nad EU povprečjem ? Slovenija je v dobi svojega največjega razcveta vstopala v EU, pa še imamo zdaj težave v gospodarstvu !
cirenij
03. 04. 2013 08.06
+9
Ja. Hrvaška ima morje. Tudi tisto nam ukradeno in ga je edino Jelinčič hotel nazaj. Pa ni problem. saj bomo mi dajali Hrvaški milijone EU, ko bo EU to zahtevala. Za našega upokojenca in ostalih na minimalcu pa ne bo denarja.
Ljubljanski Snob
03. 04. 2013 08.09
+2
cirenij
03. 04. 2013 08.16
+1
Ljubljanski Snob
03. 04. 2013 08.18
-1
Kaj pa ima Slovenija z Dalmacijo, kdaj pa je bila Dalmacija del slovenskega ozemlja ? To je enako, kot bi rekel, da ima Makedonija pravico do Portoroža !
cirenij
03. 04. 2013 08.33
+7
Istra je Slovenska . In še marsikaj, dostop do morja. Pa to. Pa še marsikaj, kar ste si prilastili. S pomočjo naših podkupljivih politikov. Pa to......
vertex
03. 04. 2013 09.17
-1
istra je bila italijanska tako kot naša primorska,to je dejstvo
mobius
03. 04. 2013 17.05
+2
vertex A ti sploh veš od kdaj obstaja Italija, Istro so si podajali pred tem Benetke in Habsburžani pred njimi Rimski imperij še pred njimi pa Veneti, nekaj časa je bila pod Francijo, ko je nastala AvstroOgrska je bila pod kontrolo Dunaja, to ozemlje nikoli ni bilo Hrvaško ali da bi celo bili Hrvatje večinsko prebivalstvo, to so postali šele po 2. sv. vojni, pri tem, pa so jim zelo pomagali Slovenski politiki, ki so verjeli, da bo Juga večna in da republiške meje niso pomembne. Italijanska pa je postala po kupčkanju pred in med 1. sv. vojno, ko so Antantne sile, ozemlja na katerih živijo Slovenci, Hrvatje in delno Italijani predale v Italijanske roke, seveda če ti izdajo Nemce in prestopijo na njihovo stran, že zaradi tega bi morali Francijo, Anglijo postaviti pred mednarodno sodišče zaradi prispevka k genocidu, ki ga je izvajala Italija ves čas ko so ta ozemlja bila po Italijansko okupacijo.