Naslovnica

Posledice poplav

Ljubljana, 08. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med tem, ko se je pretok reke Drave na mariborskem območju včeraj

zvečer zmanjšal, pa se je močno povečal v občini Markovci. Voda je zalila cesto proti državnemu mejnemu prehodu Zavrč in več domačij.

Na Gorenjskem so se razmere že umirile. Zdaj ocenjujejo škodo, ki so jo povzročile obilne padavine. Po prvih ocenah je škode za najmanj 400 milijonov. Sicer pa so zaradi zemeljskega plazu nekateri kraji odrezani od sveta, ogrožena pa je tudi stanovanjska hiša blizu Radovljice.

Kljub bolj ali manj umirjenim razmeram, nekateri še vedno ne morejo mirno spati. Zemeljski plaz, ki so ga delno že odstranili, še vedno ogroža stanovanjsko hišo v Mošnjah pri Radovljici. Zaradi zemeljskega plazu je v Podblici odneslo 30 metrov ceste

, zato je od Kranja odrezanih več kot 50 ljudi. Največ škode zaradi obilnega deževja je utrpel Tržič. In sicer po prvi oceni 275 milijonov tolarjev.

Višina škode na Gorenjskem, za zdaj naj bi šlo za dobrih 400 milijonov tolarjev, pa še ni dokončna, saj je v nekaterih občinah še niso ocenili.

Na celjskem največjo škodo zaradi poplav beležijo v občinah Zgornje Savinjske doline. Predstavniki občin in komisije Ministrtva za okolje in prostor so ves dan na terenu, nastalo škodo pa si je ogledal tudi minister za obrambo Janez Janša.

Cesta skozi Solčavo je zaradi poškodovanega mostu še vedno neprevozna, nekatere kmetije zato še niso dostopne. Po zadnjih podatkih je cesta v smeri Črne na Koroškem že prevozna. Jutri zjutraj po deseti uri pa bo mogoč tudi prehod preko Pavličevega sedla, ki bo odprt od 10. do 16. ure.