Naslovnica

Potočnikova prisluhnila Založanom

Ljubljana, 16. 05. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Ljubljanska županja Vika Potočnik se je z večino zahtev nezadovoljnih krajanov strinjala in jim ponudila pomoč, kljub temu pa še vedno ni jasno, kdaj bodo čistilno napravo dejansko zgradili. Zgodba o ljubljanski čistilni napravi se je začela že pred skoraj dvajsetimi leti, vendar naprave do danes še vedno niso dokončali. Vsa gnojnica glavnega mesta se tako še naprej neovirano steka v Ljubljanico, kjer v mrtvih kanalih pri Zalogu počasi gnije in zastruplja okolico. Okoliški prebivalci so nemočni, njihove pritožbe so doslej naletele na gluha ušesa in prazne obljube.

Ljubljanska županja se je s krajani večinoma strinjala, opozorila pa je na dve težavi, zaradi katerih se utegne dograditev čistilne naprave še dodatno zavleči. Prvič, zaradi denacionalizacije se je zapletlo pri odkupu zemljišč za čistilno napravo, drugi problem pa je spor s podjetjem Vodovod kanalizacija, upravljalcem čistilne naprave, ki tako mestne oblasti kot krajane enostavno ignorira. Vika Potočnik je ob tem dejala: "Nisem strokovnjak na tem področju in ne bi želela komentirati, sem pa pričakovala, da bo tukaj predstavnik investitorjev - Vodovod kanalizacija in da dobimo te odgovore."

Direktor podjetja Vodovod Kanalizacija Anton Kranjc ni hotel pojasniti, zakaj ga ni bilo na sestanek s krajani. Medtem pa odplake z njegove naprave onesnažujejo naprej, tudi z radioaktivnimi odpadki iz Kliničnega centra. En sam pacient, ki je bil na obsevanju, lahko po besedah zdravstvenega inšpektorja s svojimi izločki toliko onesnaži okolje, kot krška nuklearka v mesecu dni. Tudi zato bo zdravstvena inšpekcija v kratkem začela meriti radioaktivnost rib, ki se redijo v odplakah pri čistilni napravi.