Naslovnica

Potočnikova prispela v Beograd

Beograd, 13. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Boris Horvat
Komentarji
0

Ljubljanska županja Viktorija Potočnik je z delegacijo Mestne občine Ljubljane (MOL) in delegacijo gospodarstvenikov dopotovala v srbsko in jugoslovansko prestolnico na dvodnevni uradni obisk na povabilo beograjskega župana Milana Protića. Delegacija MOL na čelu s Potočnikovo se bo danes pogovarjala z beograjskim županom Protićem in s predsednikom mestne vlade Nenadom Bogdanovićem. Na jugoslovanskem ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da bo jutri popoldne ljubljansko županjo sprejel tudi šef jugoslovanske diplomacije Goran Svilanović. Potočnikova, ki je bila nazadnje v Beogradu 1991, je povedala, da jo veseli, ker je v ZRJ prišlo do ustreznega političnega ozračja, ki omogoča nadaljnje sodelovanje tako med državama kot med prestolnicama.

"Zelo pozitivno ocenjujem podpisan sporazum o vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Slovenijo in ZR Jugoslavijo. Veseli me, da je v ZRJ prišlo do ustrezne politične klime, ki omogoča nadaljnje sodelovanje tako med državama kot prestolnicama. Ljubljana in Beograd, po mojem prepričanju, lahko sodelujeta na mnogih področjih, od kulture, kjer je izmenjava že bila zelo intenzivna, preko izrazito "mestnih" zadev, kot so lokalna samouprava, regionalizem, status glavnega mesta, urejanje prometa, izkušnje pri ravnanju z odpadki, pa do gospodarstva, kar kaže tudi močno gospodarsko zastopstvo, ki spremlja uradni obisk MOL v Beogradu", je povedala Potočnikova.

V delegaciji MOL sta poleg predstavnikov mestne uprave še mestna svetnika Slavko Slak in Stanko Brezovar, gospodarsko delegacijo pa sestavljajo generalni direktor Slovenskih železnic Igor Zajc, predsednik Poslovodnega odbora Gorenja Jože Stanič, direktor Predstavništva Gorenja na Dunaju Ivan Vitežnik, izvršni direktor za zunanjo trgovino Ljubljanske mlekarne Edvard Krajnc in Stanislav Škrabec iz ribniškega Rika. Delegacija gospodarstvenikov bo imela v Beogradu ločene pogovore.

Predstavnik za tisk MOL Gregor Kos je povedal, da se bo Potočnikova pogovarjala z vodilnimi osebnostmi Beograda predvsem o prispevku obeh prestolnic pri splošnem razvoju sodelovanju med državama. Sogovorniki bodo seveda spregovorili tudi o lokalni samoupravi, zlasti o izkušnjah v odnosih z državo, regionalnem povezovanju prestolnic s širšim okoljem in delovanju občine kot mestne občine.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA