Naslovnica

Pred jutrišnjimi pogajanji

Ljubljana, 27. 02. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Najbolj zahtevna pogajanja se šele začenjajo, meni pred jutrišnjimi pogajanji med pogajalsko skupino reprezentativnih sindikatov vzgoje in izobraževanja ter vladno medresorsko pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati negospodarstva, vodja sindikalne pogajalske skupine Branimir Štrukelj. Potem ko so se minuli teden na že desetem krogu pogajanj za spremembe panožne kolektivne pogodbe dogovorili za 2,5- odstotno povišanje plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju konec tega leta, ostaja "odprt" še prvi člen sprememb kolektivne pogodbe, ki po Štrukljevih besedah govori o vzpostavitvi trajnejših in bolj razumnih razmerij med plačami v javnem sektorju. To vprašanje pa morajo sindikati razrešiti z medresorsko pogajalsko skupino, ki jo vodi minister za delo, družino in socialne zadeve Vlado Dimovski, in ne z resorno pogajalsko skupino pod vodstvom šolske ministrice Lucije Čok, s katero so se pogajali doslej.

Na pogajalski mizi sta po besedah Štruklja, ki je sicer glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti (SVIZ), dva predloga glede reševanja vprašanja razmerij med plačami v javnem sektorju, in sicer vladni in sindikalni, pogajalci pa ju morajo toliko približati, da bodo dosegli sprejemljivo rešitev za obe strani. Štrukelj je še povedal, da je vladni predlog bistveno manj zavezujoč glede usklajevanja oz. približevanja plač v javnem sektorju ter glede konkretnih razmerij. Sindikati pa so konkretni: predlagajo namreč, kakšna naj bodo na primer razmerja med profesorjem začetnikom z univerzitetno izobrazbo in začetnikom, zdravnikom splošne medicine, ki ima tudi univerzitetno izobrazbo.

Glavni tajnik SVIZ pričakuje dovolj veliko mero odgovornosti na obeh straneh, tako da bo možno doseči dogovor za pogajalsko mizo. Prepričan je tudi, da je ob politični volji na vladni strani možno formulacijo omenjenega prvega člena, ki govori o trajnejši vzpostavitvi razmerij med plačami, oblikovati v 14 dneh ali treh tednih. Sicer pa bilo izjemno pomembno, da bi se do vprašanja ustreznosti sedanjih razmerij med plačami v javnem sektorju opredelil tudi predsednik vlade Janez Drnovšek, meni Štrukelj. Sindikati namreč ne poznajo premierovega stališča, na podlagi katerega bi lahko presodili, kako velika je pripravljenost vlade za razrešitev tega vprašanja.

Reprezentativni sindikati s področja vzgoje in izobraževanja - SVIZ, Sindikat delavcev v vzgoji, izobraževanju in raziskovalni dejavnosti in Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze - želijo, da bi to vprašanje z vlado uredili. Ker pa izkušnje učijo, da vladi na tem področju ni kar tako zaupati, so v SVIZ že začeli s pripravami na protestni shod pred poslopjem vlade, za katerega so se odločili zaupnice in zaupniki SVIZ na nedavnem javnem shodu, če pogajanja z vlado do konca marca ne bodo zaključena.

"Če se bo ugotovilo, da za pogajalsko mizo ni mogoče priti do razumne in tudi kompromisne rešitve, na katero smo pripravljeni, bomo poskušali tisto, kar nam še ostane na razpolago: v protestnem shodu bo vsak posameznik, zaposlen v vzgoji in izobraževanju, s svojo navzočnostjo prišel potrditi naše zahteve, po številu ljudi na tem shodu pa bomo tako mi kot vlada videli, kakšno podporo uživajo naše zahteve", je še dejal Štrukelj. Slednji sicer ostaja vodja pogajalske skupine sindikalistov, sestava te skupine pa bo malo spremenjena, verjetno bo manjša in temu primerno bolj fleksibilna.