Naslovnica

Prednost pred ostalimi kandidatkami

Ljubljana, 20. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je na poti v Evropsko unijo v prednosti pred ostalimi kandidatkami za članstvo, je danes na ustanovni seji parlamentarne komisije za evropske zadeve ocenil minister, pristojen za to področje, Igor Bavčar. Vlada si prizadeva, da bi bila naša država pripravljena na članstvo do konca leta 2002.

Posebno pozornost namenja tudi nalogam, katerih izpolnitev bo Sloveniji prinesla dobro poročilo o napredku v letošnjem izjemno pomembnem letu, je poudaril. Dobro napredujejo tudi pristopna pogajanja, kjer lahko Slovenija v prihodnjih mesecih 18 že zaprtim poglavjem doda še od tri do šest novih, in je pogajanja sposobna zaključiti do konca leta, če bo na tak korak pripravljena tudi EU.

Kot je povedal minister, bo letošnje poročilo o napredku Evropska komisija objavila 13. novembra, Slovenija pa bo svojo oceno za podlago temu poročilu pripravila do konca junija in jo septembra še dopolnila. Ob poročilu bo letos objavljeno tudi novo pristopno partnerstvo, ki bo Slovenijo opozorilo na naloge, ki jih mora opraviti do konca leta 2002, torej v svojem roku do polne pripravljenosti na članstvo. Pri izpolnjevanju nalog Slovenija sicer sledi državnemu programu za prevzem pravnega reda EU do konca leta 2002, ki je trenutno v postopku revizije. Realizacija programa ta hip ne teče, kot bi morala, zato je vlada pospešila prizadevanja v tej smeri, je dejal minister.

Minister je danes izpostavil še dve pomembni področji: razpravo o prihodnji podobi EU, ki se bo začela v kratkem, in javnomnenjsko podporo vstopu Slovenije EU. Ker je ta v zadnjem času padla pod 50 odstotkov, se je vlada odločila za prenovitev komunikacijske strategije za obveščanje javnosti o EU. Padec podpore v zadnji fazi procesa je sicer običajen, saj se odpira vrsta težkih vprašanj, je menil minister, ki pa ne dvomi v uspeh referenduma o vstopu Slovenije v EU. Da bi se zagotovila večja prepoznavnost Slovenije v tujini, vlada začenja tudi s komunikacijsko strategijo v tujini, ki jo bo odprl obisk premiera Janeza Drnovška v Franciji prihodnji teden, je dodal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA