Naslovnica

Prednovoletna Ljubljana

, 16. 06. 2024 23.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Prešernovem trgu prepevajo zvezde slovenske estrade, ki jih posluša zavidljiva množica mimoidočih, ki se pozneje razkropi po kavarnah v starem delu mesta ali si prazni denarnice na stojnicah vzdolž Ljubljanice od Tromostovja do Čevljarskega mostu.

Z malo sreče si ob pravem času, na pravem mestu, lahko ogledate odlične ulične predstave. Pozneje vam ne bo žal drobiža, ki ga boste spustili v klobuk nastopajočega artista.

Po Ljubljani se bo tudi letos sprehodil Dedek Mraz. 30. decembra, bo Dedek Mraz ob 17. uri pred Magistratom z županjo pozdravil Ljubljančane in predstavil svoje spremstvo, ki bo na pot po prestolnici krenilo s Krekovega trga. V sprevodu bodo znani junaki iz slovenskih pravljic in pesmic. Vsak od pravljičnih sklopov bo predstavljen na posebnem vozilu ali vozu s konjsko vprego, ki bo scenografsko predelan. Sprevod je pripravil KUD France Prešeren, finančno ga je omogočilo mesto Ljubljana, program pa je uskladil Tone Škrjanec.

Na čelu sprevoda Dedka Mraza bo velik klovn z mažoretkami in manjšimi klovni. Sledil jim bo kralj Matjaž s svojo vojsko na konjih, pa Kekec, ki ga bosta lovila Bedanc in Pehta, ter slavna junaka Mustrovih stripov Zvitorepec in Trdonja. Ob lončku Mojce Pokrajculje bodo zaplesale njene živali in ves gozd malih plesalcev Mojce Horvat. Butalci iz Cerknice bodo letos pripeljali svojega ježa, za njimi bodo korakali Hribci in poulični godci Senzoričnega gledališča s svojo kočijo in zmajem. Na veliki svetleči luni bo sedela Zvezdica Zaspanka s svojimi sestricami, Ceferinom in drugimi zemeljskimi lutkami, Martin Krpan bo vodil svojo kobilico, zaplesala bosta Povodni mož in Urška. Iz vroče Afrike bo prišel Juri Muri s svojimi afriškimi živalmi, z daljnega severa pa sama Snežna kraljica. Sprevod bo zaključil Dedek Mraz, obkrožen z medvedki in Dnevnikov Zmajček.

Dedek Mraz bo pozdravil Ljubljančane tudi na Prešernovem trgu, zatem pa se bo sprevod nadaljeval po Wolfovi ulici do parka Zvezda, kjer bo že od 17. ure potekal osrednji program. Dedek Mraz se bo poslovil okrog 18. ure.

Parada se bo na svoji poti ustavljala na Stritarjevi ulici pri Robbovem vodnjaku, na Prešernovem trgu in pri parku Zvezda, tako da bodo Ljubljančani lahko spremljali program na vsej poti, v parku Zvezda pa ves čas tudi na velikem platnu. Program bo povezoval Davor Božič.

K dogajanju v strogem centru mesta sodijo tudi že tradicionalne božične pesmi, ki jih z Maxijeve jelke izvajajo mešani pevski zbori. Če pa ste slučajno bolj nočni tip, vas vabi cela vrsta ljubljanskih klubov, kjer organizirajo najrazličnejše zabave in dogodke, ki privabljajo številne zabave željne obiskovalce. Za boljšo predstavo smo zbrali nekaj utrinkov z ljubljanskih ulic - pa vesele praznike!

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni