Naslovnica

Predstavili prihodnjo posadko MVP

Zvezdno mestece, 05. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

<slika_1>V središču za urjenje kozmonavtov (CPK) Jurija A. Gagarina v Zvezdnem mestecu pri Moskvi so predstavili drugo posadko kratkotrajne odprave na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Rusa Vladimir Afanasjev in Konstantin Kozejev in Francozinja Claudie Andre-Haignere (rojena Deshays), ki je vesoljka Evropske vesoljske agencije, bodo na MVP poleteli 21. oktobra, je na novinarski konferenci v sredo povedal prvi namestnik vodje CPK generalmajor Vasilij Ciblijev, ki je tudi sam nekdanji kozmonavt.

Afanasjev bo poveljnik, Kozejev ladijski inženir, Francozinja pa drugi ladijski inženir ruske transporne vesoljske ladje Sojuz TM-33. Ruska vesoljska agencija Rosaviakosmos je v nadomestno posadko imenovala le Sergeja Zaljotina in Nadeždo Kuželno, ki bo zamenjala Francozinjo, če le-ta iz kakršnegakoli razloga ne bi mogla poleteti.

Obe posadki že vadita. Vesoljci se bodo najprej urili za ruski del MVP, konec septembra pa se bodo v ameriškem vesoljskem središču Lyndona Johnsona v Houstonu seznanili še s simulatorji ameriškega dela postaje. Zadnje priprave pred izstrelitvijo bodo imeli v začetku oktobra na Bajkonurju v Kazahstanu kjer bodo vadili v Sojuzu TM-33 s katerim bodo 21. oktobra poleteli na MVP.