Slovenija

Prepričljivo vodstvo 'stranke neopredeljenih'

Ljubljana, 23. 08. 2008 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janševa SDS in Pahorjeva SD sta po avgustovski raziskavi Vox populi skorajda izenačeni. Obe pa močno zaostajata za 'stranko neopredeljenih'. Takih je skoraj 38 odstotkov volivcev.

Janševa SDS je po tokratnem merjenju javnomnejskega razpoloženja Vox populi bolj priljubljena od Pahorjeve SD.
Janševa SDS je po tokratnem merjenju javnomnejskega razpoloženja Vox populi bolj priljubljena od Pahorjeve SD. FOTO: Dare Čekeliš
Raziskava Vox populi, avgust 2008:

SDS: 19,3 odstotka
SD: 17,4 odstotka
Zares: 5,7 odstotka
LDS: 4,9 odstotka
DeSUS: 2,5 odstotka
SNS: 2,2 odstotka
NSi: 1,2 odstotka
Lipa: 0,7 odstotka
SLS: 0,4 odstotka.

Javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo za našo televizijsko hiši in časnik Dnevnik opravlja agencija Ninamedia, je potrdila, da bo volilna jesen še kako napeta. Najmočnejši stranki, SDS premierja Janeza Janše in SD Boruta Pahorja sta skorajda izenačeni. Vendar pa podpora slednji upada, v zadnjem mesecu dni se je znižala kar za štiri odstotne točke, medtem ko se trend podpore prvi od pomladi nekoliko veča.

SDS je tako znova na prvem mestu po priljubljenosti, zanjo se je opredelilo 19,3 odstotka vprašanih, medtem ko bi socialdemokrate volilo 17,4 odstotka anketirancev. Sledita Zares s 5,7 odstotka glasov in LDS s 4,7 odstotka. DeSUS (2,5 odstotka), SNS (2,2 odstotka), NSi (1,2 odstotka), Lipa (0,7 odstotka) in SLS (0,4 odstotka) volilnega praga ne bi prestopile.

Sicer pa se je v zadnjem mesecu podpora skoraj vsem zmanjšala, izjema je le NSi, pri kateri je ostala nespremenjena. Zato pa se je je močno povečalo število neopredeljenih. Da se še niso odločili, katero stranko bodo 21. septembra volili, je odgovorilo kar 37,7 odstotka vprašanih. Med neodločenimi prevladujejo ženske (56,9 odstotka), ki Pahorja ocenjujejo bolje kot Janšo. To pa bi lahko pomenilo, da ima prvi med neopredeljenimi več rezerve.

Socialni demokrati naj bi imeli med neopredeljenimi volivci več rezerve kot SDS.
Socialni demokrati naj bi imeli med neopredeljenimi volivci več rezerve kot SDS. FOTO: Dare Čekeliš

Da se bodo volitev zagotovo udeležili, je odgovorilo 63,5 odstotka naključno izbranih anketirancev. Od teh namerava četrtina podpreti Janševo stranko, medtem ko bi jih nekaj manj, 23,3 odstotka, volilo za Pahorjevo. 8,9 odstotka vprašanih je prepričanih, da se volitev ne bodo udeležili.
Pa še to. Po pričakovanju se za DeSUS opredeljuje največ starejših volivcev. Kat 62 odstotkov tistih, ki bi volili to stranko, je starejših od 60 let. Pri NSi je takšnih slabih 40 odstotkov. Zares je izjemno priljubljena pri ženskah, ki prispevajo kar 62,5 odstotkov glasov.

Podobno ženska je tudi LDS, edina stranka z žensko predsednico. SDS imajo najmočnejšo volilno bazo na Gorenjskem, SD pa v osrednji Sloveniji in na Primorskem. Slednji so skupaj z Zares in LDS najbolj prepričali volivce z visoko izobrazbo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.