Naslovnica

Presadili umetno srce

, 17. 07. 2024 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriški zvezni državi Kentucky so prvič uspešno presadili umetno srce. Prvo umetno srce so sicer presadili že leta 1982, prav tako v Združenih državah Amerike, vendar je bil pacient priklenjen na posteljo, saj je bilo srce povezano z zunanjo napravo.

Umetno mehanično srce je izdelalo podjetje iz Denverja, ki je februarja letos dobilo dovoljenje za poskuse na petih pacietnih, ki so preveč bolni, da bi jim lahko presadili človeško srce. Umetno srce, sestavljeno iz plastike in titana, deluje na baterije, ki jih je potrebno polniti vsaki dve leti. Bolnik se lahko prosto giblje in opravlja vsakodnevne aktivnosti. Ni še popolnima znano, kako bo napravo bolnik prenesel in kako se bo obnašala v organizmu.

Docent doktor Tone Gabrijelčič, predstojnik srčne kirurgije v Kliničnem centru v Ljubljani je v komentarju na presaditev povedal, da pozna prizadevanja za izdelavo umetnega srca, ki bi delovalo neodvisno od zunanjega vira energije dalj časa. Obstaja več naprav, pravi docent Gabrijelčič, ki tudi po eno leto nadomeščajo enega izmed srčnih prekatov, žal pa še niso razvili naprave, ki bi bila energetsko tako zmogljiva, da je ne bi bilo potrebno napajati. O konkretni operaciji dr. Gabrijelčič sicer nima podrobnejših informacij.

Največ podobnih aparatov se sicer uporablja za premostitev obdobja, ko bolnik čaka na presaditev pravega srca. Če je bolnik življenjsko ogrožen, mu presadijo umetno srce le za krajši čas, dokler ne pride na vrsto za presaditev človeškega srca, kar bolniku nedvomno reši življenje. Sicer so v Sloveniji do sedaj presadil srce 35 bolnikom, deset pa jih čaka na presaditev.