Slovenija

'Primarno zdravstvo takoj krvavo potrebuje vsaj 100 zdravnikov'

Ljubljana, 02. 07. 2013 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
18

Direktorji zdravstvenih domov povečini nimajo podatkov, da bi se kdo od njihovih družinskih zdravnikov pridružil akciji, po kateri bi bolnike večkrat napotili k specialistom. Se pa vsi strinjajo, da so osebni zdravniki preobremenjeni.

Po mojih izkušnjah ima zdravnik za obravnavo enega pacienta od 5 do 10 minut časa. Še bolj skrb vzbujajoče je, da vsaj tretjino tega časa porabi za izpolnjevanje administrativnih zahtev plačnika (ZZZS), države … Zdravnica Urška Močnik

Del družinskih zdravnikov po pobudi sindikata Praktik.um mlajše bolnike po novem pogosteje pošilja k specialistom, starejšim in kroničnim pa se bolj posvečajo. Po besedah predsednika sindikata Igorja Muževiča se je akciji pridružilo več njihovih članov, ki jih je približno 350.

Strokovna vodja Zdravstvenega doma Ljubljana Tonka Poplas Susič je pojasnila, da pri njih vključno s specializanti v zdravstvenem varstvu odraslih deluje 147 zdravnikov. Podatka, koliko zdravnikov se je pridružilo akciji, nimajo, verjamejo pa v strokovnost svojih zaposlenih. Po njihovih ocenah ima sicer zdravnik za pacienta v povprečju sedem minut časa.

Direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik akcije ne podpira, saj zagovarja celovito rešitev vprašanja problema osnovnega zdravstva, ki predstavlja tako družinsko medicino kot pediatrijo in ginekologijo. Po njegovih besedah so splošni zdravniki kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni, o čemer priča tudi podatek, da imajo za obravnavo pacienta povprečno osem minut.

Osebni zdravnik si lahko za pacienta vzame od pet do deset minut.
Osebni zdravnik si lahko za pacienta vzame od pet do deset minut. FOTO: Thinkstock

V Zdravstvenem domu Idrija niso bili posebej obveščeni o začetku akcije in nobeden od devetih družinskih zdravnikov ni sporočil, da so se ji pridružili. A njihova zdravnica Urška Močnik razume problematiko preobremenjenosti družinskih zdravnikov. Tudi pri njih se namreč že več let neuspešno zavzemajo vsaj za ločitev službe nujne pomoči od splošne medicine. Nujna pomoč po njenih besedah pomeni izrazito dodatno obremenitev. Intervencija na terenu traja povprečno od tri do štiri ure, ''jim ruši sistem dela v njihovih ambulantah, podaljšuje čakalne dobe in ne nazadnje veča nezadovoljstvo: tako na strani zaposlenih kot na strani uporabnikov – pacientov''.

To pomeni samo še dodatno nepotrebno obremenitev sekundarnega nivoja, razpad kredibilnosti in strokovnosti zdravnikov na primarni ravni in nadaljno dražitev zdravstvenih storitev zaradi stroškov dragih hospitalizacij. To bi pomenilo samo še dodaten razkol med že tako slabo sodelujočim primarnim in sekundarnim nivojem zdravstva. Zato tega ne odobravam, ker vsebuje elemente izsiljevanja in ne iskanja rešitve. Direktorica Zdravstvenega doma Sežana Ljubislava Škibin

Referenčne ambulante, ki so sicer zelo pozitivna pridobitev družinske medicine, zahtevajo celovito obravnavo kroničnih bolnikov, zaradi česar bo tudi časovno bolj potratna, je opozorila. Zato bi bilo po njenem mnenju treba znižati tudi normative števila opredeljenih na posameznega zdravnika in zaposlovati več mladih zdravnikov. ''Se pa zavedam, da aktualne razmere v državi intenzivnejšega zaposlovanja ne bodo dovoljevale. Revolt družinskih zdravnikov je vsekakor upravičen, ali je način, ki so si ga kolegi izbrali, res pravi, pa ne morem soditi," je dodala.

Predstavnik Fidesa za Zdravstveni dom Murska Sobota, zdravnik Rupert Muhra, je bil o akciji obveščen iz medijev. Po njegovih podatkih se ni nobeden od njihovih šestih družinskih zdravnikov pridružil akciji, za katero sicer želi, da bi uspela.

Škrbinova: Bolniki ne smejo biti 'žogice', ki si jih bomo podajali

Direktorici Zdravstvenega doma Sežana Ljubislavi Škibin se akcija ne zdi premišljena, dobronamerna in resna, zato je ne podpira. Po njenih podatkih se ji ni pridružil nobeden od njihovih 14 osebnih zdravnikov. Poudarila je, da sicer dobro pozna problematiko primarnega nivoja ter stiske družinskih in drugih zdravnikov v primarnem zdravstvu, na kar opozarja že več let.

Opozorila je, da morajo zdravniki na primarnem nivoju poleg rednega dela z enakimi obveznostmi izvajati še vse nujne primere poleg dežurstev, "na katere nihče ne pomisli kot na veliko dodatno obremenitev, ampak se prikazuje med prebivalci kot dober in lahek vir zaslužka".

Za pacienta ima sicer od pet do 10 minut, kar je po njenem mnenju bistveno premalo. A po njeni oceni ni rešitev v pošiljanju bolnikov k specialistu, ampak v kadrovski okrepitvi primarnega nivoja in v zaposlitvi mladih zdravnikov, ki so brez zaposlitve, da delajo pod nadzorom na primarnem nivoju vsaj urgenco in nadomeščajo dopuste in druge odsotnosti zdravnikov v času, dokler ne pridobijo ustrezne specializacije.

Ali zdravje res ni več ena glavnih vrednot in ali biti zdravnik res ni več poklic, ampak obrt na vsesplošnem trgu dela, se sprašujem vsak dan. Direktorica Zdravstvenega doma Sežana Ljubislava Škibin

Po njenih besedah je analiza mreže pokazala, da primarno zdravstvo takoj "krvavo" potrebuje vsaj 100 zdravnikov "in prostih jih imamo okrog 140. Žalostno in sramotno je, da se ne najde rešitev za njihovo takojšnjo zaposlitev, saj bi bil na letnem nivoju maksimalno strošek okrog pet milijonov in nič več, kar bi se skozi druga vrata povrnilo prav v kratkem."

Odgovorne poziva, naj končno poiščejo rešitev. "Nikakor pa ni primerno, da bodo bolniki žogice, ki si jih bomo zaradi nerešenih sistemskih problemov podajali mi, ki smo si izbrali poklic pomagati sočloveku v vsakem primeru po najboljših možnih močeh," je še poudarila.

Bodo še daljše čakalne dobe?

Iz največjega sindikata zdravnikov Fides so sporočili, da jih kolegi iz Praktik.uma niso obvestili o akciji, niti jih niso prosili za podporo. Družinskim zdravnikom, ki so njihovi člani, zato prepuščajo presojo, ali se bodo pridružili akciji ali ne.

Ob morebitni dodatni obremenitvi sekundarne medicine se bojijo, da se bodo čakalne dobe še podaljšale. Na enotah nujne pomoči pa pričakujejo daljši čakalni čas v čakalnicah ter še večjo zmedo in nejevoljo tako osebja kot pacientov.

Po njihovi oceni se s prenašanjem obremenitev z enega na drugi nivo zdravstvenega varstva ne rešujejo problemi, temveč se le prelagajo. Zato že vrsto let kot rešitev predlagajo uveljavitev zdravniških standardov na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kitzbil
02. 07. 2013 21.09
+3
nečakinja končala z odliko, na zavodu, ko pa rabš zdravnika, do 17. 7 . na dopustu , druzga pa ni, haloo???
antonino
02. 07. 2013 21.06
+6
NORMALNO DA SO PREOBREMENJENI, ČE DOPOLDAN DELAJO V JAVNEM, POPOLDAN PA ZASEBNEM ZDRAVSTVU. Preobremenjeni so seveda potem samo v javnem zdravstvu, ko pa popoldan vidijo evre, pa dobijo čudežno okrepčilo - banda
masni
02. 07. 2013 21.11
+1
hillya
02. 07. 2013 18.33
+7
Koliko zdravnikov pa jih je odšlo v tujino, ker jim niso nudili zaposlitve? A, zdaj pa jih manjka ??? Pa, dajte, ukinimo že to vlado, saj ne ve, kaj počne! Iz zdravnikov, ki vse svoje življenje posvetijo študiju in pacientu/sočloveku se še klošarji norčujejo in jim določajo koliko časa naj delajo in kolikšno naj imajo plačo. PA TO JE NORO !!!
TayEk
02. 07. 2013 18.19
+0
Legalizirat marihuano pa se teh doktorjev nerabimo...
zemljemerec
02. 07. 2013 17.49
+8
Predvsem je nujno da se ukine dodatno zdravstveno zavarovanje ki ga moramo plačevati državljani v zasebne Zavarovalnice po sistemu diktature, moraš plačat, če tudi si v tujini izven EU, če tudi si brezposelen, če tudi nočeš plačevati zavarovalniškim tajkunom, moraš, ker ti politiki z zakonom rubijo stanovanje, da nagradijo zavarovalniške tajkune. Toliko o človekovih pravicah in poštenem zdravstvu.
krda
02. 07. 2013 17.21
+7
Zdaj naj pa že nehajo da TAKOJ rabijo 100 zdravnikov!!! Ja malora ,kaj pa tistih 150 ,al kolko jih že je na zavodu za zaposlovanje?Pa razumi ,če moreš!!???
Uporabnik565636
02. 07. 2013 21.14
-2
Ja baje, da nocejo it v sluzbo bogu za hrbtom.
Huey
02. 07. 2013 17.19
+10
Navaden delavec v gospodarstvu si sploh ne upa več obiskat zdravnika...ker če si na bolniški...je plača enaka miloščini! Situacija v JU/JS/Politiki je seveda drugačna. Oni nimajo stika z realnostjo!
Uporabnik565636
02. 07. 2013 21.13
-2
Povsod je placa enaka, ce si na bolniski. Daj zavajaj se malo.
odpisan2x
02. 07. 2013 17.00
-1
dužinske zdravnike takoj ukinit,kup napihovanja-navaddni dispečarji,ravno tako po zdravstvenih domovih -vse strel v prazno
odpisan2x
02. 07. 2013 17.05
-1
vsi se napihujejo,ne znajo ti vaški posebneži ene rengenske slike obdeat ,ultrazvok -fata morgana-pa vsaj pošten bodite pa povejte,da neznate
goveja juha
02. 07. 2013 15.40
+8
ni zaposlovanja - predrago lenčica lenka pa ko stara mašina samo...klenka
medo357
02. 07. 2013 15.14
+11
ordinacije pa delajo največ štiri ure dnevno, res bo bogi, omejit dopust na max. 30 dni in povečat nadzor nad njihovim delom in jih bo kmalu 100 preveč
Strelec74
02. 07. 2013 14.34
+12
No ja, ali pa plačan obisk pri zdravniku, pa bi se vrste takoj razredčile. Tako pa nekateri hodijo tam jamrati kako so bogi in jih pol ure ni ven iz ordinacije!!
Uporabnik565636
02. 07. 2013 21.15
+1
Za vsako virozo na zalost moras po bolniski list. Ne mores hkrati kasirat obisk in zdravstveno zavarovanje.
masni
02. 07. 2013 21.23

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.