Naslovnica

Pritožbe pridelovalcev cvička

Ljubljana, 08. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konzorcij pridelovalcev cvička je danes v Ljubljani skupaj s Kmetijsko zadrugo Krško, ki je največji pridelovalec cvička, ter dolenjskimi vinogradniki izrazil ogorčenje nad tem, da je ustavno sodišče zadržalo izvajanje pravilnika o vinu z oznako tradicionalnega poimenovanja - cviček. Pravilnik, ki bi stopil v veljavo danes, če Vino Brežice ne bi vložilo pobude za presojo ustavnosti, temu podjetju onemogoča pridelavo cvička, ker na Dolenjskem nima vinske kleti. Kot je poudaril pooblaščenec konzorcija Anton Pregelj, je zaščita vina cviček po geografskem poreklu izpit, na katerem lahko v Sloveniji kmalu pademo. Z nespoštovanjem ali napačno označbo cvička lahko pokopljemo vsa dosedanja prizadevanja za zaščito slovenske tradicije in kulture na osnovi geografskega porekla, je dodal Pregelj.

Zakon o vinu in drugih proizvodih iz grozdja in vina je kot osnovo postavil geografsko poreklo vina, na osnovi zakona pa je bil sprejet pravilnik, ki omejuje pridelavo cvička le na območju vinogradnega okoliša Dolenjske. Pravilnik določa meje pridelovalnega območja, sortiment, predpisuje kakovost in enološke postopke ter je kot nacionalni predpis skladen s predpisi Evropske unije.

Po besedah predsednika Kmetijske zadruge Krško Zdravka Mastnaka bi Vino Brežice z uveljavitvijo pravilnika moralo umakniti komercialno vino, ki ga pod imenom cviček Mercator prodaja po "trajno nizki ceni". To vino nima nič oziroma skoraj nič s cvičkom in to je glavni razlog za vložitev pobude za presojo ustavnosti pravilnika, je dodal Mastnak. Vino Brežice po njegovem proda le 38.400 litrov cvička, za trgovsko podjetje Mercator pa polni 400.000 steklenic vina dvomljive kakovosti pod imenom cviček. Vino Brežice je po opozorilu Mastnaka ustavnemu sodišču poslalo tudi prikrojene podatke, v katerih navaja, da mu cviček predstavlja 20 do 25 odstotkov prodaje vina ali 44,3 odstotka prodaje slovenskih vin. V resnici pa cviček v celotnem prometu Vina Brežice predstavlja manj kot odstotek.

Po besedah Mastnaka so številni pridelovalci v vinogradniških društvih podpisali peticijo, ki jo bodo izročili ustavnemu sodišču. Če zaplet okrog cvička ne bo kmalu rešen, grozijo celo z državljansko nepokorščino - zaporo cest, kjer bodo po mnenju Mastnaka uspešnejši kot avtoprevozniki, saj so v svojih zahtevah enotni.