Naslovnica

Projekt mednarodnega podvodnega parka

Koper, 28. 02. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Kopru so se sestali predstavniki Tržaške pokrajine, občine Milje in mestne občine Koper skupaj s slovensko-italijansko strokovno skupino in predstavili projekt podvodnega mednarodnega rekreacijskega območja, umeščenega v območje obeh držav med Debelim Rtičem in italijansko Punto Sottile. Čezmejno oblikovanje parka je prvi poskus ustanavljanja mednarodnega podvodnega parka v EU, je povedal vodja koprskega koordinacijskega odbora in koprski podžupan Alberto Scheriani.

Srečanje v Kopru je sledilo podpisu pisma o nameri maja lani, da bodo predstavniki Tržaške pokrajine, občine Milje in mestne občine Koper opravili študijo o predlogu za ustanovitev mednarodnega podmorskega parka v zalivu Lazaret. Predstavniki lokalnih skupnosti so se dogovorili, da bo strokovna skupina do septembra oblikovala operativni projekt, da bodo lahko pobudniki parka konkurirali na razpisih za finančna sredstva EU iz programov Interreg in Phare. Scheriani je povzel, da so predlagali, da bi sredstva v višini od 650 do 800 milijonov italijanskih lir zagotovili tudi lokalni skupnosti in sponzorji.

Projekt podvodnega mednarodnega rekreacijskega območja predvideva, da bo akvatorij parka namenjen turističnim in športnim dejavnostim in obvezovali ga bodo okoljevarstveni normativi. Skupina strokovnjakov pa že pripravlja pregled bioloških razmer podmorske površine in študijo vplivov umestitve parka v okolje hkrati z vključevanjem okoliških krajev v delovanje parka.