Slovenija

'Proti birokratski ignoranci in korupciji'

Ljubljana, 12. 09. 2008 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mate in Virant sta predstavila prioritete politike SDS na njunih področjih. Mate bi vpeljal šolo varne vožnje, Virant pa bi ukinil poslansko imuniteto.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in minister za javno upravo Gregor Virant sta danes predstavila prioritete politike SDS na njunih področjih. Kot je dejal Mate, si bo prizadeval za okrepitev boja na področju organiziranega kriminala, po besedah Viranta pa bi bilo potrebno ukiniti državni svet in poslansko imuniteto.

Mate: Še naprej se bomo borili proti korupciji

Šolarji in Mate
Šolarji in Mate FOTO: Jani Dolinšek

Mate je uvodoma poudaril, da bodo še naprej delali na področju boja proti organiziranemu kriminalu, trgovini z ljudmi ter proti korupciji. Kot je dejal, nameravajo dokončati tudi projekt policistov na lokalni ravni in vpeljati intervencijske skupine, ki bodo - predvsem v večjih mestih - ukrepale hitreje in učinkoviteje.

Na področju prometa bodo namenili pozornost tako imenovanim "kritičnim točkam", motoristom in spodbujanju gradnje centrov varne vožnje, kakršen je denimo na Vranskem, je povedal. Po njegovih besedah bodo tudi preverili, koliko policistov je potrebno za varovanje schengenske meje.

Napovedal je, da bodo povečali "prisotnost preventivnega izobraževanja pri mlajših generacijah". Po Matejevih besedah se bodo zavzemali za uvedbo teh vsebin v celotni osnovni in tudi v srednji šoli. Poudaril je, da bodo za vse nove voznike, ki bodo končali avtošolo, vpeljali obvezen brezplačen tečaj varne vožnje.

Med načrti je izpostavil tudi dokončanje povezav med registri znotraj državne uprave, možnost elektronske prijave začasnega prebivanja in elektronskega pridobivanja dovoljenj za prireditve.

Na področju migracij nameravajo med drugim združiti postopek za izdajo dovoljenja za prebivanje v Sloveniji in dovoljenja za delo. Sicer pa bodo po Matejevih besedah na tem področju v splošnem sledili evropskim direktivam

SDS kolesari
SDS kolesari FOTO: Jani Dolinšek

Med drugim je komentiral tudi predvidene rešitve v programu drugih strank. Izpostavil je načrte Zaresa, ki, kot je dejal, predvidevajo, da bi na lokalni ravni vzpostavili koncept odgovornosti komandirjev policijskih postaj do župana. Kot je prepričan Mate, je to nesprejemljivo, saj policija po njegovem mnenju ne bi smela biti pod vplivom lokalne politike. Samo s enovitostjo in hierarhično organiziranostjo se po mnenju ministra da zagotavljati strokovno delo policije na vseh ravneh.

Virant: Konec poslanske imunitete

Virant je med načrti stranke SDS izpostavil predvideno ukinitev državnega sveta, in sicer tedaj, ko se izteče njegov tekoči mandat. "Predlagali bomo ustavno spremembo, s katero bo v celoti ukinjena poslanska imuniteta," je še napovedal minister.

Na področju javne uprave bodo po Virantovih besedah "nadaljevali z izvajanjem programa odprave administrativnih ovir", kjer so bili po njegovem prepričanju doslej uspešni. Na področju podjetništva jim to, kot je dejal, "izrecno priznava tudi obrtno podjetniška zbornica".

V nadaljevanju nameravajo dokončno odpraviti upravne zaostanke, ki so jih v tem mandatu več kot prepolovili. Kot je dejal, bodo nadaljevali tudi s stalnim merjenjem zadovoljstva strank, ki so ga vpeljali v tem mandatu. Pojasnil je, da imajo ljudje na upravnih enotah možnost oceniti storitve, končne ocene pa se objavljajo na barometru kakovosti na spletu

"Borili se bomo proti birokratski aroganci, kot smo se doslej," je prepričan minister. Uradnik stranke po Virantovem mnenju na primer ne sme poslati po dokument, ki se že nahaja v uradnih evidencah in si jih lahko uprava priskrbi sama.

Po podatkih Evropske komisije je slovenska e-uprava napredovala s 15. na 2. mesto. "E-upravo smo spravili v evropski vrh," je povedal minister in obljubil, da bodo ponudbo elektronskih storitev še okrepili. Napovedal je tudi, da bodo še naprej zmanjševali število zaposlenih v državni upravi. Zavzemali se bodo tudi, da bo čim večji del plače javnega uslužbenca odvisen od njegove delovne uspešnosti, je poudaril.

O plačni reformi je med drugim povedal, da so s sindikati dogovorjeni, da se eno leto po začetku uporabe novega plačnega sistema znova usedejo, ugotovijo, kje so anomalije, in se pogovorijo o morebitnih korekturah sistema.

Virant je še povedal, da ne podpira načrtov SD, ki predvidevajo, da bi določene dele javnega sektorja izvzeli iz enotnega plačnega sistema, saj bi bil to po njegovem mnenju le "alibi za dvig plač". Minister se sicer zavzema za "koncept učinkovitega in odgovornega sodstva".

O sodstvu je spregovoril tudi kandidat SDS Vinko Gorenak, ki je med drugim izpostavil predvidene spremembe zakona o kazenskem postopku, spremembe zakona o pravdnem postopku in zakona o izvršbi in zavarovanju. "Vse spremembe gredo v smeri poenostavitve in krajšanja sodnih postopkov," je prepričan.

Kot je še izpostavil, bi uvedba obveznega tonskega snemanja glavnih obravnav in videokonferenčni sistem zaslišanj po izračunih prinesel tudi do 40-odstotno skrajšanje postopkov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Ostanek
13. 09. 2008 10.57
medojed- ali ti je častil pivo in se ti je zato tako prikupil, da mu boš dal glas?
medojed
13. 09. 2008 00.09
Majhna razlika mnogo pove; Z Radom Bohinjcem sem bil sodelavec, po mnogih letih, ko sem ga srecal pred magistratom in ga pozdravil, me je le ponizevalno pogledal - takrat je bil notranji minister Gospoda Viranta nisem nikoli poznal, srecal sem ga v Kobaridu, po prijetnem klepetu, se mi je predstavil, meni je bilo prisrcno.