Prihodnost

Leto 2083: za poroko 150 tisoč, za otroka pa 6 milijonov evrov?

Ljubljana, 14. 09. 2016 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Časi se spreminjajo. Če še nekaj generacij nazaj niso poznali računalnikov, mobilnih telefonov in drugih pripomočkov, brez katerih si danes praktično ne moremo več predstavljati življenja, bo razvoj v naslednjih desetletjih še hitrejši. Kaj nas torej čaka?

Britansko podjetje DGCAssetManagement.com se je pred časom odločilo raziskati, kako bo videti življenje čez nekaj desetletij, okvirno okoli leta 2083. Za izračun napovedi so uporabili zgodovinska dejstva, različne statistične podatke in podatke o naravnem prirastku, prišli pa so do zanimivih ugotovitev.

Poroka za denar
Poroka za denar FOTO: Thinkstock

Otrok bo do 18. leta starše stal 6 milijonov evrov?

Za vsakodnevna živila, na primer mleko, naj bi čez slabih 70 let odšteli okoli 375 evrov, medtem ko naj bi se povprečna cena nove nepremičnine gibala okoli 8 milijonov. Za vrček piva bodo morali naši zanamci po napovedih raziskovalcev odšteti skoraj 550 evrov, medtem ko naj bi hamburger še vedno stal le okoli 5 evrov. Povprečna poroka naj bi čez sedem desetletij stala okoli 150.000 evrov, odraščanje otroka pa naj bi starše takrat stalo okoli 6 milijonov evrov.

Če pod to torej potegnemo črto, je jasno, da se bo v primeru uresničitve takega scenarija življenje na Zemlji občutno podražilo. Si lahko predstavljate, kako boste to financirali? Sploh če boste takrat že v pokoju? Ob dejstvu, da v Sloveniji povprečna pokojnina že danes znaša samo še 56 odstotkov povprečne plače in se z leti le še niža, plače pa se ne višajo, nas lahko upravičeno skrbi, kako bomo živeli na stara leta

Rezultati ločene študije, ki so jo opravili pri FortuneTimeline.net pa so razkrili, da naj bi do tedaj obstajali tudi že hiperinteligentni računalniki, povprečen prebivalec sveta naj bi imel dostop do široke palete biotehnoloških vsadkov in osebnih zdravstvenih naprav, vključno z umetnimi organi, ki naj bi bili čez 70 let 100-odstotno zanesljivi in neuničljivi. Prav tako naj bi bili takrat vsem ljudem dosegljive bionične oči in ušesa, ki naj bi omogočala nadčloveške sposobnosti čutenja, naši potomci naj bi poleg tega imeli tudi razne dodatke in senzorje, ki bodo povečevali inteligenco itd. Znanstveni dosežki do leta 2083 naj bi vključevali transatlantski tunel, ki bo povezoval Evropo in ZDA, tumor na možganih pa naj bi postal skoraj 100-odstotno ozdravljiva bolezen.

A tukaj je na mestu vprašanje, kdo bo vse to financiral? Je že res, da napovedi znanstvenikov veliko obetajo, da bo nekoč v ne tako zelo daljnji prihodnosti mogoče zamenjati dobesedno vsak del telesa, a vprašati se je potrebno tudi, koliko bo to stalo in na čigavih plečih bodo stroški teh storitev.

Tehnologija
Tehnologija FOTO: Thinkstock

Čeprav so številni prepričani, da se bo starostna meja za upokojitev ves čas višala in 'penzije' ne bodo dočakali, temu ne moremo ravno pritrditi. Glede na napovedi znanstvenikov naj bi se namreč s pomočjo farmacevtske industrije občutno podaljšala tudi življenjska doba, torej bomo lahko brez večjih težav dočakali 100 let in več. To torej pomeni, da bomo morali s pokojnino živeti kar nekaj časa, zato bi bilo morda pametno poskrbeti za dodatno varčevanje, ki vam bo na stara leta omogočilo dostojno življenje – sploh glede na mnenje strokovnjakov, da bi morali za ustrezno zapolnitev izpada dohodka po upokojitvi pri povprečni slovenski neto plači že danes privarčevati vsaj 6 letnih neto plač. In glede na višanje cen dobrin, ki jih nujno potrebujemo za vsakdanje življenje, bo čez 10 let ta znesek zagotovo še občutno višji.

Zdravilo za povsem uspešno zdravljenje raka že čez 10 let?

Po besedah newyorških analitikov naj bi v našem življenju do korenitih sprememb sicer prišlo že v naslednjih desetih letih. Strokovnjaki so za Intellectual Property & Science business pri Thomson Reuters izpostavili deset sprememb, ki nas čakajo v prihodnosti, njihove napovedi pa nam zagotovo dajo misliti. Naštejemo naj samo 10 najbolj osnovnih:

znanstvene raziskave v zdravstvu
znanstvene raziskave v zdravstvu FOTO: Thinkstock

1. Upad pojava demence.

2. Najpomembnejši vir energije bo predstavljala sončna energija. Metode pridobivanja, shranjevanja in konvertiranja te energije bodo močno napredovale.

3. Sladkorno bolezen tipa 1 bo mogoče preprečiti, saj bo spreminjanje človeškega genoma postalo resničnost.

4. Hrane bo povsod dovolj.

5. Zračni promet bo temeljil na električnih zračnih plovilih, zahvaljujoč lahkemu vesoljskemu inženiringu in novim baterijskim tehnologijam. Ne le to, licenca za vožnjo letala bo postala nekaj povsem običajnega in imel jo bo vsak odrasel.

6. Vse bo digitalno, od avtomobilov pa do stanovanj.

7. Pakiranja iz 100-odstotno biorazgradljive celuloze bodo postale embalaže prihodnosti.

8. Metode zdravljenja raka bodo imele izjemno malo strupenih in škodljivih stranskih učinkov, kajti zdravila bodo še bolj tarčno usmerjena, napadala bodo točno določene beljakovine in uporabljala natančna protitelesa.

9. Vsakomur bodo ob rojstvu izdelali zemljevid DNK ter na ta način ugotovili, katerim boleznim je izpostavljen ter preprečili njihov razvoj.

10. Kvantno teleportiranje bo postalo resničnost.

Kot že rečeno – vse to bo drago. Zelo drago. 

Znanstveniki
Znanstveniki FOTO: iStockphoto

Posameznik bo v prihodnjih desetletjih torej postavljen pred številne izzive, premagovanje katerih bo zahtevalo veliko treznega premisleka, pa tudi precej poguma. Prav zato je pomembno, da že danes razmišljate o svoji prihodnosti in poskrbite za svojo finančno varnost. Pametna odločitev je lahko denimo varčevanje v okviru dodatnega pokojninskega zavarovanja, da lahko potem privarčevana sredstva po upokojitvi črpate v obliki dodatne pokojnine ali rente.

Sponzorirana vsebina

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni