Glasba

Psihomodo Pop v Ljubljani praznovali 30. obletnico

Ljubljana, 09. 12. 2012 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kultna skupina Psihomodo Pop je 30-letnico delovanja obeležila v Ljubljani. Skupina je v dolgoletni karieri nanizala številne uspehe na Hrvaškem in v tujini. Za uvod v slavje je poskrbela zasedba Evil Eve, sledil pa je še nastop Hama in Tribute to love.

Psihomodo Pop so se pri ljubiteljih rocka zasidrali kot ena tistih skupin, katerih plošček na polici z zgoščenkami preprosto ne sme manjkati. Ob letošnji 30-letnici so člani zasedbe predstavili novi singel Grički izotop, za slovenske oboževalce pa so pripravili koncertno glasbeno poslastico. Na odru se je članom skupine pridružil dolgoletni prijatelj Branko Djurić - Djuro, s katerim so sodelovali pri projektu Top lista nadrealista.
 

Skupina je bila ustanovljena leta 1983, na temeljih skupine Neron, v kateri sta takrat igrala Tigran Kalebota - Tigi in Smiljan Paradiš - Šparka. Ko se jim je pridružil karizmatični frontman Davor Gobac, ki je že pri trinajstih igral v punk skupini Klinska pomora, so se preimenovali v Psihomodo Pop.

Že prvi album Godina zmaja (1988) je Psihomodo Pop nemudoma povzdignil med vodilne skupine tedanje rock scene. Poleg hrvaških pa so uspešno osvajali tudi nizozemske odre ter prepričali občinstvo po nekdanji Sovjetski zvezi. Po vrnitvi na Hrvaško so izdali videokaseto Briliant Video Psihomodo Pop in sodelovali na kompilaciji ZG Rock Forces Live. Leta 1990 so nastopili s člani svetovno znane punk zasedbe Ramones v Ljubljani in Zagrebu. Istega leta so izdali tudi tretji album Sexy magazine, ki ga je občinstvo dobesedno razgrabilo.

Na albumu Tko je ubio Mickey Mousea iz leta 1992 so med drugimi zbrane skladbe, ki jih je skupina izvajala v otroških oddajah. Njihov album Srebrne svinje (1993) pa je po mnenju mnogih najzrelejša stvaritev skupine. Na albumu sta uspešnici Osječam se haj in Starfucker. Tri leta kasneje so izdali album uspešnic v akustični različici, naslovljen Unpljugd, ki mu je leta 1997 sledil uspešni Sextasy.

Diskografija zasedbe je dolga, velja pa omeniti tudi njihov zadnji studijski album, naslovljen Jeee! Jeee! Jeee! iz leta 2009, s katerim so se Psihomodo Pop po mnenju mnogih vrnili h koreninam.

Skupino danes sestavljajo frontman Gobac, kitarist Vlatko Čavar - Brada, saksofonist in klaviaturist Jurij Novoselić, bobnar Tigi ter basist Šparka.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pedritsegonita
10. 12. 2012 21.45
+3
Zakon so. Sploh ker imajo po moje super besedila.
dalmatic
09. 12. 2012 11.26
+5
pred par leti sem bil na njihovem koncertu v minhenu,naredijo res pravo zdušje