Naslovnica

Psihoze ali duševne motnje

, 18. 07. 2024 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Psihoze ali shizofrenija prizadene od 1 do 2 odstotka prebivalstva, istočasno pa predstavlja tudi širši problem, saj prizadene tudi svojce in družbo nasploh. Psihoza je resna duševna motnja, ki osebo deloma oddalji od običajnega sveta, kot ga doživljajo drugi. Hkrati se umakne v svoj privatni svet, ki spominja na skrivnostne in strašljive zgodbe. Za psihozo so značilni čudni in neprijetni simptomi, na primer blodnje ali halucinacije. Če je taka motnja intenzivna, ji običajno pravimo shizofrenija ali shizofrenska psihoza.

Medicinska znanost še ni napredovala do točke, ko bi lahko dokončno odgovorila na vprašanje, kaj je vzrok psihotične motnje. Zanesljivo pa vemo, da psihoza ne nastane zaradi vzgoje, prav tako je ne povzročimo sami s tem, ko smo leni ali 'neumni'. Znano je tudi, da obstajajo razlike med možgani zdravih ljudi in oseb s psihozo. Še posebej obstajajo merljive razlike v zgradbi in delovanju možganov. In obstaja neravnovesje nekaterih kemičnih prenašalcev snovi v možganih, takoimenovanih nevrotransmiterjev. Opisane spremembe verjetno nastanejo zaradi dednih vzrokov in nepravilnosti v razvoju ploda. Navedene biološke razlike odražajo povečano občutljivost na stres. Psihoza je zato rezultat razlike med stopnjo vaše občutljivosti in stresom, ki ste mu izpostavljeni.

Psihoze se pogosto pojavijo med hudo stresno situacijo ali kot njena posledica. Te situacije so lahko pozitivne ali negativne: izpit, smrt bližnjega, pa tudi, če se na primer zaljubite. Vprašanje pa je, kolikšno vlogo te situacije igrajo pri izbruhu psihoze. Zaenkrat se moramo zadovoljiti z odgovorom, da natančnega vzroka psihoze še ne poznamo.

'Skrivnost možganskega čipa' je novi vodnik za samopomoč, namenjen osebam s psihozo. Namen knjige ni, da bi vzbujal neko lažno upanje. Želi povedati, kaj psihoza je in kaj ni, kakšne vrste psihoz poznamo, kaj medicinska znanost ve in česa ne ve o bolezni in kako je psihozo mogoče zdraviti. Govori tudi o tem kako z boleznijo čim bolje shajati. Knjiga je pripomočke, ki ne more nadomestiti zdravljenja. Bistvena je pomoč strokovnjakov, ki postavijo diagnozo, izpeljejo ustrezno zdravljenje in poskrbijo za druge oblike pomoči.