Naslovnica

Razstava karikaturistov EU

Celje, 06. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V prostorih mestne občine Celje bodo do 13. julija na ogled dela karikaturistov iz držav članic in kandidatk za članstvo v Evropski uniji. Po besedah Barbare Leban s celjske občine bodo med razstavljenimi karikaturami tudi dela slovenskih avtorjev, Marka Kočevarja, trenutno dnevnega karikaturista Dela, in Franca Jurija, ki s karikaturami zdaj bogati naslovnico Dnevnika. Razstavljena dela so nastala februarja letos, ko so karikaturisti v Stockholmu ustvarjali na temo Evropska unija in prednostne naloge v času švedskega predsedovanja EU.

Širitev Evropske unije, zaposlovanje in okolje so bile prednostne teme švedskega predsedstva. Večina preostale Evrope poudarja predvsem življenje v uniji, Kosovo, nore krave, za Slovence pa je zagotovo najbolj pomembna tema sprejetje naše države v Evropsko unijo. Najpogosteje uporabljeni simbol v razstavljenih karikaturah so značilne evropske zvezde, ki jih je mogoče duhovito postavljati v nove, nepričakovane zveze. Stopnja kritičnosti izbranih karikaturistov je različna in od avtorja do avtorja se razlikuje tudi glede na uporabo likovnih sredstev.

Razstava je na Švedskem naletela na izredno ugoden odmev in je presegla vsa pričakovanja organizatorjev. Zanjo je veliko zanimanja tudi v državah članicah in kandidatkah, kamor so jo prenesli. V Centru Evropa v Ljubljani je bila razstava postavljena 8. maja v počastitev dneva Evrope. Od tam potuje še po večjih mestih po Sloveniji.