Naslovnica

Reggae festival v Osoppu

Udine, 30. 06. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V parku Rivellino v italijanskem mestu Osoppo v bližini Udin poteka že 8. evropski festival reggae glasbe Rototom Sunsplash, ki je letos posvečen reggae legendi Bob Marleyu.

Po vzoru istoimenske prireditve na Jamajki, je to najpomembnejši festival reggae glasbe v Italiji in na sploh v Evropi. Osem dni vas bodo v pravem raggae raju na dveh koncertnih odrih zabavali glasbeniki z vsega sveta. Največjih prihaja z Jamajke - Burning Spear, Sly & Robbie, Luciano, Sizzla, Frankie Paul, Gladiators, če jih omenimo le nekaj. Iz Evrope prihajajo italijanski Africa Unite in Reggae National Tickets, britanski Asian Dub Fundation, ne smemo pa pozabiti na mnogo manj znanih skupin, ki prav na tem festivalu dobijo možnost za lastno promocijo tudi izven meja svoje države. Med njimi bo tudi slovenska skupina Elvis Jackson, ki igrajo zmes reggaeja, ska, punka in rocka. Na predvečer zaključka festivala pa bo nastopil tudi znani senegalski glasbenik Youssou N'Dour.

Rototom festival pa ni samo reggae glasba temvečimajo obiskovalci možnost spoznati tudi različne kulture in pravo tradicionalno Jamajko. Organizirane so različne delavnice, seminarji, razstave in tečaji, kjer se lahko naučite meditirati, igrati na didjeridoo, plesati afriške plese ali pa naslikati mandalo.