Naslovnica

Rekodni zaseg heroina

Ljubljana, 17. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki Slovenske policije in carine so na novinarski konferenci v Ljubljani predstavili podrobnosti rekordnega zasega pošiljke 212 kg mamila heroin v Luki Koper 3. avgusta letos. Policisti so v sodelovanju z delavci carinske službe rekordno količino prepovedanega mamila odkrili pri pregledu kontejnerja, za katerega je obstajal utemeljen sum, da je v njem večja količina prepovedanih drog. Pri pregledu spremljajoče tovorne dokumentacije pa so še ugotovili, da je pravni lastnik oz. uvoznik isto podjetje kot v primeru nedavnega zasega 164,3 kg heroina, isti pa je tudi pošiljatelj, in sicer podjetje iz Turčije. Vrednost nekaj čez 376 kg, kar je skupna količina zaseženega heroina izredne kakovosti, na črnem trgu znaša približno 40 milijard tolarjev. Slovenska policija se je povezala z varnostnimi organi drugih držav. Na podlagi njihovih ugotovitev so v Turčiji že aretirali dve osebi. Prav tako pa so še dopolnili kazenske ovadbe zoper že prijete osumljence, ki so jih aretirali ob prvem zasegu mamila. V vseh vpletenih državah še potekajo obsežne kriminalistične preiskave.

V primerjavi z zasegi prepovedanih drog v Evropi sodita zasega heroina v Luki Koper v sam evropski in svetovni vrh in znova dokazujeta uspešnost slovenske policije in carine pri preprečevanju mednarodne trgovine s prepovedanimi drogami, so poudarili na novinarski konferenci. Zahvalo, policistom, kriminalistom, tožilcem, carinikom, ki so prodrli v tihotapsko mrežo, je na novinarski konferenci izrekel generalni direktor policije Marko Pogorevc.

Sicer je bilo lani v Evropi zaseženih 12.800 kg heroina, kar je tono več kot leta 1998. Vzrok za takšen porast zaseženih količin je tudi lahko iskati v povečanju proizvodnje prepovedanih mamil v Afganistanu. Za tihotapljenje heroina v Evropo je še vedno najpopularnejša t.i. balkanska ruta, ki se začne v Turčiji, eden od njenih krakov t.i. centralna balkanska ruta pa vodi tudi prek Slovenije. Ta je za tihotapce vnovič postala zanimiva s stabilizacijo razmer na Balkanu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3