Naslovnica

Rektorja Toplaka pozvali k odstopu

, 17. 06. 2024 00.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dr. Ludvik Toplak je doktoriral na Pravni fakulteti v Novem Sadu. Leta 1987 je postal prodekan na Pravni fakulteti v Mariboru, leto dni je bil poslanec v državnem zboru, leta 1993 pa je postal rektor Univerze v Mariboru. Je član predsedstva Evropske rektorske univerze in predsednik Podonavske rektorske univerze in kot tak je profesor Toplak zagotovo veliko prispeval k promociji slovenskega visokega šolstva in mariborske univerze v tujini.

Po mnenju dr. Željka Kneza, prorektorja za znanstveno raziskovalno dejavnost, je vizija rektorja sodobna, evropsko primerljiva univerza, odprta v svet, ki s svojo znanostjo in znanjem prispeva k višji kvaliteti življenja prebivalcev, zato ga kot rektorja podpira.

Nasprotniki njegovega vodenja univerze mu zamerijo predvsem to, da ne prenese kritike ter da se obnaša preveč 'centralistično'. Leta 1998 je preklical pooblastila prorektorju Dušanu Radonjiču, ker naj bi se vtikal v delo drugih prorektorjev, Radonjič pa meni, da je bil eden izmed razlogov za preklic pooblastil objava članka s kritičnim pogledom na stanje na univerzi. Podobna nesoglasja so tudi med rektorjem in dekanom Pedagoške fakultete dr. Joso Vukmanom: "Sem med tistimi dekani, ki nasprotujejo centralizaciji naše univerze. Zagovarjam stališče, da za našo univerzo, ki je z nekaj tisoč študenti in desetimi članicami precej velika in zelo heterogena, tak centralističen način vodenja ni primeren. Pravzaprav se sprašujem ali je tak način vodenja primeren za katerokoli sodobno ustanovo."

Medtem ko mu številni očitajo preveliko centralizacijo in politizacijo, drugi menijo, da je ravno njegova aktivna vloga v politiki mariborski univerzi prinesla številne ugodnosti. Po besedah bivšega ministra za malo gospodarstvo in turizem Janka Razgorška je dr. Toplak vedno vršil velik pritisk na vlado za boljše pogoje za mariborske študente in ustanovitev nove fakultete v okviru mariborske univerze. Dr. Toplak je zelo ambiciozen in trmast človek, ki vztraja pri oblikovanju mariborske univerze po modelu, ki si ga je zastavil, meni Razgoršek.

Trma in odločnost pa, kot pravi njegov sošolec Jakob Rojs, izvirata že iz njegovih mladih let: "Iz časa študija se ga spominjam kot izredno skromnega, delovnega, redoljubnega in poštenega fanta."

Vsaka izstopajoča funkcija prinese s seboj izpostavljenost kritikam - pozitivnim in negativnim. Dr. Ludvik Toplak zagotovo igra pomembno vlogo pri vključevanju mariborske univerze v evropska univerzitetna združenja, njemu pa naj bi šla tudi zasluga, da se je rektorat mariborske univerze preselil v obnovljeno stavbo na Slomškovem trgu.

Vendar se v vseh letih javnega nastopanja na položaju rektorja Univerze v Mariboru ni znal oziroma ni želel odprto soočiti s kritiki svojega dela.