Naslovnica

Robertson zavrača namige

Sarajevo/Haag, 28. 02. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Generalni sekretar zveze NATO George Robertson je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Dnevni avaz zavrnil namigovanja medijev, da zavezništvo ve, kje se nahaja nekdanji politični vodja bosanskih Srbov, obtožen vojnih zločinov, Radovan Karadžić. "Že dve leti ni potrjenega naslova, kjer bi ga bilo moč najti", je poudaril Robertson.

Generalni sekretar zveze NATO je še povedal, da je zavezništvu znano le, da se Karadžić ves čas premika in da obstajajo ljudje, ki mu še vedno nudijo zatočišče, s čimer je oteženo delo mednarodnih sil. "Toda tako on kot tudi drugi vojni zločinci se zavedajo, da čas ni na njihovi strani. Srbija ni več varno območje," je še povedal Robertson in dodal, da so mednarodne sile pred Mednarodno sodišče ZN za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije doslej privedle 36 obtoženih za vojne zločine in da je na svobodi še 25 obtožencev, ki jih bodo ujeli "ko bodo dobili podatke".

Predstavnik haaškega sodišča pa je danes povedal, da se bosta morala druga dva voditelja bosanskih Srbov, Momčilo Krajišnik in Bilijana Plavišić zagovarjati skupaj. V Haagu obema očitajo iste zločine, ki naj bi jih zagrešila ob istem času na istem kraju. Za zdaj ni znano, kdaj bodo na sodišču začeli proces. Nekdanja predsednica Republike srbske Plavšićeva se je 10. januarja predala haaškemu sodišču, nekdanjega predsednika parlamenta Republike srbske Krajišnika pa so aretirali 3. aprila lani v bližini Pal pri Sarajevu.