Naslovnica

Robinsonova v Pekingu

Peking, 26. 02. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/N.Š.
Komentarji
0

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Mary Robinson je danes v Pekingu s kitajskimi predstavniki začela pogovore o vprašanju varstva človekovih pravic na Kitajskem, ob tem pa kritizirala kaznovalno politiko Pekinga. "Menim, da je zahteva po ukinitvi prisilnega dela upravičena," je pred novinarji dejala Robinsonova.

"Spreobrnitev" prek prisilnega dela je pri kitajskih oblasteh zelo priljubljen ukrep. Ljudje tako brez obsodbe v delovnih taboriščih preživijo tri leta. "Uporaba prisilnega dela kot oblike kaznovanja je v nasprotju s konceptom spoštovanja človekovih pravic, ki je uveljavljeno v svetu," je poudarila Robinsonova in menila, da bi ukinitev takšnega sistema okrepila pravno državo na Kitajskem. V zadnjih mesecih so kitajske oblasti v delovna taborišča poslale več tisoč pripadnikov prepovedanega gibanja Falungong, takšna kazen pa pogosto doleti tudi politične zapornike in oporečnike.

Sicer naj bi se visoka komisarka ZN za človekove pravice med obiskom v Pekingu z gostitelji pogovarjala tudi o napovedani ratifikaciji pakta ZN o socialnih, ekonomskih in kulturnih pravicah, o čemer naj bi na zasedanju, ki se je začelo danes, razpravljal stalni odbor kitajske ljudske skupščine. Kitajska je omenjeni dokument sicer podpisala leta 1997.

Robinbsonova se bo med obiskom na Kitajskem sešla z zunanjim ministrom Tang Jiaxuanom, ministrom za pravosodje Zhang Fusenom in drugimi vladnimi predstavniki.