Tujina

S krčenjem ministrstev nad korupcijo in birokracijo

Peking, 10. 03. 2013 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Peking je predstavil načrt reorganizacije vlade, ki predvideva krčenje števila ministrstev, s čimer želijo zmanjšati birokracijo in tudi korupcijo. Ukinili bodo ministrstvo za železnice, ki je veljalo za leglo korupcije.

Ljudska skupščina naj bi predlagane spremembe tako kot tudi napovedano potrditev novega državnega vodstva izglasovala do konca zasedanja, predvidenega za 17. marec.

Kitajsko državno in partijsko vodstvo je na zasedanju ljudske skupščine v Pekingu predstavilo načrt reorganizacije vlade, ki predvideva krčenje števila ministrstev, s čimer želijo zmanjšati birokracijo in tudi korupcijo. Napovedali so tudi zmanjšanje "posegov v tržna in socialna vprašanja".

Tako bodo na Kitajskem med drugim ukinili ministrstvo za železnice, ki je veljalo za leglo korupcije, in ga vključili v ministrstvo za promet. V načrtu je tudi združitev nekaterih ministrstev in prenos določenih pristojnosti na regionalne vlade.

Nacionalna komisija za prebivalstvo in načrtovanje družine, ki skrbi za sporno politiko nadzora nad rastjo prebivalstva, bo od zdaj del ministrstva za zdravje.

Razširjena nacionalna pomorska uprava pa bo od zdaj združevala pristojnosti pomorske policije, carine, ribiških oblasti in drugih agencij s področja pomorstva. S tem želijo v Pekingu izboljšati zaščito "pomorskih pravic Kitajske", so pojasnili.

Delegati kitajske ljudske skupščine
Delegati kitajske ljudske skupščine FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.