Proti sovražnemu govoru

Naravnani 'negativno': od vprašanja preživetja do več stresa

Ljubljana, 05. 06. 2022 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
14

Zakaj so negativne novice bolj priljubljene od pozitivnih? Zakaj radi pišemo in beremo negativne komentarje? Kar nekaj ima z vsem skupaj opraviti biologija. Znanstveniki so namreč ugotovili, da smo evolucijsko naravnani tako, da dajemo večjo težo negativnim izkušnjam kot pozitivnim.

Strokovnjaki so preverjali, kako aktivni so naši možgani ob pozitivnih, nevtralnih in negativnih novicah.
Strokovnjaki so preverjali, kako aktivni so naši možgani ob pozitivnih, nevtralnih in negativnih novicah. FOTO: Dreamstime

Negativna pristranskost, kot pojav opredeljujejo nevropsihologi, povzroča, da se na slabo samodejno odzivamo hitreje in močneje, dobro pa zlahka spregledamo. Vse skupaj pa ima korenine v preteklosti naše vrste. 

"Z evolucijskega vidika je bilo naše preživetje odvisno od te negativnosti. To je bil način, da so bili naši predniki previdni pri vseh okoljskih nevarnostih, ki so jim pretile. Ker so bili nenehno pozorni na grožnje in najslabše scenarije, so preživeli. Skozi evolucijo je pristranskost postala tako samodejna, da jo je mogoče zaznati v najzgodnejši fazi obdelave informacij v možganih," za portal univerze v Marbelli piše psihologinja in raziskovalka Eva Berkovic.

O negativni pristranskosti je bilo narejenih veliko raziskav, izpostavlja. Izstopa delo dr. Johna Cacioppa na Univerzi v Chicagu. V njegovih študijah so udeležencem pokazali slike, za katere je bilo jasno, da vzbujajo pozitivna čustva, slike, ki zagotovo izzovejo negativna čustva, in slike, za katere je jasno, da povzročajo nevtralna čustva.

Cacioppo je medtem beležil električno aktivnost v možganski skorji, ki odraža obseg obdelave informacij. Kadar so bili dražljaji negativni, so možgani reagirali z večjim porastom nevronske aktivnosti, kar je pokazalo, da na naše vedenje bolj vplivajo slabe novice kot dobre ali nevtralne novice.

Pri tem pa je treba upoštevati tudi mehanizem, ki uravnava naša čustva in motivacijo, amigdalo. Nevropsiholog Rick Hanson pojasnjuje, kako naša amigdala uporablja približno dve tretjini svojih nevronov za zaznavanje negativnosti, ki jo nato hitro shrani v dolgoročni spomin.

Če je nekoč negativna pristranskost naši vrsti zagotavljala preživetje, je danes drugače. "V današnjem svetu stalna negativna pristranskost ni več potrebna za preživetje. Poleg tega njena nenehna uporaba poveča raven stresa, poslabša našo srečo in splošno kakovost življenja. Poleg tega je težje biti potrpežljiv in dajati drugim," izpostavlja Berkoviceva. 

Otrok pred računalnikom
Otrok pred računalnikom FOTO: Shutterstock

Reakcija na negativne novice

Mednarodna študija iz leta 2020 je medtem pokazala, da imajo bralci po vsem svetu močnejše psihofiziološke reakcije na negativne novice v primerjavi s pozitivnimi novicami. Poročilo o eni največjih študij s tega področja je bilo objavljeno v PNAS.

Obsežna študija je primerjala rezultate laboratorijskih poskusov v 17 različnih državah in je vključevala 1156 udeležencev. Udeleženci so si ogledali sedem zgodb BBC World News, medtem ko so njihove fiziološke odzive merili z beleženjem prevodnosti kože in srčnega utripa. 

Udeležencem so bile prikazane pozitivne, negativne in nevtralne novice. Udeleženci iz vseh držav so imeli večjo variabilnost srčnega utripa ob negativnih kot pozitivnih novicah, kar je posledica povečane pozornosti in reakcije. Poleg tega so tisti, ki so gledali negativne novice, pokazali večjo spremembo v prevodnosti kože v primerjavi s tistimi, ki so gledali nevtralne ali pozitivne novice. To znova nakazuje, da negativne novice vzbujajo večje fiziološko vznemirjenje.

Raziskovalci menijo, da pojav vpliva tudi na uredniško politiko po svetu. Medtem ko so po eni strani mediji in novinarji odgovorni za ustvarjanje več negativnih novic, pa je po drugi strani dejstvo, da so prav to tiste vsebine, ki jih potrošniki zahtevajo - pa naj bo to zavestno ali ne, opozarjajo.

Od negativnega k pozitivnemu

Berkoviceva izpostavlja, da na srečo obstaja način, kako spremeniti negativno pristranskost naših možganov: "Gre za to, da svoje možgane usposobimo za pozitivnost, da postanemo bolj naravnani na pozitivna čustva kot so veselje, zadovoljstvo, ponos in ljubezen. Znanost trdi, da bi morala pozitivna izkušnja ostati v našem dolgoročnem spominu vsaj 10-20 sekund, sicer izgine."

Aktivno je torej treba graditi na temeljih pozitivnosti. "To lahko počnete tudi kot ritual. Lahko si vzamete čas za razmislek preden zaspite, saj so takrat možgani precej dovzetni za novo učenje."  

Psihologi svetujejo tudi uporabo čuječnosti, stanja usmerjanja pozornosti na zunanje in notranje izkušnje, ki se pojavljajo v sedanjem trenutku. Gre za tehniko, ki se pogosto uporablja v kognitivno-vedenjski terapiji.

"Ne pozabite, nevroni, ki se sprožijo skupaj, se povezujejo. Vsakič, ko se boste zavestno odločili, da boste ozavestili dobro, bo to naredilo majhno spremembo in sčasoma bodo te spremembe večje," še meni strokovnjakinja. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepi Marko
06. 06. 2022 12.31
normalno da clovek reagira vec na negativnost, saj hoce popravit zato tudi reagira, pozitivnost nimas kaj tikat, sej gre ok,... E tukaj se najdejo nepridipravi ki izskoriscajo to clovesko reakcijo: namrec ce stiskas cloveka z negativnostjo, se bo on avtomatsko odzval da nekako popravi, in ta nepridiprav bo dobu zastonj,.... nepridipravi so tako zenske(ki negativno se vedejo,opravljajo moskega svojih trenutnih sanj da jo resi problema) in moski( pretvarja se da ni zadovoljen z delavcom, prijateljem, zeno,...da potem se vec dela). By the way: pri meni je avtomatika izsklopljena, sem dosti na temu delal, tako da negativnost se mi fucka, lopov tudi nisem(ker lopov tudi dobi negativnost od postenega, samo je on delno ne sprejme). Tako da nisem edini, tudi lopovi imajo izsklopljeno avtomatiko, samo da se pri njih delno vklopi, niso pogruntali totalen izsklop. Lopovi vec delajo na tem kako z negativnostjo usmerjat cloveka, medtem ko jaz samo zapiranje avtomatike.
proofreader
05. 06. 2022 16.05
+0
Mediji so samo kritizirali vlado Janeza Janše, čeprav se je trudil za nas.
Ivar The Boneless
05. 06. 2022 16.40
-1
Rezervni Kristus
05. 06. 2022 15.34
+2
Sem mislil,da je kaj drugega,kliknem in spet ta sovražni govor,grem kar stran,te "new normal" propagande imam čez glavo.
Ivar The Boneless
05. 06. 2022 16.41
+3
Vse kar ni v skladu z agendo je teorija zarote in sovrazni govor.
User1964037
05. 06. 2022 15.18
+6
Če že iščete krivce za objavljanje negativnih "clickbait" novic bi morali najprej pomesti pred svojim pragom, a kaj ko članki vaših novinarjev tako dobro služijo na oglaševanju, da se vam to ne splača.
SEJBOBOL
05. 06. 2022 15.06
+3
Uni gor bi se tud jst prdruzu v postli ....
einar blackstenius
05. 06. 2022 14.51
+2
metoda čuječnosti ni nič drugega kot hindujska ali budistična meditacija, ki so jo zavili zahodni znanstveniki v celofan, da bi zahodnjaki v krščanskem svetu lahko brez predsodkov meditirali!
nebanebo
05. 06. 2022 14.45
+2
Zaupaj medijem, zaupaj farmaciji, zaupaj politikom, zaupaj, zaupaj, zaupaj..
Ivar The Boneless
05. 06. 2022 14.46
+0
Niti enemu od teh ne zaupam. Pa naj se na glavo postavijo.
Papyrus123
05. 06. 2022 14.16
+9
Poskušamo biti pozitivni. Izgleda pa, da se s temi članki "branite" oz. opravičujete brisanju vsakega komentarja, ki vam ne paše pa čeprav ne gre za sovražni govor ampak zgolj za mnenje: npr., da niste objektivni, tak komentar je po večini izbrisan. Torej imajo vaši moderatorji težave s pozitivo in izkazovanjem moči nad komentatorji, ker večinoma ne bodo padale tožbe, da ne dopuščate svobode govora pa čeprav je večini jasno, da jo dopuščate zgolj v smeri, ki vam odgovarja.
einar blackstenius
05. 06. 2022 14.52
+3
ha,ha, na jesen ne bomo bili lačni zaradi sankcij proti Rusiji!
TV-MindControl
05. 06. 2022 14.14
+4
Vse na internetu je fejk kot korona
Ivar The Boneless
05. 06. 2022 14.05
+8
Zafnji 2 leti sta bili definitivno izjemno negativni.