Slovenija

Na centru za socialno delo presenečeni: Šavlijeva bosta otroke dobila nazaj

Škofja Loka, 04. 03. 2014 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zakonca Šavli, ki jima je center za socialno delo decembra lani odvzel vseh sedem otrok, bosta očitno svoje otroke kmalu dobila nazaj. Ministrstvo za delo je namreč ugodilo njuni pritožbi. Na CSD menijo, da odločevalci morda sledijo drugim interesom kot oni.

Barbara Hojkar Šavli se je skupaj z možem Marjanom Šavlijem pritožila nad odločitvijo CSD, ki jima je decembra lani odvzel vseh sedem otrok. Njuni pritožbi je pristojno ministrstvo ugodilo.
Barbara Hojkar Šavli se je skupaj z možem Marjanom Šavlijem pritožila nad odločitvijo CSD, ki jima je decembra lani odvzel vseh sedem otrok. Njuni pritožbi je pristojno ministrstvo ugodilo. FOTO: POP TV

Ministrstvo je tako sklenilo, da se mora sedem mladoletnih otrok zakoncev Šavli, ki jima jih je Center za socialno delo Škofja Loka (CSD) decembra lani začasno odvzel, vrniti k staršem. Vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu Aleksandra Klinar Blaznik je potrdila, da je ministrstvo pred dnevi ugodilo pritožbi zakoncev Šavli, vse nadaljnje postopke pa zdaj po njenih besedah vodi CSD Škofja Loka.

Na ministrstvu za delo so za 24UR ZVEČER povedali, da je bil po njihovem mnenju sklep škofjeloškega centra za socialno delo o odvzemu vseh otrok zakoncema Šavli prestrog, pretiran. Da niso obstajali razlogi za odvzem, da otroci pri mami in očetu niso bili ogroženi. Tudi odvetnik zakoncev pravi, da očitki centra za socilano delo, niso bili z ničemer izkazani in da na koncu center ni upošteval sprememb, ki sta jih starša v dobro otrok in po nasvetih centra za socialno delo sprejela.

Na centru presenečeni

Direktorica CSD Škofja Loka Ivana Košir Erman je na novinarski konferenci v Šofji Loki danes popoldne poudarila, da je bila odločitev ministrstva, ki so jo prejeli v petek in ki je odpravila odločbo centra o odvzemu otrok družine Šavli, nepričakovana in presenetljiva.

"Še toliko bolj smo bili presenečeni nad odločitvijo, ker sta tako varuh človekovih pravic kot socialni inšpektor v svojih poročilih povedala, da pri svojem delu nismo naredili strokovnih napak ter da pri našem delu ni bilo pomanjkljivosti. Ugotovljeno je bilo, da smo delali strokovno s ciljem maksimalno zavarovati koristi otrok," je izpostavila Košir Ermanova.

Pojasnila je, da so centri za socialno delo skupaj s policijo in ministrstvom za pravosodje razvili zelo visok standard varovanja otrokovih koristi, ki jih zasledujejo tudi v praksi. "Na žalost pa se bojimo, da nekateri odločevalci temu ne sledijo in morda sledijo katerim drugim interesom," je dejala direktorica, ki je prepričana, da ministrstvo pri svoji odločitvi ni upoštevalo nekaterih ključnih dokazov iz dokumentacije, na katerih je temeljila odločba o odvzemu otrok.

Košir Ermanova je zavrnila očitke, ki izhajajo iz pritožbe zakoncev Šavli in odločitve ministrstva, da naj bi na centru med drugim premalo raziskali okoliščine v družini.

Otroci bodo že kmalu doma

Odločba ministrstva je dokončna, zato so takoj stekle aktivnosti za vračilo otrok staršema. Informacije, kdaj bodo otroci doma, na CSD niso imeli. Lahko da bodo doma že danes, najkasneje pa v prihodnjih dneh.

Doma niso več povsem enake razmere kot decembra lani, ko so jih iz družine umaknili. Tedaj je škofjeloški CSD presodil, da zakonca Barbara Hojkar Šavli in Marjan Šavli zaradi izkrivljenega in patološkega verskega prepričanja nista sposobna zagotavljati otrokom ustreznega psihofizičnega razvoja in čustvene opore.

Otroci, stari od dve do 13 let, naj bi bili vzgojeni v strogem verskem prepričanju, vzgojni prijemi pa tako ortodoksni, da je domače okolje za njih postalo nevarno. Do lanskega septembra so se šolali doma, niso imeli radia, ne televizije.

Do tedaj sta zakonca Šavli ponujeno strokovno pomoč vztrajno zavračala. Odkar so jima odvzeli otroke, pa sta se za strokovno pomoč vendarle odločila. Vključila sta se v družinsko terapijo in psihiatrično obravnavo, je povedala Košir Ermanova.

Otroci so medtem dosedanje dogajanje prenesli dobro, pravi Košir Ermanova, ki pa še nima informacije, kako so otroci sprejeli dejstvo, da se vračajo domov. Kot je povedala, pri otrocih ob odvzemu ni bilo zaznati posebnih travm, ugodna so bila tudi poročila rejnikov. "Otroci so dobro, lepo napredujejo, so v šoli. Kar se tega tiče, smo lahko pomirjeni," je dejala.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA