Tujina

Šef Ferrarija razmišlja o kandidaturi na volitvah

Rim, 10. 12. 2012 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Predsednik avtomobilskega proizvajalca Ferrari razmišlja o kandidaturi na prihodnjih parlamentarnih volitvah v Italiji. Tako bi nastopil proti nekdanjemu premierju Berlusconiju. Zavzema se za reforme, njegovi stranki pa bi se lahko pridružili tudi nekateri sindikalisti.

Po nepričakovani napovedi italijanskega premierja Maria Montija o odstopu s položaja je predsednik avtomobilskega proizvajalca Ferrari Luca Cordero di Montezemolo sporočil, da razmišlja o kandidaturi na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Pravi, da bi tako nastopil proti nekdanjemu premierju Silviu Berlusconiju.

Berlusconi je konec tedna uradno oznanil svojo kandidaturo za premierski stolček. Montezemolo je zato dejal, da bi zaradi novih političnih scenarijev lahko kandidiral. Montezemolo se želi z novoustanovljenim političnim gibanjem zavzeti za drugo Montijevo vlado. Nekdanji evropski komisar, ki je položaj italijanskega premierja prevzel lani, bi po besedah Montezemola lahko Italijo in Evropo vodil bolje kot kdor koli drug.

Luca Cordero di Montezemolo
Luca Cordero di Montezemolo FOTO: Reuters

Novoustanovljeno centralistično gibanje 65-letnega predsednika Ferrarija se med drugim zavzema za reforme v Italiji. Montezemolovi stranki pa bi se lahko morebiti pridružili  italijanski sindikalist Raffaele Bonanni, šef drugega največjega sindikalnega združenja v državi CISL, prav tako pa deželni glavar dežele Trentinsko – Zgornje Poadižje Lorenzo Dellai in predsednik katoliškega združenja ACLI Andrea Olivero.

Monti je povedal, da še ne razmišlja, ali bi kandidiral za mesto premierja prihodnje vlade. Kot je dejal, se trenutno osredotoča predvsem na uspešno končanje mandata. Pri tem je še zatrdil, da ni imel druge izbire kot napovedati odstop in da se o tem ni posvetoval z nobeno politično opcijo, ampak se je odločil samostojno. Pravi tudi, da zaradi odziva trgov po njegovi napovedi o odstopu ne bi smeli dramatizirati, saj je prepričan, da bodo Italijani na volitvah znali izbrati prave ljudi, ki bodo državo popeljali iz trenutnih kriznih razmer.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boschtjan Zupanchich
10. 12. 2012 23.37
Da, Prerokovano je : "in reševali bodo, in reševali, ... a Nič Rešili , ... "
babicagrenajug
10. 12. 2012 16.43
+4
Zamisli koalicijo Montezemolo-Berlusconi: Brzi i žestoki.