FIT 24UR

Dlje za volanom, več nevarnosti

New York, 06. 02. 2007 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri voznikih, ki preživijo veliko časa za volanom, se poveča tveganje za kožnim rakom.

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da se voznikom, ki preživijo veliko časa na cesti, poveča tveganje za boleznijo kožnega raka. Krivo je sonce, ki sije skozi vetrobransko šipo, pri voznikih, ki odprejo okna, pa se pojavi še večje tveganje. Večina stekel, ki se uporabljajo za avtomobile, blokira UVB žarke, ki povzročajo opekline na koži, ne blokira pa žarkov UBA, ki prodirajo v kožo še globje.

Če vozite po desni strani cestišča, je soncu izpostavljena leva stran vašega telesa
Če vozite po desni strani cestišča, je soncu izpostavljena leva stran vašega telesa FOTO:

Svoje raziskave so z univerze The Saint Louis University School of Medicine team predstavili ameriški akademiji za dermatologijo. Opazovali so 898 pacientov (559 moških in 339 žensk), ki imajo kožnega raka na obeh straneh telesa. Pri moških se je rak pojavil na predelih telesa, ki so bili najbolje izpostavljeni UV žarkom med vožnjo - kar pomeni, da se je pri Američanih to zgodilo na levi strani telesa.

Večina tumorjev so bili rakavi, ki so se razvili postopoma. Izpostavljanje soncu najbolj prizadane glavo, vrat, roke in roke. "Ta ugotovitev potrjuje našo teorijo, da se pri voznikih, ki redno preživijo veliko časa za volanom, v roku nekaj let prej razvije kožni rak na levi strani telesa, še posebej tiste oblike raka, ki se razvijajo postopoma," v svoji raziskavi ugotavlja vodja znanstvenikov dr. Scott Fosko.

Opekline skozi steklo vozila so sicer redke, zaradi daljšega izpostavljanje soncu pa se kožni rak razvija postopoma
Opekline skozi steklo vozila so sicer redke, zaradi daljšega izpostavljanje soncu pa se kožni rak razvija postopoma FOTO:

Fosko še dodaja, da vozniki, ki imajo pogosto odprto okno, tvegajo za prejšnjim pojavom raka na levi strani telesa. Glede na to, da je na cestah vedno več vozil, je verjetno, da se bo ta trend tudi ponavljal. In ker je vedno več voznic, se bo tudi pri njih povečalo tveganje za razvoj raka na levi strani telesa.

Fosko predlaga rešitev. Levo okno bi se zatemnilo ali pa se uporabijo UV filtri, ki bi zmanjšali tveganje za škodljivo izpostavljanje sončnim žarkom. Kljub temu pa omenjeni filtri dolgoročno ne ščitijo pred nevarnimi UV žarki. Glede na sončne žarke, ki smo jim vozniki izpostavljeni tekom celega leta, je količina tistih, ki nas dosežejo preko vetrobranskega stekla, zanemarljiva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
18. 02. 2007 14.41
Nobeden ne pravi za prepoved automobilov, ampak je to samo ena informacija, ti bucko
phoebus@apollonus.net
06. 02. 2007 17.20
Ne, najboljše bi blo prepovedat it na sonce :-) Kako so izpostavljeni šele pastirji ki cele dneve gonijo okoli ovce po soncu, a? :)
Vegos
06. 02. 2007 13.12
AHA! Avtomobile prepovedat!
Kosma?D
06. 02. 2007 13.10
Zanimivo, ja...Baje pa pomaga temnenje stekel, pa tudi če samo za občutek ;)